Mi az ország kedvence? Húsleves? Rántott hús?

2021.május.29.

Egyértelműen a húsleves vezeti a hazai gasztro toplistát, legalábbis ami a klasszikus magyaros ételeket illeti – derült ki a Mit eszik az ország? online kutatásból, amelyet a Ringier Axel Springer Magyarország kiadó gasztronómiai magazinjai indítottak idén márciusban. A második helyezett a bableves lett, a rántott hús a harmadik helyen végzett az összesített listában.

A több mint két hónapon keresztül zajló online felmérés résztvevői a www.miteszikazorszag.hu oldalon száz, a hazai konyhakultúrában régóta megtalálható magyaros fogás közül választhatták ki tíz kedvencüket, illetve tetszés szerint bővíthették is a listát – így állt össze a hazai gasztro rangsor. Az online kérdőívet összesen 3762 fő töltötte ki. Az adatok alapján áttekinthetővé vált a különböző nemek, korosztályok ízlése, valamint megtudható, hogy az egyes megyékben melyek a kedvenc ételek, illetve, hogy a válaszadók tudnak-e, szoktak-e főzni, milyen gyakran rendelnek ételt, és saját megítélésük szerint mennyire étkeznek egészségesen.

A húsleves a magyar favorit, szorosan a nyomában a bableves és a rántott hús

A csaknem 4000 kitöltő egyharmada választotta a húslevest a legkedveltebb magyaros fogásaként. Szorosan követi a bableves, valamint a rántott hús – készüljön akár csirkéből, pulykából vagy sertésből. A tíz legkedvesebb étel között helyet kapott még a lecsó, a csirkepaprikás, a töltött káposzta, a brassói aprópecsenye, a halászlé és a gulyásleves is. A top 10-es listát a palacsinta zárja.

A fiatalok édesebben szeretik az életet?

Egyedül a legfiatalabbak ízlése mutat feltűnő eltérést a többi korosztálytól. A 18 év alattiak kedvencei között olyan ételek is megjelennek, amelyek az összesített toplistáról lemaradtak, ilyen például a rántott sajt vagy a mákos guba. A Z-generáció kedvencei között jóval több édes étel szerepel, mint az összesítésben.

Meghatározó a nők szerepe a családok étkezésében

„A felmérést több mint háromnegyed részben hölgyek töltötték ki, túlnyomórészt Budapestről és Pest megyéből. A nők családi étkezésben betöltött meghatározó szerepe tudományosan bizonyított tény, amióta Kurt Lewin pszichológus 1947-ben kimutatta, hogy az amerikai háztartásokban a háziasszonyok „kapuőr-szerepet” látnak el, és erős befolyást gyakorolnak a családtagok táplálkozási szokásaira. és nincs ez másképp a gyakorlatban a mai Magyarországon sem. A konyhaművészek között persze szép számmal találunk férfiakat is, de a felmérés mégis azt mutatja, hogy a téma iránt általánosságban mintha a nők érdeklődnének jobban” – nyilatkozta a Mit eszik az ország? kutatás eredményeit validáló dr. Bokor Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékének adjunktusa.

A többség maga főz, az ételrendelés háttérbe szorul

A felmérésből az is kiderült, hogy nagyon sokan ragadnak rendszeresen fakanalat: a kitöltők 41%-a nyilatkozott úgy, hogy naponta főz, további 41% hetente 2-3 alkalommal teszi ugyanezt. Kimondottan kevesen adták azt a választ, hogy havonta csak egyszer-kétszer (6,5%) vagy sohasem főznek (2,5%). A válaszadók 8%-a csak hétvégén készít saját kezűleg ebédet vagy vacsorát.

A rendszeres készételrendelés még nagy lemaradásban van a saját készítésű ételek fogyasztásához képest. A felmérés szerint a többség (53%) csak havi egy-két alkalommal rendel ételt, 32% viszont soha. Mindössze a kitöltők 2%-át teszik ki azok, akik rendeléssel oldják meg a napi étkezést. Azok közül, akik naponta főznek, 40% soha nem rendel ételt.

Indul a grill szezon!

A Mit eszik az ország? felmérést máris követi a Mit grillez az ország? című nyári kutatás, amely ugyanitt, a miteszikazorszag.hu weboldalon indul június elején.

Ez is érdekelhet

Napi szex: az orgazmus segít a menstruációd lerövidítésében, és görcsök enyhítésében

Napi szex: az orgazmus segít a menstruációd lerövidítésében, és görcsök enyhítésében

GLAMOUR Horoszkóp

Ma a karriered, jövedelmed kerül fókuszba - Napi horoszkóp: július 28.

Ma a karriered, jövedelmed kerül fókuszba - Napi horoszkóp: július 28.

Divathírek

Benes Anita megmutatta, hogyan készülnek a csodálatos Daalarna esküvői ruhák

Benes Anita megmutatta, hogyan készülnek a csodálatos Daalarna esküvői ruhák