Ezt a húsvéti kalácsot meg kell kóstolnod

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Smuczer Hanna gasztroguru ezúttal egy mennyei fonott kalács recepttel lep meg. Fogyaszd forró, habos tejjel! Vigyázat, nagyon veszélyes, borzasztóan eteti magát!

Woven bread, az étcsokoládés fonott kalács

Hozzávalók az előtésztához: 100 g kovász, 50 g víz, 40 g BL55 búzafinomliszt, 2 borsónyi friss élesztő A főtésztához: az egész előtészta, 1 kis borsónyi élesztő, 50 ml tej, 1 egész tojás, 40 g kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 lapos kávéskanál fahéj, 1 citrom reszelt héja, 2 marék mazsola, 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható-lazább lesz tőle a kalács szerkezete), 270 g liszt (nálam 50g tönköly, 100g rétesliszt, 120g BL80), 25 g puha vaj, 25 g puha zsír A töltelékhez: 90 g étcsokoládé, 70 g vaj, 50 g porcukor, 2 evőkanál kakaópor

Fotó: Smuczer Hanna

Így készítsd el

Mérd ki az előtésztához a kovászt, keverd el a vízzel. Morzsold bele a friss élesztőt és gyúrd össze a liszttel. Takard le és hagyd 10-12 órán keresztül a konyhapulton. Áztasd a mazsolát egy evőkanál rumba és öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi. A főtésztához keverd el az előtésztában a tejet, morzsold bele a borsónyi élesztőt, ütsd bele a tojást, a a fahéjat és a vaníliás és a kristálycukrot. Reszeld bele a citrom héját. Szitáld bele a liszteket és dagaszd össze. A dagasztás második felében add hozzá három-négy részletben a zsiradékot, mindig megvárva, amíg a tészta felveszi az adott részt. Borítsd deszkára, gyúrd át kézzel jó alaposan és keleszd letakarva a duplájára 1-1,5 óra alatt. Ha megkelt, oszd három egyenlő részre , alaposan gyúrd át, majd pihentesd lisztezett deszkán, letakarva 40 percig. A töltelékhez olvaszd meg egy kis lábasban a vajat, tördeld bele az étcsokoládét és keverd egyenletesre. Ekkor már levettem a főzőlapról, csak néha-néha tettem vissza egy lopott kis melegért, hogy jobban olvadjon.

Keverd csomómentesre benne a kakaóport és a porcukrot, hagyd hűlni. Nyújtsd a tésztákat egyenként vékony téglalapra, kend meg a töltelékkel és tekerd fel egyenként bejglikhez hasonlóan. Vágd ketté hosszában mindet, majd fogj össze három-három szálat, fond egymásba, kend le egy egész villával kicsit felvert tojással és keleszd 30-40 percig. Ismét kend le és süsd meg 180-185 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső) 30-35 perc alatt.

Kövesd Hanna szuper oldalát a smuczerhanna.com oldalon!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az 54 éves Cate Blanchett istennőként tündököl a Vogue címlapján

Az 54 éves Cate Blanchett istennőként tündököl a Vogue címlapján

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője