Ételt adni gondoskodás - Ismerd meg az Etesd a dokit! szervezet két alapítóját

A pandémia első hullámában, még tavaly márciusában indult el az Etesd a dokit! nagyszerű kezdeményezés. Az egykori Facebook csoport mára nonprofit szervezetté nőtte ki magát, kulináris fogásokkal támogatják a rendkívül nehéz és megterhelő helyzetbe került egészségügyi dolgozókat. A szervezet két alapítójával Pancsovay Zitával, Serfőző Mártával beszélgettünk.

Hogy született ez a fantasztikus kezdeményezés?

Zita: Tavaly márciusban indult az egész Etesd a dokit kezdeményezés, amikor bezártak a vendéglátással és gasztronómiával foglalkozó helyek. Mártinak és nekem is ehhez a területhez kötődő vállalkozásunk van. Nekem egy rendezvényhelyszínem, ahol rengeteg gasztronómiával kapcsolatos eseményt, tematikus vacsorákat, főzősworkshopokat tartunk, Márti pedig egy prémium gluténmentes pékséget irányít. A pandémia kezdetekor mindkettőnknek teljesen be kellett zárni, és ekkor a Facebookon felfedeztük a pár napos Etesd a dokit csoportot, amit Keve Márton alapított. Azonnal felvettük a kapcsolatot Marcival, és már aznap elindult a közös munka Marcival, Farkas Katával és Drégelyi Xeniával. Már tavaly májusban életre hívtuk nonprofit közhasznú szervezetünket, melyben napjainkban hárman folytatjuk az egy éve megkezdett munkát.

Márti: Hamar egyértelművé vált számunkra, hogy ebben a bizonytalan helyzetben több területnek is nagy szüksége van a segítségünkre. Célunk, hogy a gasztronómia – az étel – kösse össze a segíteni vágyó, és a segítségre szoruló társadalmi csoportokat. Az Etesd különlegessége, hogy az ételek, a gasztronómia segítségével gyakorol pozitív változást környezetünkre, a közösségekre, hiszen az étkezés, a gasztronómia, át- meg átszövi életünk minden területét, a felnövekvő generációk életmódját, kultúráját, a környezethez való viszonyát. Meggyőződésünk, hogy a pozitív változások az étellel is kezdődhetnek, az ételnek ereje van. A pandémia alatt több gasztro alapú kampányunk volt, nem csak az egészségügyi dolgozókat támogattuk, de segítettük a munka nélkül maradt vendéglátósokat is, illetve egy gyermek néptáncegyüttest is felkaroltunk, akiknek a pandémia miatt sajnos el kellett halasztani az éves adománygyűjtő rendezvényüket. Idén májusban ünnepeltük az egyéves évfordulónkat, azóta is azzal a lendülettel, energiával dolgozunk.

Egy jó hangulatú főzőworkshop, különleges résztvevőkkel, balról jobbra: Mucsi Zoltán, Pancsovay Zita, Hajnóczy Soma, Serfőző Márta és Dr. Lendvai Zsanett
Egy jó hangulatú főzőworkshop, különleges résztvevőkkel, balról jobbra: Mucsi Zoltán, Pancsovay Zita, Hajnóczy Soma, Serfőző Márta és Dr. Lendvai Zsanett
Fotó: Mészáros Eszter

Hogy emlékeztek vissza a mögöttetek álló egy évre?

Zita: Ezalatt az egy év alatt közel 100.000 adag ételt juttattunk el, aminek részese volt Magyarország szinte összes Mentőállomása, harminc kórházzal, egészségügyi intézménnyel vettük fel a kapcsolatot. A mai napig ellátjuk őket finomságokkal, mostanra a vírushelyzet ugyan alább hagyott, de az nem azt jelenti, hogy ne lenne rajtuk kevesebb a nyomás. Mostanra az oltópontokra, mentőszolgálatokra helyeztük a fókuszt, nagyon fáradtak az ott dolgozó egészségügyi dolgozók, jól jön nekik a támogatásunk.

Márti: A fizikai terhelésen túl lelkileg is megviselte őket ez az időszak. Arról olvashattunk korábban, hogy sokukat átszervezték teljesen más helyszínre, 12-14 óra folyamatos munka mellett az evésre és a főzésre jutott a legkevesebb idejük. Zita mestere annak, hogy nagyon esztétikusan készítse el és csomagolja be az ebédeket; kezdettől fogva éttermi színvonalra próbálunk törekedni. Úgy alakítjuk ki az éppen aktuális menüt, hogy az egészségügyi dolgozók színvonalas, tápanyagban gazdag étkezéshez jussanak.

