Brutálisan finom karamellás-étcsokoládés krémlikőr

2021. március 28.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Smuczer Hanna gasztroguru egy mennyei karamellás-étcsokoládés krémlikőr recepttel koronázza meg ezt a hetet. Szinte lehetetlen abbahagyni.

Brutálisan finom karamellás-étcsokoládés krémlikőr
Fotó: Shutterstock

Karamellás-étcsokoládés krémlikőr

Hozzávalók: 6-7 decihez: 200 ml habtejszín (30%-os), 70 ml tej, 1 evőkanál vanília aroma, 20 g étcsokoládé (min. 60%-os), 30 g kristálycukor, 170 g cukrozott sűrített tej, 50 ml espresso kávé, 200 ml vodka

Így készítsd el:

Lefőzöm a finom feketét. A tejszínt a tejjel felforralom. Kimérem a csokit, ráöntök egy kicsit a forró tejszínből, annyit amennyi pont ellepi, várok egy kicsit, majd csomómentesre keverem egy kanállal, aztán szépen visszaöntöm a tejszínhez és elkeverem.

Kicsit csűrölöm csavarom, ovis ide-oda öntögetős, de a lényeg, hogy a csoki olvadjon fel a tejszínben. Következő lépésként karamellizálom a kristálycukrot, ehhez egy vastagabb aljú nyeles edény szükséges. Belemérem a cukrot, majd felteszem a tűzre. Karamellnél két opció van, vagy kavargatjuk, vagy nem. Így is jó lesz és úgy is. Kavargatásnál annyival lesz nehezebb dolgunk, hogy a fakanálra makacsul feltapadt cukorkristályokat késsel le kell szedni és visszatenni az edénybe (legalábbis én ilyen maradékmentős verzióban szoktam), szóval jobban járunk, ha hagyjuk magától felolvadni a kristálycukrot, majd karamellizálódni, néha megmozgathatjuk az egész edényt, hogy ide-oda mozogjon a cukor, vagy játszhatunk alatta a tűzzel.

Ha felolvadt az összes cukorkristály és már szép borostyán sárga színű, nagyon vékony sugárban hozzácsurgatom a forró tejszínt, közben kis habverővel folyamatosan kevergetem. Brutál módon fel fog csapni belőle a gőz és bugyborékolni fog, veszélyes sport ez a rész, vigyázzunk nagyon! Ha belement az összes tejszín, addig kavargatom, amíg a karamell darabok újra fel nem olvadnak, nekem kicsit darabos volt az összeöntés után. Ekkor hozzáadom a sűrített tejet, a kávét, a vanília aromát és végül beleöntöm a vodkát. Felforralom, de amint bugyog, kész is. Még melegen, forró vízzel átmosott üvegekbe töltöm. Amint kihűlt, költözhetnek is a hűtőbe.

Kövesd Hanna szuper oldalát a smuczerhanna.com oldalon!

Csokis karamellás krémlikőr
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A félénkségből is lehet magabiztosságot teremteni, de nem mindegy, hogyan

glamour plusz ikon A félénkségből is lehet magabiztosságot teremteni, de nem mindegy, hogyan

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

B. Nagy Réka: „Az internet komoly veszélyeket is rejt magában” (x)

B. Nagy Réka: „Az internet komoly veszélyeket is rejt magában” (x)

Az internet nem játék, légy felelős szülő az online térben is! (x)

Az internet nem játék, légy felelős szülő az online térben is! (x)

Eleged van a szőrtelenítésből? Itt a megoldás, amit imádni fogsz! (x)

Eleged van a szőrtelenítésből? Itt a megoldás, amit imádni fogsz! (x)

Felejthetetlen kalandok és hűsítő élmények Ausztria legnagyobb vidámparkjában (x)

Felejthetetlen kalandok és hűsítő élmények Ausztria legnagyobb vidámparkjában (x)