Vegetáriánus vagy? Ezt a 9 szakácskönyvet neked is ismerned kell

2021.július.25.

Manapság sok étteremben ügyelnek arra, hogy ha vegetáriánus vagy vegán vagy, akkor is változatos fogások közül válogathass, de kimondottan így specializálódott éttermekből is számos lehetőség áll rendelkezésre. De mi van akkor, ha inkább azt választod, hogy otthon készítesz valamilyen vegetáriánus vagy vegán finomságot? Ahelyett, hogy hosszasan keresgélnél az interneten, ezeket a szakácskönyveket bármikor bátran fellapozhatod: rengeteg hasznos, érdekes, új, ínycsiklandó és lenyűgöző receptet ismerhetsz meg.

Zöldségek
Zöldségek
Fotó: Shutterstock

1. Kristóf konyhája - Mesés menük (nem csak) vegánoknak

Steiner Kristóf
Steiner Kristóf

108 kitűnő recept, amit a szerző a világ különböző pontjain - Londonban, Mükonoszon, Tel Avivban vagy éppen Budapesten sajátított el. A könyv üzenete, hogy főzni bárki tud, és rövid idő alatt is lehet egyszerre lenyűgözőt és finomat alkotni. A nehezen beszerezhető,extra hozzávalókhoz is útmutatást kapsz,hogy ne maradj le az ínyencségekről.

Szerző: Steiner Kristóf, Kulcslyuk kiadó, 2015, 4490 forint

2. Vegetáriánus finomságok

Yotam Ottolenghi
Yotam Ottolenghi

A fantasztikus szakácskönyvíró és étteremtulajdonos Yotam Ottolenghi új szemszögből közelíti meg a vegetáriánus receptek alkotását, hiszen ő maga nem vegetáriánus. Rendkívül érdekes és ínycsiklandó recepteket találsz rizzsel, gabonával, gombával, sütőtökkel, paradicsommal és még sok zöldséges finomsággal.

Szerző: Yotam Ottolenghi, Gabo kiadó, 2015, 4990 forint

3. Reformkonyha - Vegetáriánus és vegán ételreceptek

Szigeti Gábor
Szigeti Gábor

Egyszerre kínál remek vegetáriánus és vegán recepteket ez a szakácskönyv, a szerzője pedig erőteljesen buzdítja azokat is ezen ételek kipróbálására, akik sosem követték a húsmentes életmódot. Különös hangsúlyt fektet az egészség megőrzésére való figyelemfelhívásra, de mindeközben csodás ízekkel kápráztat el.

Szerző: Szigeti Gábor, BIK könyvkiadó, 2012, 1200 forint

5 sztár, aki vegán életmódot folytat

5 sztár, aki vegán életmódot folytat



4. Egyél jókat Ellával! A hét minden napján - Egyszerű receptek és fantasztikus ételek az egészséges életért

Ella Woodward
Ella Woodward

Ella Woodward több remek szakácskönyvet is szerzett, ebben a kötetében egyszerű, könnyen elkészíthető ételek receptjeit szedte csokorba. Ella élete legjobb döntésének tartja, hogy elhagyta a húsfogyasztást, de közben mégis minden tápanyagot megad a szervezete számára, ami csak szükséges. Nem kérdés, hogy a könyvben rejlő egészséges ételek egyben finomak is.

Szerző: Ella Woodward, Gabo kiadó, 2016, 4990 forint

5. Vegasztrománia

Bede Anna
Bede Anna

Bede Anna a Goldenblog díj első nyertese volt 2012-ben Gasztroblogok kategóriában. Első szakácskönyvét egyformán ajánlja, ha vegetáriánus vagy és akkor is, ha nem. Célja hogy mindenkinek bebizonyítsa: a vegetáriánus étrend jóval több a rántott sajtnál és a rizibizinél. Könnyű receptek, csodás ételfotók és személyes történetek - ezt kínálja a vegasztrománia. A könyv napjainkban leginkább második kiadásban érhető el.

Szerző: Bede Anna, Book kiadó kft, 2015, 4490

6. Intuitív vegán konyha - Gluténmentes és vegán ételek

Deli Zsófia
Deli Zsófia

Deli Zsófia elhivatott jógaoktató, egyformán hisz a jóga mozgáskultúrájában és egészségtanában. Receptjeinek üzenete a Bhagavad-gítá végkövetkeztetése: "Akinek evése, alvása, pihenése és munkája mértékletes, az a jóga gyakorlásával minden szenvedést képes megszüntetni. Bhagavad-gítá 6.17.".

Szerző: Deli Zsófia, Danvantara Kiadó, 2016, 4990

7. Állati finom növényi ízek - Vegán receptek

Hémangi Dévi Dászi
Hémangi Dévi Dászi

Ha megfontoltan és sokszínűen állítod össze a vegán étrended, biztos nem bánod meg, hogy ezt választottad. Ez a könyv megtanít arra, hogy tedd meg mindezt, és mennyire fontos szerepe van a fűszerezésnek is, nemcsak az ízek, de az egészség tekintetében is. Mindemellett rengeteg tippet olvashatsz arról, melyik hús - és tejterméket mivel a legcélszerűbb pótolnod.

Szerző: Hémangi Dévi Dászi, 108 Kiadó, 2015, 3490 forint.

8. Élő növényi sajtok, tejek - Nyers finomságok, nemcsak laktózérzékenyeknek!

Lénárt Gitta
Lénárt Gitta

A világ talán még soha nem látott annyi ételallergiával küzdő embert, mint napjainkban. Lénárt Gitta, a nyers táplálkozás szakértője ebben a kötetében a növényi sajtok, tejek világába vezet be. Nem csak akkor érdemes beszerezni ezt a könyvet, ha ételallergiád van vagy vegetáriánus vagy - ha új, egyedi, különleges ízekre vágysz, akkor is remek választás.

Szerző: Lénárt Gitta, Bioenergetic Kft., 2017, 3290 forint.

9. Szlávtól a mediterránig

Scur Katalin
Scur Katalin

Ha tej - és tojásallergiában szenvedsz, akkor sem kell lemondanod arról, hogy finom ételeket fogyassz. A több mint 100 receptet tartalmazó könyv egyszerű, könnyen elkészíthető ételeket tartalmaz, amiknek alapanyagait is könnyen beszerezheted. A könyv emellett néhány életmódtanáccsal is szolgál. Kicsiknek és nagyoknak, diétázóknak és fogyókúrázóknak egyformán ajánlott finomságokat kapsz végeredményül.

Szerző: Scur Katalin, Katica Könyvműhely, 2015, 1890 forint

Ez is érdekelhet

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Monitor

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak