Washingtonban már bizonyítottak a Zeneakadémia népzenészei

2013.július.5.

Az Egyesült Államok fővárosának patinás folkfesztiválján közönségsikert aratott a magyar küldöttség. A Smithssonian Folklife Festival díszvendégeként a pesti Zeneakadémia is bemutatkozott. A hazai nagyérdemű az ősszel megújulva újranyíló Liszt Ferenc téri palota Nagytermében is találkozhat a Kodály és Bartók nyomdokain járó muzsikusok művészetével.

Idén Magyarország a rangos washingtoni folkfesztivál díszvendége. A június 26 – július 7. között megrendezett fieszta Magyar örökség – a gyökerektől a táncházmozgalomig című műsorfolyamában a Zeneakadémia Népzene Tanszékének három hallgatója is fellép. Csizmadia Anna népi énekes, a Fölszállott a páva tehetségkutató győztese, Istvánfi Balázs dudás és Németh András, a világ első tekerőlant-mesterképzőse mellett tanárok – Bolya Mátyás kobzon, Juhász Zoltán pedig furulyán –adtak ízelítőt tudásukból. Richter Pál tanszékvezető, zenetudós-népzenekutató a magyar népzenei örökségről, és a Zeneakadémián zajló felsőfokú népzenei képzésről tart előadásokat.

A washingtonihoz hasonlítható jelentőségű alkalomnak ígérkezik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legfiatalabb, hat éve alapított egyetemi műhelyének 2013. november 6-i bemutatkozó gálaestje, amelyre a Zeneakadémia október 22-én újranyitó Liszt Ferenc téri épületének Nagytermében kerül sor. Ez a koncert lesz ugyanis az első az egyetemi oktatás mellett koncertszervezésbe kezdő Zeneakadémia művésztanárait és hallgatóit bemutató Élesben-sorozat első estje. A rendkívüli népszerűségnek örvendő Népzene Tanszék a magyar népdalkultúra megismertetésének és elismertetésének Bartók és Kodály által útnak indított nemes tradícióját viszi tovább, amely az Unesco által két éve szellemi világörökségnek nyilvánított táncház-mozgalomnak köszönhetően ma is élő gyakorlat. A nagyszabású gálakoncert – melyen mások mellett közreműködik Ökrös Csaba, Sebestyén Márta, Agócs Gergely, Halmos Béla, Balogh Kálmán, Pál István Szalonna, Árendás Péter, valamint a Vujicsics és a Söndörgő együttes – egyben frappáns válasz arra a kérdésre is, autentikusan előadható-e a népi muzsika pódiumon, eredeti közegéből kiszakítva.

Már kaphatók a jegyek a Zeneakadémia őszi hangversenyeire:
A Liszt Ferenc téri épület műemléki rekonstrukcióját és a teljes körű modernizálást követően a Zeneakadémia saját koncertszervezési tevékenységbe kezd. Az alapító, Liszt Ferenc születésnapján, 2013. október 22-én ünnepi gálakoncert keretében régi-új pompájában feltáruló szecessziós zenepalota páratlan akusztikáját elsőként a legkiválóbb külföldi és hazai szólisták – mások mellett Ránki Dezső, Martha Argerich, Joshua Bell, Bogányi Gergely, Snétberger Ferenc, Brad Mehldau – koncertjein élvezhetik újra a zenerajongók, de már az őszi hónapokban sem hiányoznak a Zeneakadémia Koncertközpont programkínálatából a szimfonikus zenekari és kamarazenei estek, valamint az opera-, jazz- és népzenei ínyencségek. A részletes műsort megtalálható a
www.zeneakademia.hu oldalon; a jegyek megvásárolhatók az interneten, vagy személyesen a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában.

Ez is érdekelhet

Újra hódít a válltömés, a női erő szimbóluma, ami némi csavarral tért vissza

Újra hódít a válltömés, a női erő szimbóluma, ami némi csavarral tért vissza

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói