Hogyan változtatja meg a Z generáció a munkaerőpiacot?

2022.február.7.

A folyamatos modernizálásnak, a digitális kultúrának és az állandóan megújuló életkörülményeknek köszönhetően a Z generáció tagjai (azaz az 1995 és a 2010 között született fiatalok) teljesen máshogy állnak hozzá a munkához, a munkavégzéshez, és úgy alapból az egész a munkavállalási folyamathoz, mint az előttük lévők.

 A Z generáció tagjai szívesebben választják a digitális nomád életformát
A Z generáció tagjai szívesebben választják a digitális nomád életformát
Fotó: Gettyimages.com

Az ő korukban már minden innovációs, automatizált, megújított és megváltozott ahhoz képest, ahogyan még a születésükkör működtek a dolgok – úgy is mondhatjuk, hogy szó szerint „beleszülettek” az internetes forradalomba és a digitalizációba. Nem kell csodálkozni tehát azon, hogy a jelenlétükkel a klasszikus értelemben vett munka és a munkavállalás is hatalmas átalakulási folyamatokon esik keresztül: nincs több mellébeszélés, nincs több kihasznált munkaerő, se túlórák tucatjai és kilenctől ötig tartó irodai mókuskerék. Csak a tudás van és a teljesítmény, melyet állandóan fejlesztenek azért, hogy a világ is velük együtt változzon egy jobb, élhetőbb irány felé.

A Z generáció új feltételeket fog szabni a munkában is

A Z generáció tagjai folyamatosan haladnak egy olyan világban, ami még a klasszikus értelemben vett „rendszer” szerint működik. Ahhoz tudnánk a leginkább hasonlítani, mint mikor egy kőkorszaki reptér közepébe beépítenek egy automata mozgójárdát, amely felgyorsítja a haladást és megrövidíti az utat az andalgó sétálók között. Ugyanis a Z az első olyan generáció, amely szinte előbb tanulta meg az okostelefont kezelni, és mobilon pötyögni, mint a betűket az elsős olvasókönyvből.

A Z generáció tagjai rendkívüli módon szívják magukba a digitális technológiát: nincs olyan kütyü, amihez nem értenek; az állandó fejlődést és a változást pedig magától értetődő, szükséges folyamatnak tekintik. Könnyen alkalmazkodnak a spontán helyzetekhez; mernek, vállalkoznak, utaznak és állandóan képzik magukat. Hozzá vannak szokva az éles váltásokhoz és a gördülékeny, fennakadás nélküli kommunikációhoz, ami rendkívül csábító munkaerővé teszi őket. A marketingdive.com szerint öt év múlva már a munkaerő 27 százalékát ők fogják kitenni, tehát a munkavállalási procedúrát alaposan át kell a számukra alakítani, különben az ő feltételeik szerint fog működni minden, és egyik pillanatról a másikra be fog dőlni a klasszikus értelemben vett munkavállalási „rendszer".

Mit akar a munkában a Z generáció?

A folyamat pedig elkezdődött, a feltételeket ugyanis már most is diktálják rendesen: a Z generáció világában például nem elfogadható az a válasz egy munkahelyen, hogy „ezt így szoktuk csinálni, ezért így kell csinálni”, mert a fenntartható, egyszerű és gyors megoldásokban hisznek, amelyek végleges változásokat teremtenek anélkül, hogy felesleges energia, pénz, idő és munkaerő veszne kárba. Hogy ez miért lehetséges? Azért, mert a fiatal munkaerőt már nem lehet csak úgy bekebelezni, és irányokat sem lehet nekik szabni. A Z generációra jellemző önfejűség megújult gondolkodásformát eredményezett, mely folyamatosan segíti őket abban, hogy azok az innovációs szervezetek, amelyeket nap mint nap létrehoznak, olyan problémakörökkel foglalkozhassanak, amikkel kapcsolatban generációkkal ezelőtt még csak ötletelés sem volt, még döntés sem született, nemhogy megoldás… A Z generáció tagjai pontosan tudják, milyen munkahelyen szeretnének dolgozni: egy önálló, digitális és modern cégnél, mely tértől és időtől teljesen független tud lenni – tehát, lényegében egy olyan digitalizált platformon akarnak pénzt keresni a ma fiataljai, ahol digitális nomádként lehet dolgozni a világ bármely pontjáról, bármilyen napszakban, szabad emberként, esetleges papír és végzettség nélkül, sokszor csak a gyakorlatias tapasztalatra építve.nbsp;