Kik segítik a szervezetet?

Zita: Voltak és jelenleg is vannak céges és civil felajánlóink, akik a kezdetek óta szállítják az alapanyagokat. Van olyan cég, aki a lebomló, környezetbarát csomagolóanyagokat és evőeszközöket biztosítja. Mióta nonprofit szervezet lettünk még hatékonyabban, gördülékenyebben épül fel a rendszer. Állandó logisztikai partnerünk a Wolt, ők segítenek kiszállítani az általunk vagy a partnereink által elkészített ételeket.

Márti: Két kőkemény hónap volt, mire a rendszer felépítettük. Sok vendéglátó egység, akinek be kellett zárnia nagyon gyorsan megtalált minket. Rengeteg alapanyagot kaptunk tőlük, sokszor séf segítségét is kértük, jelképes honoráriummal próbáltunk segíteni nekik ebben a lehetetlen helyzetben, ők pedig támogattak minket, hogy minél több étel el tudjon készülni.

Mitől függ, hogy épp milyen ételt készítetek?

Zita: Az aktuális menü mindig a rendelkezésre álló alapanyagtól függ. Vannak nagyobb alapanyag beszállítóink – így például a Kométa, akiktől rendszeresen nagyobb mennyiségben kapunk alapanyagokat. Kiváló minőségű tejtermékeket pedig a Cserpes Sajtműhely biztost számunkra, a fantasztikus salátákat, mikrozöldségeket pedig a Saliverzum küldi. A többi zöldség és egyéb alapanyagok pedig véletlenszerűen érkeznek. Nagyrészt ez határozza meg, milyen menüt készítünk az adott napra.

Milyen visszajelzéseket kaptok?

Zita: Volt, hogy elkérték a receptet, de számtalanszor kapunk kézzel írott üzeneteket, hogy nagyon finom volt, köszönik, hogy gondoltunk rájuk. Nem rég volt az Ápolók Nemzetközi napja, amikor néhány helyre kávéfőzőket és prémium minőségű kávékat is kiküldtünk. Sorra kaptuk az elismerő üzeneteket, nagyon jó érzés ezeket a visszajelzéseket olvasni. A későbbiekben nem csak az egészségügyi dolgozókat, hanem más segítségre szoruló társadalmi csoportokat is szeretnétek támogatni.

Márti: Abszolút, nem állunk meg az egészségügynél, a későbbiekben próbálunk más területen is segíteni. A jövőbeli terveink nem is annyira távoliak, hiszen július első felében egy másik alapítvánnyal karöltve például sajátos nevelési igényű gyerekeknek és szüleiknek szintén gasztro alapú programot, éttermi élményt szervezünk. Aki találkozott már ezzel a problémával pontosan tudja, hogy mekkora nehézséget jelent ezeknek a családoknak étterembe eljutni, vagy nyaralni menni, mivel ezek a gyerekek érzékenyek lehetnek például a zajokra, nehézséget okozhat nekik közösségbe menni. Ősztől az erre nyitott cégek számára élmény alapú jótékonysági főzéssel egybekötött csapatépítő programokat szervezünk. A közösen elkészített ételeket pedig a a résztvevő cég által kiválasztott társadalmi csoport, vagy szervezet részére juttatjuk el.

Kik és hogyan támogathatnak titeket?

Márti: Bárki segíthet, a legkisebb segítség is nagyon sokat számít. Elsősorban a rendszeres pénzügyi támogatásnak örülünk a legjobban, ezt tudjuk a leghatékonyabban felhasználni. Az etesd.hu oldalon minden megtalálható, a rendszeres és az egyszeri támogatások mellett, várjuk az új céges partnereinket is.

Ez is érdekelhet

Zendaya a legnagyobb stílusikon ezekben a ruhákban a Dűne premierjén

Zendaya a legnagyobb stílusikon ezekben a ruhákban a Dűne premierjén

GLAMOUR-napok reloaded 2021

A GLAMOUR-napok applikációban már elérheted a GLAMOUR-napok Reloaded kuponokat!

A GLAMOUR-napok applikációban már elérheted a GLAMOUR-napok Reloaded kuponokat!

Szépséghírek

Halloween körmök: ezek ijesztően jók

Halloween körmök: ezek ijesztően jók