Ha nyár, akkor kerti parti! Interjú Mautner Zsófival

A július-augusztusi számunkban ezúttal a Chili és Vanília szerzője, Mautner Zsófi mutat egy páratlan menüsort, azokra az estékre, amikor a kerti partiké és a baráti összejöveteleké a főszerep. Nézd meg a recepteket a magazinban és ne felejtsd el elolvasni az interjú folytatását!

Zsófi
Fotó: Trunkó Bálint

Szoktál magadnak főzni?
Sokszor főzök a barátomnak, a családomnak is és természetesen magamnak is. Ha például sok munkafőzés van, akkor nagyobb adagot csinálok, amit később a szabad perceimben meg tudok enni ebédre vagy vacsorára. Az alapanyagokkal és a főzéssel mindig arra törekszem, hogy ne legyenek dupla vagy felesleges munkák. Ha úgy adódik egy salátát vagy egy levest simán összerakok, ami pont annyi idő, mintha megrendelnéd persze ég és föld különbséggel.

Van kedvenc ételed?
Kedvenc ételem nincs, inkább azt mondanám, mindig alapvetően utazástól, hangulattól függ, hogy éppen mire vagyok rákattanva, de jellemzően inkább a zöldséges kajákat szeretem. Nem vagyok nagy húsmániás, nem véletlenül lett Chili és Vanília a blogom neve. Imádok sok fűszert használni. Nagyon szeretem azokat a kontrasztos ételeket, amikben sok minden történik egyszerre. Van bennük csípős, savanyú, édes, ropogós, krémes és színes. Imádom, ha sok szín van egy ételben és a tányéron.

Említetted, hogy az utazások inspirálnak. Van olyan hely, ahol még nem jártál, és szívesen elutaznál?
Általában minden országban találok valamit, ami megfog. A listámon nem az első helyen szerepelnek a skandináv országok, de ha ott vagyok, mindenben megtalálom az érdekeset. Inkább a közel-keleti, észak-afrikai zöldfűszeres, sok citromos ízek állnak hozzám közel, ezektől csillog a szemem. Azt hiszem reggelig tudnám sorolni annyi hely van, ahol még nem jártam. Ilyen Libanon, Grúzia például, de egyszer szeretném látni Iránt, mivel nagyon kedvelem a perzsa konyhát.

Mivel telik az idei nyarad?
Egy karácsonyi könyv előkészítésével töltöm ezt az időszakot és a hosszútávú tervek kidolgozásával fog a nyár eltelni. Remélem azért egy kis nyaralásra is jut majd idő.

Szereted a kerti partikat?
A fűben ülős, romantikus piknikek kevésbé állnak hozzám közel. A kerti grillezős üldögélős bulikat viszont nagyon szeretem. Egy ilyen eseményre annyira könnyen elő tudsz készülni. Minden adja magát, rengeteg alapanyag van, amikből fantasztikus ételeket lehet kreálni.

Mesélj a receptekről!
Mindegyik étel a nyárra fókuszál, amik remek variációi lehetnek egy kerti összejövetelnek. Mindent előre el lehet készíteni és mindenki magának állíthatja össze, amihez éppen kedve van. A grillhúsok mellé, vagy önmagában is ajánlom a padlizsános és a zöldbabsalátát. A taco magáért beszél, hiszen az egyik legnépszerűbb nyári étel. Az ételek összeállításánál próbáltam a különböző világkonyhákból választani és megmutatni, mennyire változatosan lehet a hétköznapi zöldségeinket elkészíteni. A taco mexikói, a padlizsán marokkói, a csípős-édes zöldbabsaláta pedig kelet ázsiai hangulatot idéz. A desszert pedig nagyon sok bogyós gyümölcsből áll, amit egy különleges rózsasziruppal teszek különlegesssé.

Ez is érdekelhet

Amiről senki sem beszél: miért vagyunk depressziósak szex után?

Amiről senki sem beszél: miért vagyunk depressziósak szex után?

Divathírek

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

G-Életstílus

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk