Dobd fel a megszokott desszerteket: klasszikus édességek új köntösben

2020.július.1.

Minden macaron-rajongó imádni fogja Chez Dodo újdonságait. Szalai Dóri által megálmodott új mesés ízek, igazi színt visznek a forró hónapokba.

Dobd fel a megszokott desszerteket: klasszikus édességek új köntösben
Fotó: Glódi Balázs

Dóri mindig is rajongott a magyar klasszikus süteményekért, úgy érezte, hogy most jött el a pillanat, hogy újra gondoljon néhány klasszikus ízt.

Az új kollekcióban hat, szívének nagyon kedves magyar süteményt varázsolt roppanós macaron-kalapok közé. Igazi kihívás volt, hogy mindazt a különleges ízélményt és textúrát, ami ezeknél klasszikusoknál elengedhetetlen, egyetlen harapásban visszaadják.

Így készítheted el ezeket a desszertkülönlegességeket Szalai Dóri ajánlásával:

MÁGLYARAKÁS

A macaronba csempészett máglyarakás alapja rengeteg illatos, sült fahéjas alma, melyet egy isteni vaníliás cremeux-vel kevertünk krémesre. A macaron szíve házi sárgabaracklekvár, leheletvékony almachips szeletek, roppanós dió és egy pikáns mákkrém, melyet Dodo még az anyukájától tanult és ami nélkül náluk nem máglyarakás a máglyarakás.

SOMLÓI GALUSKA

A somlói galuska macaron alapja egy olyan csokoládékrém, melyet a Valrhona Guajana csokoládéjával készítettünk és ehhez rengeteg pirított diót és istenien illatozó Portorico rumba áztatott aranymazsolát kevertünk. Mivel nincs somlói galuska piskóta nélkül, így készítettünk egy pihe-puha sablé-t, Pierre Hermé receptje alapján, amihez Elle & Vire vajat használtunk a tökéletes végeredmény érdekében. Került még a macaronba egy adag vaníliás cremeux is, így lett igazán tökéletes a somlói galuskánk macaronba csempészett verziója.

DOBOS-TORTA

A Dobos-torta macaronunkat igyekeztünk úgy készíteni, hogy visszahozza az eredeti desszert ízét és textúráját. Az alapjához a Valrhona Guajana csokoládéját és kakaóvajat használtunk, hogy egy igazán selymes, lágy krémet kapjunk. Hogy egy icipici macaronban is teljes legyen a Dobos élmény, isteni házi karamellbe forgattunk sablé töretet, mellyel beterítettük a macaron egész csokoládés alapját és így helyeztük rá a másik roppanós mandulás kalapkát.

MÁKOS GUBA

Fotó: Glódi Balázs

A gubánk ganache-ához a Valrhona legeslegkrémesebb fehércsokoládéját, az Opalyst választottuk, mely tökéletes krémes textúrát biztosított a ganache-nak. Egy icipicit szerettük volna pikánssá tenni a krémet, így került bele egy leheletnyi Triple Sec és igazi narancsvelő is, hogy picit citrusos legyen a végeredmény. Tettünk még bele rengeteg mákot és sok-sok vanília őrleményt és esszenciát. A mákos guba közepébe csempésztünk egy pici sablé kockát és egy vaníliás krémet, melybe bourbon vanília, vanília kivonat, egy kis fleur de sel és Portorico rum is került. A sort végül egy Dodo anyukájától tanult mákkrémmel zártuk és így lett igazán olyan a végeredmény, melyet a legelején megálmodtunk.

ESTERHÁZY-TORTA

Fotó: Glódi Balázs

Az Esterházy-torta alappillére a dió, így mindenképpen valamilyen isteni, intenzív de mégis lágy diós alapot igyekeztünk készíteni a macaronnak. A Valrhona istenien krémes Opalys fehércsokoládéját hívtuk segítségül, melyhez 100% diópasztát, rengeteg pirított diót, egy icipici Triple Secet és barna rumot kevertünk. Így született meg a macaronba csempészett Esterházy-torta, mely egy fantasztikus tortaszelet tökéletes mása lett.

SZILVÁS GOMBÓC

A ganache alapja a Valrhona Opalys fehér csokoládéja, melyet lágyan elkevertünk rengeteg 100%-os kékszilva pürével, sok-sok illatos fahéjjal és egy icipici szatmári szilvalekvárral. A macaron közepe egy főzött fahéjas szilvakrém, melybe aszalt szilva is került. A szilvás gombóc egyik legjobb része a morzsa, melyet nem hagyhattunk ki mi sem a macaronba csempészett verzióból, így készítettünk egy klasszikus, ropogós prézlit és jól meghintettük vele a ganache-t. Így került a klasszikus gombóc íze két falatnyi mandulakalap közé.

RÁKÓCZI-TÚRÓS ÓRIÁSMACARON

Fotó: Glódi Balázs

Egy egészen rendhagyó módon készülő macaront képzeltünk el a klasszikus desszert óriásmacaronba csempészett változataként. A desszert alapja ezúttal egyetlen ropogós mandulakalap lett, melyre egy kissé fanyar, citromos, lágy túróban gazdag krémet halmoztunk. A piskóta ízét a vaníliával gazdagított sablé kockák adják, melyre sárgabarack lekvár, aszalt sárgabarack és friss sárgabarack is került. Hogy igazán visszaköszönjön az emlékeinkben élő, klasszikus Rákóczi-túrós íze, egy égetett meringue-et halmoztunk a desszertre, mely féltően öleli körbe az isteni túrókrémet és a barackos szívet.

Térj be hozzájuk te is, kóstold meg az ízeket Budapesten a Sas utca 7-ben.

Ez is érdekelhet

Ilyen látványos kabátot már rég viselt Katalin hercegné

Ilyen látványos kabátot már rég viselt Katalin hercegné

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

G-Életstílus

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?