Terítéken az egészséges, gombás finomságok

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az Európai Friss Csapat idén immár harmadik alkalommal látogatott el hazai termelőhöz, hogy népszerűsítse a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, valamint a helyszínen bemutasson egy-egy ott termelt zöldséget, gyümölcsöt. A program hivatalos részét követően Havas Dóra gasztro-szakember sonkával és sajttal töltött gombafejeket készített, míg Fülöp Lili dietetikus egy könnyed gombasalátát mutatott be.

Terítéken az egészséges, gombás finomságok
Fotó: bolega niki

A program gasztro-szakembere szerint a gombával kapcsolatban van néhány praktika, amiket érdemes mindenkinek megtanulni. „A legalapvetőbb: nem kell pucolni! Bőven elég a gombát bő vízzel megmosni.” – kezdte Havas Dóra. Az elkészítéssel kapcsolatban kiemelte, hogy milyen sokféleképpen készíthető el a gomba: lehet párolni, pirítani, grillezni, rántani, tölteni, de bizonyos fajták akár nyersen is fogyaszthatók. Kevesen tudják, hogy glutamáttartalma miatt a gombával csökkenthető a sóhasználat a főzés során, mert kiemeli az ételek természetes ízét, és jellegzetes aromát ad nekik. Ha tartósításról van szó, a gombát lehet fagyasztani, de szárítva is tárolható. „Az azonban fontos, hogy a friss gomba 4-7 napig áll el a hűtőben, de ha a több napos gomba kalapja még száraz, nem nyálkás, nem foltos és nincs szaga, akkor utána is felhasználható. A gombás ételeket azonban lehetőség szerint mindig az elkészítés napján kell elfogyasztani.”

Emellett a program dietetikusa, Fülöp Lili elmondta, hogy a gombának számos jótékony hatása van. Például természetes forrása a D-vitaminnak, ami az őszi-téli vitaminhiányos időszakban nagy segítséget jelenthet az immunrendszernek. Emellett a gombafélék teljes értékű fehérjekészlettel rendelkeznek, azaz tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az emberi test működéséhez. B-vitaminokban is gazdag, amelyek a szervezet energiaraktárának hatékony feltöltéséhez járulnak hozzá.

Töltött, sült gombafejek

Töltött gomba

Hozzávalók 4 személyre: 8-10 nagy gomba (pl. portobello vagy csiperke), 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg reszelt sajt, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál olívaolaj

Így készítsd el

Pácold be a gombafejeket legalább egy órára a szójaszósz, a balzsamecet, az olívaolaj és a finomra reszelt fokhagyma keverékébe. Csepegtesd le, majd tedd forró grillre, és süsd puhára őket. Közben pirítsd le a kis kockára vágott sonkát, keverd össze finomra aprított petrezselyemmel és a reszelt sajttal. Töltsd a keveréket a forró gombafejekbe, és azonnal tálald húsok mellé köretnek vagy előételnek. Sörkorcsolyának sem rossz!

Gombasaláta

Gombasaláta

Hozzávalók egy adaghoz: 200 g csiperkegomba, 1 fej kisebb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, 4-5 evőkanál paradicsompüré, fél csokor petrezselyem, 1 evőkanál olívaolaj, rozmaring, só, bors ízlés szerint

Így készítsd el

Vágd a hagymákat apróra és futtasd meg kevés olajon egy serpenyőben. Eközben szeleteld vékonyra a gombákat, és add hozzá a hagymához. Öntsd fel egy kevés vízzel, majd párold néhány percig (max. 10 perc). Ezután add hozzá a rozmaringot, a sót, a borsot és a fél citrom levét. Ha kellően puhára párolódott a gomba, tedd hozzá a paradicsompürét is. Az elkészült salátát locsold meg egy evőkanál olívaolajjal, és tálald apróra vágott petrezselyemmel.

Olvass még több receptet a www.frutti-veggi.hu/receptek oldalon.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője