Ezért izgulsz fel, miközben a partnereddel vitázol

2020.december.5.

Egy klasszikus hollywoodi jelenet: A pár két tagja között heves vita alakul ki, majd a "küzdelem" közben az egyik fél a másikat a falnak nyomja, ezután pedig szenvedélyesen csókolózni kezdenek és ... Ez a való életben is megtörténik. A békülős szexnél pedig valljuk be, nincs is jobb.

Ezért izgulsz fel, miközben a partnereddel vitázol
Fotó: Profimedia

Van-e összefüggés a düh és a szexuális izgalom között? Pszichoterapeuták és szexuális szakértők szerint ezen őrület mögött (is) a tudomány áll.


Íme három megalapozott ok, amiért egyesek felizgulnak, miközben/miután vitatkoztak partnerükkel:

1. A hormonok, mint a tesztoszteron, az adrenalin és a kortizol (a stresszhormon), mind felpattannak, ha valakivel harcba szállunk, beleértve a romantikus partnereinket is. "Amikor a kortizol felszabadul a stressztől, testünk és elménk olyasmi változásokat igényelhet, mint amit a szex nyújt " - magyarázza Ph.D. Jenni Skyler szexológus. Azaz a szex lenyugtatja a szervezetünket (ugyanis más hormonok szabadulnak fel), ezáltal fogjuk igényelni az együttlétet.

2. Tudtad, hogy a "szenvedély" szó latin eredetű, amely valójában a "patior" -ból származik, ami szenvedést jelent? Szoros kapcsolat van a harag, a szenvedély és a szenvedés között. A veszekedés stimulálhatja a szado-mazochisztikus szexuális fantáziát, azaz ha szexuális élvezetet nyújt az, ha fájdalmat okozunk vagy esetleg nekünk okozzák azt.

3. Vannak, akik így dolgozzák fel a traumákat. A gyermek- vagy fiatalkorban történt traumatikus események néha összekapcsolódhatnak a szexuális érzésekkel. A pszichológia szerint, amikor a párok veszekednek, az gyakran eszükbe juttathatja a régmúltban történt traumákat. A szex néha enyhítheti ezt a félelmet az intimitás növelésével és az egyén biztonságérzetének helyreállításával.

Ez is érdekelhet

Nem véletlenül a Mérleg az egyik legkülönlegesebb csillagjegy

Nem véletlenül a Mérleg az egyik legkülönlegesebb csillagjegy

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói