A cyberszex is megcsalás? Túllendülhet-e egy kapcsolat egy virtuális félrelépésen?

2020.november.29.

A néhány hónapnyi összezártság sok, eddig szőnyeg alá söpört problémát hozott fel a felszínre, például az online megcsalást, amiről nem is igazán tudjuk, hogy micsoda, amíg nem látjuk a napi működését.

A cyberszex is megcsalás? Túllendülhet-e egy kapcsolat egy virtuális félrelépésen?
Fotó: Profimedia

Korábban könnyű volt bagatellizálni az állandó üzenetváltásokat, az otthonmaradás azonban sokaknál egyértelművé tette, hűtlenség hogy mindez az élő kapcsolatainktól veszi el az időt, és érzelmileg sokkal jobban beránt, mint azt gondolnánk. A jelenséggel kapcsolatos meglátásait osztotta meg a GLAMOUR-ral dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus. Miben más az online hűtlenség?

Először is meg kell különböztetni az érzelmi és a szexuális hűtlenséget, ami járhat együtt is, de nem feltétlenül. Előbbi a szerelembe esést, illetve intim vagy privát jellegű információk megosztását jelenti egy harmadik féllel, ez esetben az online térben. Jellemzően egyre inkább ez a vonzó személy válik az első számú "bizalmassá", miközben a partner fokozatosan háttérbe szorul.

érzelmi hűtlenségbe minden harmadik személy keveredett már az interneten, cyberszextapasztalata pedig úgyszintén az emberek közel egyharmadának van

A szexuális hűtlenség útja az úgynevezett cyberszex, amely a szexuális fantáziák megosztását, illetve kielégüléshez jutást jelenti egy másik személlyel online kapcsolattartás közben. Ez történhet fényképek küldésével, csetelés közben (cybering), szexuális tartalmú üzenetek, e-mailek útján, videók küldésével, webkamerán keresztül.

Mennyire jellemző ez egy párkapcsolatban?

Az elkötelezett kapcsolatokban élő emberek ugyanolyan valószínűséggel vesznek részt a cyberszexben, mint az egyedülállók. A felmérések szerint érzelmi hűtlenségbe minden harmadik személy keveredett már az interneten, cyberszextapasztalata pedig úgyszintén az emberek közel egyharmadának van. Függetlenül attól, hogy az internetes hűtlenség szexuális vagy érzelmi jellegű, nagyon gyakran folytatódik aztán a való életben is. S hogy a világháló mennyivel teszi könnyebbé a csalfaságot: a szexcsetben résztvevők több mint 40%-a az interneten ismeri meg azt a személyt, akivel ezt folytatja. A fiatalabbak körében gyakoribb a szexuális csevegés, majd az életkor előrehaladtával egyre ritkul. Míg a fiatalabb generáció jellemzően nem akarja megismerni azt, akivel szexcsetel, addig az idősebbek inkább akarnak találkozni személyesen is.

"A párom alapvetően udvarias és gondoskodó partner, egy teljesen más online személyiséggel bír: szókimondó, agresszív, trágár, és a kiskorú lányok iránt érdeklődik."

Az emberek kezdetben ezt miért nem érzik megcsalásnak? Csak a fizikai érintés hiánya miatt?

Az internet összezavar. Nehéz eldönteni, hogy mi számít "valódi" megcsalásnak, hiszen térben és időben sem szükséges, hogy a dolgok szimultán történjenek. Emiatt a párok gyakran nem értenek egyet abban, hogy mi is a megcsalás. Néhány példát hadd idézzek a megcsalt partnerek érzéseiből: "Azt mondta, hogy szerinte ez teljesen rendben van, hiszen soha nem is találkozik ezekkel a nőkkel… ez csupán fantázia. Azonban így is a kapcsolatunk rovására megy, mivel kettőnkre már sosincs ideje. Folyamatosan azon tépelődöm, hogy mi történik a hátam mögött." A szexuális viszony az idegennel ráadásul a saját lakásban történik: "Beköltözött az otthonunkba. Egy titkos szeretővel kommunikál, miközben mellettem ül. Erőszakként élem meg, úgy érzem, ellopták az otthonomat." Az internet ráadásul alternatív identitás kialakítására csábít, ami teljesen összezavarhatja a partnert, hogy valójában ki is az a személy, akivel esetleg évtizedek óta él együtt.

A virtuális perszóna és a valóság között óriási szakadék tátonghat: "Az exférjem egy eredendően félénk és szégyenlős ember volt, az interneten magabiztos, kezdeményező férfivé vált." Egy feleség vallomása szerint pedig: "A párom alapvetően udvarias és gondoskodó partner, egy teljesen más online személyiséggel bír: szókimondó, agresszív, trágár, és a kiskorú lányok iránt érdeklődik." Az ismeretlenség online homályában könnyű "mássá válni": nem okoz nehézséget a kapcsolati státusz eltitkolása, vagy akár pár gyerek "letagadása" sem.

két dolgot kell csupán a robotokba beprogramozni ahhoz, hogy érzelmileg is intenzíven kötődjünk hozzájuk

Mit érdemes végiggondolnunk, ha hasonló helyzetbe keverednénk?

A pszichológia nem mondja meg az embereknek, hogy mit tartsanak és mit ne megcsalásnak, hanem megkérdezi a személyeket, hogy mit tekintenek annak, és mit éreznek ilyenkor. A nők többsége (87%-a) az online szexuális viselkedést inkább megcsalásnak tekinti, mint az érzelmi hűtlenséget. A pároknak érdemes lehet tisztázniuk, hogy ki mit tekint megcsalásnak, valamint végiggondolni, mennyit ártanak a kapcsolatuknak a folyamatos titkolózással, érzelmi és szexuális eltávolodással.

A virtuális szex a jövő?

A virtuális szex a jövő?

Mit Hogyan lehet megmenteni a "valódi" kapcsolatot?

A szex az egyik legnagyobb üzlet, a fejlesztők már újabbnál újabb szexjátékokkal, haptikus ruhákkal, szoftverekkel igyekeznek fokozni az online szexuális élményt – ami egyre nagyobb kihívást jelent a párkapcsolatok számára. A robotika szakemberei szerint két dolgot kell csupán a robotokba beprogramozni ahhoz, hogy érzelmileg is intenzíven kötődjünk hozzájuk: figyelemmel lenniük irántunk, és a szeretetüket kifejezni felénk. Ez az a két dolog tehát, amit mi, emberek egy idő után a hosszan tartó kapcsolatainkban elfelejtünk kommunikálni a partnerünk irányába – megkockáztatva, hogy ezt a hiányt pótolandó belegabalyodjék ő is az internet hálójába.

Szöveg: Szalóky Bálint


A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2020. októberi lapszámában jelent meg.


Ez is érdekelhet

Így szabadulj meg a mitesszerektől biztonságosan és hatékonyan a szakértő szerint

Így szabadulj meg a mitesszerektől biztonságosan és hatékonyan a szakértő szerint

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói