Csúcsgasztronómiát mindenkinek! Újra jön a Gourmet fesztivál!

2022.május.11.

Jubileiumhoz érkezett idén a Gourmet Fesztivál, ami tíz évvel ezelőtt azzal a céllal indult, hogy elérhetővé tegyék a magyar csúcsgasztronómiát mindenki számára.

Szerencsére volt akkora fejlődés a gasztronómiai színtéren, hogy a rendezvény meg tudja tartani ezt a szerepét, és a mai napig fontos ez az esemény a szakma számára is, miközben évről-évre egyre nagyobb a közönség érdeklődése. Az első öt-hat évből pedig sokan arra is emlékszenek vissza, hogy mindig esett az eső, ez a hagyomány utóbbi időben megtört, a szervezők remélik, hogy ez így is marad.

A pandémia a vendéglátásra, és a gasztronómiai világon is nyomot hagyott, Gerendai Károly a Gormet fesztivál megálmodója el is mondta, hogy féltek attól, hogy lesz-e elég jelentkező a szektort érintő munkaerőhiány miatt, de gyorsan meg is nyugtatott mindenkit, hogy túljelentkezés volt, és nem csak a standokon, de a színpadi műsorok alatt is lehet majd találkozni olyan éttermekkel, akik lehet, hogy standdal nem lesznek kint, de mégis részesei lesznek az eseményeknek. Idén is közel száz kiállító lesz jelen a fesztiválon, fővárosi és vidéki éttermek mellett minőségi street foodból és cukrászdákból sem lesz hiány, de lehet pezsgő-, sör-, és kávékülönlegességeket is kóstolni a borok mellett.

A programok a színpadon a is változatosak lesznek, minden nap workshopokkal, és főzésekkel várják az érdeklődéket. Fellép többek között Széll Tamás (Stand), Tóth Szilárd (Salt), Mizsei János (MÁK), Farkas Richárd (Pajta), de Steiner Kristóf vegán workshopján vagy kézműves ginkóstolón is részt lehet venni. Vasárnap pedig gyereknapot tartanak, ahol a kisebbek sztárokkal főzhetnek.

Idén is rengeteg tehetséges gasztroguru finomságait kóstolhatod meg

Idén a téma az örökség. Eleinte ikonikus ételeket választottak, aztán alapanyagokat, étel-ital párosításokat, most a jubileumi évre különleges témával szerettek volna készülni, és mindenki személyes szoriját várják, hogy megismerhessük, mi minden inspirálta a séfeket. A téma miatt sokkal szélesebb lesz a menükínálat is, amiből már a satótájékoztatón kiderült, érdemes figyelni a cascara-italra, ami egy nehezen definiálható, kicsit kávé, kicsit tea, és közben egyik sem, pont ezért kihagyhatatlan. De az Anyukám Mondta csapata például a család karácsonyi ebédeit megidéző kappannal készül. Sárközi Ákos a Borkonyha és Textúra színeiben mutatta be milyen tányérokat késztenek az étteremben összegyűlt használt bosrosüvegekből, és elmondta, hogy nagyobbik lánya is, és Kalocsai Zoltán étteremvezető gyermekei is kint lesznek a fesztiválon, hogy kipróbálják magukat a vendéglátásban. Idén többek között kókusztejes levessel, és túrós csuszával is készülnek desszertként.

Az már most látszik, hogy az elővételes jegyek jobban fogynak még a korábbi, legsikeresebb Gourmet Fesztiválhoz képest is, a bérleteket pedig már most meg lehet váltani. A fesztiválra látogatók a főbejáratnál az Autistic Art Alapítványt támogathatják, és licitálhatnak az autizmussal élő fiatalok rajzaira.

Ott a helyed neked is május 27-e és 29-e között Budapesten a Millenárison otthont adó rendezvénye. Nézd meg a részletes programot a gourmetfesztival.hu oldalon!

Juhász Edina

Ez is érdekelhet

Füstfelhővel tiltakozott egy csapat aktivista a családon belüli erőszak ellen Cannes-ban

Füstfelhővel tiltakozott egy csapat aktivista a családon belüli erőszak ellen Cannes-ban

G-Szex

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Szépséghírek

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!