Ezek az élelmiszerek igazi energiavámpírok

2020.március.20.

Ha krónikus fáradsággal küzdesz és folyamatosan alacsony az energiaszinted, akkor könnyen lehet, hogy ezt az általad fogyasztott ételek valamelyike okozza. Persze az ételek funkciója alapvetően az, hogy lendületet adjanak, de fontos tudnod, hogy nem minden kalória ugyanolyan értékes a szervezeted számára. Sőt, vannak olyan élelmiszerek, amelyek egyenesen energiavámpírok a testedre nézve.

Ezek az élelmiszerek igazi energiavámpírok
Fotó: Getty Images

Finomított szénhidrátok

Ezek az élelmiszerek igazi energiavámpírok
Fotó: giphy

A finomított szénhidrátok közé az olyan szénhidráttartalmú élelmiszerek tartoznak, amelyekből feldolgozásuk során eltávolítják a korpát, a rostokat és más alapvetően bennük megtalálható tápanyagokat. Finomítottt szénhidrátok például a fehér tészták, a kenyér és a rizs. A feldolgozás után a gabonafélékből sok összetevőt eltávolítanak, de olyan tápanyagok kivonásával például, mint az emésztést lassító rost, a szénhidrátok kevesebb ideig pótolják az energiát, de eközben emelik a vércukor- és inzulinszintet, ami rövid időn belül elkerülhetetlenül energiahiányt okoz. Sőt, a finomított szénhidrátokból hiányzik a gabona csírája is, amiben sok olyan vitamin és tápanyag található, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges energiaszinthez. A legjobb amit tehetsz, hogy a kedvenc szénhidráttartalmú ételeidnek a teljes kiőrlésű verzióját választod, például barna rizst, barna kenyeret vagy teljes kiőrlésű tésztát.

Koffein

Ezek az élelmiszerek igazi energiavámpírok
Fotó: giphy

Gondolod, hogy a napi kávébeviteled segít emelni az energiaszintedet? Nos, ez teljességében nem is tévedés, de nem is teljesen pontos. A koffein stimuláns, gyors energiafelszabadulást és éberséget okoz. A finomított szénhidrátokhoz hasonlóan a gyorsaság itt is káoszt okoz. Nem is beszélve arról, hogy ha minden nap iszol kávét, a testednek fokozatosan egyre több kávéra lesz szüksége ahhoz, hogy ébernek érezd magad tőle. És bár mindig ott a lehetőség egy újabb csésze kávé kitöltésére, a túl sok koffein fogyasztása rossz alvásminőséget és álmatlanságot is okozhat, ami pedig krónikus fáradtság kialakulásához vezet.

Alkohol

Ezek az élelmiszerek igazi energiavámpírok
Fotó: giphy

Az alkoholt sokan egy kalap alá veszik a jobb alvással, mások pedig egy pohár borban a nyugtatót csodaszert látják, ami segít pihenni. Ez pedig, akárcsak a koffein esetében, nem teljesen valótlan. Az alkohol egy depresszáns, és a kezdeti szakaszban pihentető tulajdonságokkal rendelkezik, de összességében akadályozza a mély alvást, ami nélkül viszont nem tudsz igazán feltöltődni.

Cukros ételek

Ezek az élelmiszerek igazi energiavámpírok
Fotó: giphy

A cukros ételek, akárcsak a finomított szénhidrátok, emelik a vércukorszintet, és hosszú távon nem jelentenek megoldást az energiaszint biztosítására. A legtöbb ízesített gabonapehelyben, az ízesített joghurtokban, a snackek többségében és az üdítőitalok jelentős részében is rendkívül magas a cukortartalom. Eleinte ugyan ezek fogyasztása után is éberebbnek érezheted magad, de hamarosan a vércukorszinted felborul, és fáradtnak fogod magadat érezni. A megoldás a hozzáadott cukrok mennyiségének a korlátozása, valamint az arra való törekvés, hogy természetes forrásokból, például gyümölcsök által vigyél be cukrot a szervezetedbe.

Gyorsételek

Ezek az élelmiszerek igazi energiavámpírok
Fotó: giphy

Érezted már úgy, hogy hiába ettél meg egy hamburgert sült krumplival, ebéd után máris éhesnek érzed magad, és még egy hamburgert is meg tudnál enni? Ennek oka az, hogy a gyorsételek tele vannak zsírral, amelyek lebontása több energiát igényel a szervezettől. Ha pedig elfogyasztasz egy zsírban gyorsételt, könnyen lehet, hogy hamar fáradtnak és kimerültnek fogod magad érezni. Még rosszabb, hogy ezeknek az ételeknek a többsége nem tartalmaz létfontosságú tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, ezáltal pedig talán nem is gondolnád, de képesek letargiát okozni. Ha megteheted, törekedj arra, hogy inkább otthon főzz és egészséges alapanyagokat használj, de legalább napi többszöri nyers gyümölcs – és zöldségbevitelt biztosíts a szervezeted számára.

Ez is érdekelhet

A 15+1 legjobb karácsonyi film, amitől egyből ünnepi hangulatod lesz

A 15+1 legjobb karácsonyi film, amitől egyből ünnepi hangulatod lesz

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp:  Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Napi horoszkóp: Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Tedd & Ne tedd

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke