5 ínycsiklandó gasztro trend, ami 2020-ban hódítani fog

2019.november.2.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A gasztronómia világában évről évre új trendekkel találkozhatunk, legyen szó az ételek – vagy italok – készítéséről, tálalásáról, illetve a terítésről. 2020 is rengeteg izgalmat tartogat majd a konyhaművészet szerelmeseinek: lesz 1920-as évek inspirálta elegáns dekoráció, megismerkedhetünk a japán konyhakultúra rejtelmeivel, otthonunkban is szerepet kapnak majd a fine dining éttermek nyújtotta élvezetek, valamint átfogó képet kaphatunk arról, hogyan hasznosítsuk fenntarthatóan konyhai hulladékainkat. Íme 5 trend, amit nem tudunk majd kikerülni jövőre.

A viharos húszas évek, azaz a dzsesszkorszak ünneplése
2020 eljövetelével újra előtérbe kerül majd az 1920-as évek divatja, amely rengeteg parti tematikáját befolyásolja majd. Gasztronómiai szempontból az egyik legfontosabb vonal a koktélkultúra újjáéledése és az otthoni bárfogyasztás lesz. A fine dining és a luxus italfogyasztási mozgalom hatást gyakorolnak a különleges étkezési alkalmakra is, hiszen elengedhetetlen lesz, hogy a dekoráció elegáns és kifinomult legyen, kezdve a díszes üvegpoharaktól az aranyszínű szalvétatartókig. Az 1920-as évekre jellemző mély indigókék és a csillogó sárgaréz részesei lesznek az éttermek mindennapjainak, hiszen a manapság közkedvelt matt és pasztellszínek helyett inkább a fényes dekoráció visszatérését részesítjük majd előnyben. A következő év gasztro-stílusának ismérvei, hogy egyben lesz modern és elegáns, klasszikus és kifinomult.

Fine dining trendek otthonunkban
A fine dining éttermek népszerűsége szemmel láthatóan növekedett az elmúlt pár évben. A fiatalabb generációk új és kreatív módszereket keresnek a gasztronómiai különlegességek elkészítéséhez, hiszen a tökéletes fine dining menünek nem csupán az íze különleges, de látványra is tökéletesnek kell lennie. Noha a szokásos otthoni ebédek és vacsorák esetében eddig nem mindig számítottak a külsőségek, 2020-ra már egy olyan szintre jutunk, ahol a fine dining trendek befolyásolhatják otthoni étkezéseinket is, hiszen a szakértők úgy vélik, hogy a következő év elejére megnövekszik az úgynevezett "otthoni rendezvények" száma. Az emberek egyre többször érzik szükségét annak, hogy olyan élményeket nyújtsanak barátaik, szeretteik számára, mintha egy étteremben ülnének. Gondoljunk itt például az extravagánsan megterített asztalokra, a formára hajtogatott szalvétákra, az elegáns üvegpoharakra, a gondosan összeválogatott borválasztékra, illetve a fine diningra jellemző, egymásra épülő menüsorokra.

A japán konyhakultúra feltárása
A 2020-as Tokiói Olimpiai Játékok nyarán arra számíthatunk, hogy a fogyasztók kíváncsibbak lesznek a japán kultúrára és konyhaművészetre. Olyan ételekre, fűszerekre és alapanyagokra összpontosítanak majd, melyek átadják a japán gasztronómia hangulatát – így kerül majd előtérbe a miso mázas lazac, a hal és a zöldség tempura, a wok vagy a sushi, sok egyéb más különlegesség mellett. A japán kultúra elmaradhatatlan részei az elegáns kerámiacsészék is, melyek tökéletesek az országra jellemző szeszes italok – például a szaké –, valamint a népszerű Matcha tea fogyasztására is, így előreláthatólag ilyen kiegészítőkkel is találkozhatunk majd a boltok polcain.

Környzettudatosság és fenntarthatóság
A gasztronómia világában ugyanolyan fontos felhívnunk a figyelmet az éghajlatváltozásra, a műanyag szennyezésre és a környezeti hatásokra, mint bármely más területen. 2019-re rengeteg környezetbarát, a konyhai munkához, előkészületekhez vagy tálaláshoz szükséges terméket állítottak elő, gondoljunk csak a dióból készült mosószivacsra, a szalmából készült szívószálra, az újrahasznosított textilből készült konyharuhákra, a rizshéjból készült poharakra és a bambusz terítékekre vagy a vegyszerektől mentes konyhai tisztítószerekre. Közös célunk, hogy 2020-ra mindenki egy átfogó képet kapjon az éttermi és a konyhai hulladékok megfelelő gyűjtéséről, tárolásáról és újrahasznosításáról, valamint, hogy támogassuk azokat, akik aktívan ösztönzik az embereket egy műanyagmentes és fenntarthatóbb életmódra.

Éttermi szórakoztatás
Az éttermi ebédek, illetve vacsorák most sem csupán az evésről szólnak, de 2020-ra ez fokozódik. Az emberek elvárásai között nagyrészt az is szerepel majd, hogy a foglalás pillanatától egészen az étterem elhagyásáig egy mini élmény-sorozat részesei legyenek. Már nem csak az ételek minősége és a kiszolgálás gyorsasága fogja eldönteni, hogy visszatér-e az adott vendég. Mivel egyre több ember tartózkodik a tárgyi dolgok halmozásától, és helyezik inkább előtérbe a tapasztalatok gyűjtését, az éttermeknek egyre jobban törekedniük kell arra, hogy az étkezés minden lépése emlékezetes pillanatot nyújtson. A jó ételek már egyszerűen nem elegendőek, a közönségnek kaland, meglepetés és szórakozás kell.

Ha te is részese szeretnél lenni egy különleges gasztronómiai élménynek, akkor a Bárkert Bistró csak rád vár! A Várkert Bazár szívében található, impozáns bisztró tágas belső terének és pesti panorámás, Duna-parti teraszának köszönhetően Budapest egyik gyöngyszeme. Különlegessége azonban nem csak elhelyezkedésében rejlik: a látványos koktélkreációik mellett a tradicionális magyar ételek és markáns nemzetközi ízek házasításából született mennyei fogások várják a gasztronómia szerelmeseit.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

4 lépés a változástól való félelem legyőzéséhez, hogy merj szakmát váltani – a Jooble állásportál tippjei

4 lépés a változástól való félelem legyőzéséhez, hogy merj szakmát váltani – a Jooble állásportál tippjei

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője