A lila tehenek nyomába eredtünk

Kevés olyan embert ismerünk, akinek ne futna össze a nyál a szájában egy finom tejcsoki láttán. Vajon miért ilyen népszerűek a lila tehén védjeggyel ellátott finomságok? Egészen a Milka osztrák gyáráig és egy német tejtermelő farmig utaztunk, hogy a saját szemünkkel győződjünk meg arról, mi lehet a titka az ikonikus édességnek.

Hogyan győződhetnénk meg egy édesség minőségéről és kiválóságáról, ha nem úgy, hogy meglessük, hogyan készül? Ezek után nem kell különösebben magyarázni, miért is örültünk nagyon, amikor a Milka csokoládémárka felkért minket, hogy tartsunk velük egy különleges kirándulásra.

Irány Zürich! Vagy mégsem?


Amilyen gyorsasággal landoltunk Zürichben, olyan sebességgel el is hagytuk a svájci várost, hogy még közelebb kerüljünk a Milka-titokhoz.
A kétnapos úton volt szerencsénk élőben is megbizonyosodni arról, hogy mennyi minden szükséges ahhoz, hogy igazán minőségi csokoládét kóstolhassunk. Nem messze a német Oberstaufen településtől található egy különleges hely, ahol volt szerencsénk a csokikészítés egyik kulcsfontosságú szakaszába, a tejtermelésbe bepillantani. Az út során kiderült, hogy az osztrák Bludenz városában található csokiüzem egyik legfontosabb alapanyagát, az immár ikonikussá vált alpesi tejet száz kilométeres körzeten belül, nyolcszáz gazdaságból szerzik be, ahol farmonként közel hatvan tehén gondoskodik a kiváló minőségű tejről. A tej határozza meg a csoki ízét, ezért a megfelelő körülmények biztosítása mellett a helyi farmerek arra is nagy hangsúlyt fektetnek, milyen tápanyaggal etetik azokat a teheneket, melyek a tejet biztosítják.

A hely, ahol a tej és a kakaó találkozik

Bludenz-ben található a Mondelez egyik üzeme, mely a harmadik legnagyobb csokoládégyár Európában. Közel háromszázhúsz alkalmazott gondoskodik arról nap, mint nap, hogy az általuk előállított termékek tökéletesek legyenek. A ma ismert tejcsokoládé megálmodója a svájci születésű Philippe Suchard volt, aki felismerte, hogy a kakaó és a tej tökéletes párost alkotnak. Hosszas kísérletezgetés után 1901-ben született a Milka márka, mely a német Milch (tej) és Kakao (kakaó) szavak kombinációjából jött létre. Suchard maga választotta ki a csomagoláshoz használt színt, és azóta is lila papírba csomagolva kerül a boltok polcaira világszerte. A kiváló minőségű tej mellett fontos szerepet kap a kakaóbab is, melyet hosszas pörkölés után masszaállagúra törnek. Ebbe a masszába kerül a cukor és a helyi farmokról származó tejből készült tejpor. A megfelelő összedolgozás és a speciális hűtési technika alkalmazása után különböző formákba töltik a masszát, mely végül a speciális csomagolótechnikának köszönhetően nyeri el végső formáját. Mára számtalan ízvariáció teszi még tökéletesebbé a csokoládét, mely az igazi fanatikusok nagy örömére extranagy, háromszáz grammos változatban is elérhető.

Fotó: Annoni Zita / GLAMOUR

fotó: Stefan Kuhn (stefankuhn.com)

Ez is érdekelhet

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak

Divathírek

Met gála 2021: Ezek a sztárok jól értelmezték az idei tematikát

Met gála 2021: Ezek a sztárok jól értelmezték az idei tematikát

Divat Shoppingtipp

A GLAMOUR-napok applikációban már letöltheted az októberi számot és a GLAMOUR-napok kuponokat

A GLAMOUR-napok applikációban már letöltheted az októberi számot és a GLAMOUR-napok kuponokat