Nem okoz gondot a karrierváltás

A Z generáció fiataljai hozzá vannak szokva ahhoz, hogy olyan pályát választhassanak maguknak, amihez csak kedvük van: már rég nincs meg az a kontroll, hogy csak két-három szakma közül lehet választani – lényegében bárki lehet bármi és bármikor, attól függően, hogy éppen mi teszi boldoggá. Merész kijelentésnek tűnhet, de a karrierváltás talán még soha nem volt ilyen könnyű, mint napjainkban és ez egyébként nem is csoda. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy már rég nem végleges a „nagy pályaválasztás” előtti döntés, mert sokan a végzettségüktől függően egy teljesen más szakmában helyezkednek el; ahogyan ma már egy fix munkahely mellett sem ritka, hogy valaki elvégzi a második, harmadik szakmáját – ilyen ez a modern élet. A Z generáció tagjai könnyen tudnak váltani, mert könnyen adaptálnak, ma már pedig rengeteg szakma összefolyik a másikkal, ezért az átmenet, amit maga a munka- és a karrierváltás okoz, nem nevezhető különösebben nagy kihívásnak – főleg akkor, ha azonosulni tudnak vele a fiatalok.

A mccrindle.com.au oldal szerint a 18 és 23 év közötti fiatalok 51 százaléka attól függően teszi le a voksát egy brand, egy munkahely mellett, hogy tud-e megfelelően azonosulni a cég értékrendjével. Ha erről szó sincs, akkor a Z generációs fiatal egy pillanat alatt továbbáll és talál magának egy olyan vállalkozást, ahol ki tudja tölteni az ambícióit. Amennyiben viszont azonosulni tud a cég értékrendjével, akkor tűzön-vízen keresztül kiáll a választása mellett, és mindent megtesz azért, hogy a vállalkozás ne csak egy termékből álljon, hanem tartalmi mondanivaló is legyen mögötte. Ezt a bébibumm-generáció tagjai (az 1948 és 1966 közötti születettek), a Z generációs fiatalok felmenői nehezen értik, ami persze a második világháború utáni történések miatt egyáltalán nem meglepő. Ők teljesen máshogy látták a munkavállalást és a munkakörülményeket is: nekik mást adott a munka, mint amit nekünk ad. Ott dolgoztak, ahol lehetett; annyit, amennyit lehetett – nem volt válogatás, nem volt szelekció, csak a munka és az érte kapott pénz, a többi nem számított. Ma már számít. A globális forradalmasítás jelenleg is zajlik.

A technológiai újítások és a digitalizáció nemcsak a forradalmi tervek miatt jók, hanem azért is, mert leegyszerűsítik az életet és teret adnak egy olyan globális gondolkodási folyamatnak, melyre korábban nem volt és nem is lehetett lehetőség. Teljesen mindegy, hogy munkavállalásról, környezetvédelemről vagy oktatási rendszerről beszélünk; a lényeg az, hogy folyamatosan zajlik egy globális változás, tele lelkes és bátor fiatalokkal, akik szebb, jobb és élhetőbb világot akarnak létrehozni.

Szerző: Kovács Gréta - a cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2021. decemberi lapszámában jelent meg.

Ez is érdekelhet

Toronymagasan ezek a legnépszerűbb babavenevek 2023-ban

Toronymagasan ezek a legnépszerűbb babavenevek 2023-ban

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)