Három jel, ami gluténérzékenységre utalhat

2015.május.18.

A lisztérzékenység, vagy a különböző gluténérzékenység nem feltétlenül jelentkezik kisgyermekkorban, kialakulhat később is és bizony sokáig lappanghat. A tünetek nem kizárólagosan utalnak erre a felszívódási zavarra, de ha az alábbiak közül akár egy, vagy még több állítás is úgy érzed, hogy illik rád, akkor ne habozz, és keress fel egy szakembert! Különösen akkor, gyanakodhatsz, ha a családodban nem te lennél az első, akinél már diagnosztizálták a betegséget.

Három jel, ami gluténérzékenységre utalhat
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

1. Hasi panaszok

Gyakran visszatérő hasi panaszok nagyon sok mindenre utalhatnak, de lisztérzékenység, a cöliákia első jelei is a hasfájás, puffadás, illetve hasmenés lehetnek. A felszívódási zavar során mindhárom tápanyag (fehérje, szénhidrát, zsírok) felszívódása csökken, de a leginkább a zsíré, ez okozza a hasmenést, illetve a lazább zsírfényű székletet. Ha ez jelentkezik, gyanakodhatsz a gluténérzékenységre, és jobb minél előbb utánajárni, hogy így van-e, mert a többi tünet már mindezek szövődménye.

2. Fogyás és vizesedés

Ha fenti tünetek előállnak, akkor a felszívódási zavar következtében hosszú távon vitaminhiány és ásványianyag-hiány alakul ki. A felszívódási zavar vezethet súlyvesztéshez az étrend megváltoztatása nélkül is, igaz, ezzel párhuzamosan a vérben a fehérjeszint lecsökken, ami folyadék visszatartást eredményez. Ödéma alakulhat ki a boka és a lábfej környékén.

3. Csontritkulás, vérszegénység

A vitaminhiányos, ásványianyag-hiányos állapot izomgyengeséget, csontritkulást és vérszegénységet is okozhat. A K-vitamin felszívódásának zavara pedig vérzékenységhez vezethet. A nőknél mindez a menstruáció kimaradását, és meddőséget is okozhat. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy időben tegyünk kísérletet arra, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy kezdődő hasi panaszainknak esetleg a gluténérzékenység a magyarázata.

Ez is érdekelhet

Ezért ne hagyj ki egyetlen elalvás előtti fogmosást sem

Ezért ne hagyj ki egyetlen elalvás előtti fogmosást sem

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói