Ezt az 6 dolgot, SOHA nem kérheti tőled a párod

2021.augusztus.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nehéz megmondani, hogy mitől működik jól egy párkapcsolat. Biztosan te is ismersz párokat, akik látszólag sehogy nem passzolnak egymáshoz, mégis nagyszerűen megvannak együtt. Vannak olyanok is, akikről mindenki azt gondolja, hogy az ég is egymásnak teremtette őket, de aztán gyorsan kiderül, hogy párként mégsem boldogulnak.

Egyénenként nagyon különböző igényeink vannak a kapcsolatoktól, van, aki sokkal elnézőbb a párjával, olyan dolgokat is természetesnek tart, ami mások számára megengedhetetlen. Nem könnyű tehát megmondani, hogy mégis mi az, ami sikeressé tehet egy párkapcsolatot, de talán annyi kockázatok nélkül kijelenthető, hogy a boldog és tartós szerelmekben a két fél tiszteli egymást, és egyenrangúnak tartják a partnerüket.

Olyan dolgokat gyűjtöttünk össze, amelyek éppen azt mutatják, hogy a másik fél pont ezt a két dolgot sérti meg. Ha ezek közül bármelyiket a saját életedben tapasztalod, ideje elgondolkodnod, hogy tényleg a megfelelő társ mellet keresed-e a boldogságot.

Hogy lemondj a barátaidról

Nem arról van szó, hogy a párodnak rajongania kellene a barátaidért, vagy akár a családodért, nem kell sülve-főve együtt lennie velük. Az viszont igenis alap, hogy tisztelje ezeket a kapcsolataidat. Ha fel akarod hívni a szüleidet, vagy átugranál hozzájuk, akkor ezt soha nem próbálhatja meggátolni, elszabotálni. Fogj gyanút, ha mindig akkorra támad egy hirtelen programötlete, amikorra már leszerveztél egy találkozót a barátaiddal. Lehet, hogy ez afféle féltékenység, de ez csak rövid távon megható, hosszú távon viszont azt üzeni, hogy a párod ki akar sajátítani. Ha a világ minden kincsét teszi is eléd cserébe, a végén úgy fogod érezni magad, mintha te lennél Nóra a Babaházban.

Hogy megváltoztasd a tested

Természetes törekvés, hogy mindkét fél igyekszik a másik kedvében járni egy párkapcsolatban, szeretne tetszeni a partnerének. Az azonban már cseppet sem természetes, ha a másik fél ezzel visszaél. Ha valakinek nagyobb mellekkel, kerekebb fenékkel, tele tetoválva, vagy éppen az eddigi tetoválásaid eltüntetésével, vagy feketén, vagy szőkén, vagy kockás hassal, vagy szemöldök nélkül tetszenél jobban, annak valójában nem is te tetszel. Nem egy formázható agyagdarab vagy, ezt a másik félnek is tudnia kell. Hogy tetszeni akarsz, az egy dolog, hogy teljesen megváltoztasd magad, csak azért, hogy elnyerd az elismerését, az viszont már saját magad feladása. Ha partnered rá akar venni, hogy megváltoztasd a megjelenésed, akkor inkább kérd meg, hogy keressen valakit, aki közelebb van az ideáljaihoz.

A belépési kódjaidat

Ezek a kérések általában nem ilyen direkten zajlanak két fél között, éppen ezért nagyon figyelj rá, ha azt tapasztalod, hogy a másik egyre több privát információ birtokába jut, lehet, hogy ezt tudatosan teszi. A bankszámlád, a PIN-kódod, a mobilod feloldó kódja, a levelezésed, közösségi oldalaid jelszavai, mind a saját privát tulajdonod. Egy egészséges párkapcsolatban ezeket nem titkolják a felek, de nem is törekszenek rá, hogy megtudják a másik hozzáféréseit, jelszavait. Nem azért kell megőrizned a saját életednek ezt a szeletét, mert titkolni akarsz valamit a másik elöl, hanem mert a saját életed felett neked kell rendelkezned, ez nem bizalmatlanság, hanem józan gondolkodás, bármennyire is szeretné a partnered elhitetni veled az ellenkezőjét.

Hogy tedd túl magad a problémáidon

Legyen szó bármilyen traumáról, nem lehet megoldás, hogy lépjünk túl rajta. Sajnos, nagyon sokszor a párkapcsolaton belüli erőszak, szexuális zaklatás, bármilyen bántalmazás áldozatainak nemcsak a párjuk (aki egyben ezeknek az elkövetője is), de még a környezet (barátok, család) is előáll áll azzal a javaslattal, hogy túl kell lépni a dolgon. Nem csupán ilyen durva esetben, hanem tényleg bármilyen számodra traumtatikus élmény kapcsán sem kérheti tőled a partnered, hogy lépj túl rajta. A feldolgozáshoz idő kell, a lelki gyógyuláshoz is idő kell. Támogatásra, és biztonságra szükség van siettetésre viszont nem. A temetlen múlt, a soha ki nem hevert tragédiák még veszélyesebbek, mint maga a trauma, lassan, de biztosan őröl fel, és ezt egy igazi támogató partner nem akarhatja.

Hogy szégyellned kell magad

Valószínűleg mindenkinek az életében vannak pillanatok, amikor legszívesebben elsüllyedne a szégyenében. Elég kihívás, hogy ezzel megküzdjünk, arra senkinek nincs szüksége, hogy mások azt éreztessék vele, hogy szégyellni kell magukat bármiért. Sajnos, pedig nagyon sokszor ilyen látszólag apró szólásokkal verbálisan bántalmazzák a párkapcsolatban egymást a felek. "Nem tudod, mi Uganda fővárosa? Na, szép, szégyelld magad." "Kiszakadt a harisnyád és így flangáltál a városban, szégyelld magad." Látszólag nem életbe vágó dolog, de valójában ezek az apróságok ássák alá egy ember önbizalmát, ettől érzi magát alárendeltnek. Ne szégyelld magad, ha valaki azt érezteti veled, hogy kevesebb vagy, az nem méltó hozzád, csak seggfej.

Hogy olyan dolgokat csinálj, amit nem akarnál

Manapság mindenki arra buzdít, hogy lépj ki a komfortzónádból, tapasztalj meg, próbálj ki olyan dolgokat, amiket korábban még nem. Feszegetni a saját határaidat érdekes, izgalmas és sokszor felemelő élmény lehet. Azt azonban tudnod kell, hogy nem azért kell kiugranod 4000 méter magasból egy repülőről (ejtőernyővel), vagy elmenned falat mászni, vagy kipróbálni az anális szexet, vagy lemerészkedned egy BDSM bárba, mert valaki felszólít erre. Ha a párod állandóan arra akar rávenni, hogy akartod ellenére kilépj a komfortzónádból, akkor megint csak arról van szó, hogy nem összhangban akar lenni veled, hanem birtokolni akar. Nem arról van tehát szó, hogy ne csinálhatnátok mindenféle extrém, őrült dolgot együtt, csak arról, hogy ezek mindig közös döntések legyenek, és ne menj bele olyan helyzetekbe, amit kényszernek érzel.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Hogyan válasszunk stílusos és praktikus téli kabátot? Nézd meg a nőknek szóló tippjeinket!

Hogyan válasszunk stílusos és praktikus téli kabátot? Nézd meg a nőknek szóló tippjeinket!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Legyen egészséges, a te a lábadra tervezett, egyedi cipőd magyar tervezőtől! (x)

Legyen egészséges, a te a lábadra tervezett, egyedi cipőd magyar tervezőtől! (x)

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

PR

Legyél csinos hideg időben is - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

Legyél csinos hideg időben is - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)