Washingtonban már bizonyítottak a Zeneakadémia népzenészei

2013. július 5.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az Egyesült Államok fővárosának patinás folkfesztiválján közönségsikert aratott a magyar küldöttség. A Smithssonian Folklife Festival díszvendégeként a pesti Zeneakadémia is bemutatkozott. A hazai nagyérdemű az ősszel megújulva újranyíló Liszt Ferenc téri palota Nagytermében is találkozhat a Kodály és Bartók nyomdokain járó muzsikusok művészetével.

Idén Magyarország a rangos washingtoni folkfesztivál díszvendége. A június 26 – július 7. között megrendezett fieszta Magyar örökség – a gyökerektől a táncházmozgalomig című műsorfolyamában a Zeneakadémia Népzene Tanszékének három hallgatója is fellép. Csizmadia Anna népi énekes, a Fölszállott a páva tehetségkutató győztese, Istvánfi Balázs dudás és Németh András, a világ első tekerőlant-mesterképzőse mellett tanárok – Bolya Mátyás kobzon, Juhász Zoltán pedig furulyán –adtak ízelítőt tudásukból. Richter Pál tanszékvezető, zenetudós-népzenekutató a magyar népzenei örökségről, és a Zeneakadémián zajló felsőfokú népzenei képzésről tart előadásokat.

A washingtonihoz hasonlítható jelentőségű alkalomnak ígérkezik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legfiatalabb, hat éve alapított egyetemi műhelyének 2013. november 6-i bemutatkozó gálaestje, amelyre a Zeneakadémia október 22-én újranyitó Liszt Ferenc téri épületének Nagytermében kerül sor. Ez a koncert lesz ugyanis az első az egyetemi oktatás mellett koncertszervezésbe kezdő Zeneakadémia művésztanárait és hallgatóit bemutató Élesben-sorozat első estje. A rendkívüli népszerűségnek örvendő Népzene Tanszék a magyar népdalkultúra megismertetésének és elismertetésének Bartók és Kodály által útnak indított nemes tradícióját viszi tovább, amely az Unesco által két éve szellemi világörökségnek nyilvánított táncház-mozgalomnak köszönhetően ma is élő gyakorlat. A nagyszabású gálakoncert – melyen mások mellett közreműködik Ökrös Csaba, Sebestyén Márta, Agócs Gergely, Halmos Béla, Balogh Kálmán, Pál István Szalonna, Árendás Péter, valamint a Vujicsics és a Söndörgő együttes – egyben frappáns válasz arra a kérdésre is, autentikusan előadható-e a népi muzsika pódiumon, eredeti közegéből kiszakítva.

Már kaphatók a jegyek a Zeneakadémia őszi hangversenyeire:
A Liszt Ferenc téri épület műemléki rekonstrukcióját és a teljes körű modernizálást követően a Zeneakadémia saját koncertszervezési tevékenységbe kezd. Az alapító, Liszt Ferenc születésnapján, 2013. október 22-én ünnepi gálakoncert keretében régi-új pompájában feltáruló szecessziós zenepalota páratlan akusztikáját elsőként a legkiválóbb külföldi és hazai szólisták – mások mellett Ránki Dezső, Martha Argerich, Joshua Bell, Bogányi Gergely, Snétberger Ferenc, Brad Mehldau – koncertjein élvezhetik újra a zenerajongók, de már az őszi hónapokban sem hiányoznak a Zeneakadémia Koncertközpont programkínálatából a szimfonikus zenekari és kamarazenei estek, valamint az opera-, jazz- és népzenei ínyencségek. A részletes műsort megtalálható a
www.zeneakademia.hu oldalon; a jegyek megvásárolhatók az interneten, vagy személyesen a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

glamour plusz ikon Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)