Hogyan lehet szexuális zaklatás után újra élvezni az együttlétet?

2021.április.4.

A szexuális bántalmazás, attól függetlenül, hogy milyen körülmények között vagy mennyi ideig történt, befolyásolhatja a szexuális élethez való hozzáállást. Néhány esetben a későbbi szexuális érintkezés felkavaró emlékeket vagy fizikai reakciókat válthat ki, vagy tartós szomorúságot okozhat. Van akire úgy hat, hogy egészségtelen szexuális viszonyok tömegébe kezd, de nem tudja igazán élvezni az intimitást egy gondoskodó partnerrel.

Hogyan lehet szexuális zaklatás után újra élvezni az együttlétet?
Fotó: Getty images/Glamour

Természetesen a szexuális zaklatások nem minden áldozata reagál hasonlóan, nem következik automatikusan az élet ezen területének felborulása, egyesek határozottan fel tudnak épülni és képesek továbblépni.

Azok a nők azonban, akik korábbi nemi bántalmazás miatt problémákkal küzdenek, fontos hogy tudják, nincsenek egyedül. A kutatások azt mutatják, hogy akik korábban túléltek szexuális bántalmazást, 94%-ban hajlamosak arra, hogy poszttraumatikus stressz-rendellenességek alakuljanak ki náluk, azonban létezik olyan kezelés, ami segíthet. Ha felmerül a gyanú, hogy egy múltbeli támadás kihat a szexuális életre, akkor mindenképp cselekedni kell, leginkább úgy, ahogy a szakértők javasolják.

Betegesen rettegsz a szüléstől? Lehet, hogy tokofóbiában szenvedsz

Betegesen rettegsz a szüléstől? Lehet, hogy tokofóbiában szenvedszIsmertetni kell a probléma gyökerét

Egyes nők számára miután szexuális zaklatást szenvedtek el, fájdalmasan világossá válik, hogy a szexuális gondolkodásmódjuk is megváltozott. Ugyanakkor meglepően gyakori, hogy az áldozatok elfojtják az emlékeket és nem ismerik fel vagy nem látják be, hogy a szexuális intimitás gondot jelent nekik. Csak akkor fordulnak pszichológushoz, ha rászánják magukat a mélyebb megnyilatkozásra.

Szakszerű segítséget kell keresni

Ha valaki rájön, hogy egy múltbéli szexuális zaklatás miatt nem tud megfelelően kötődni az új partneréhez vagy a fizikai állapotát befolyásolja, lehet hogy poszttraumatikus stressz-rendellenességgel küzd. Ezek a problémák maguktól nem múlnak el, de egy szakember képes segíteni.

Sok nő attól tart, hogy ha szembesül ezekkel az érzelmekkel, akkor túl súlyos lesz a fájdalom és soha nem múlik el. A legfontosabb, hogy fejben dől el, hogy képes-e készen állni a rendkívül nehéz folyamatra.

A szexuális zaklatások áldozatainak rendelkezésére többféle kezelés áll: kognitív feldolgozási terápia, újrafeldolgozás, valamint dialektikus viselkedési terápia. A legfontosabb, hogy ne félj segítséget kérni és szakemberhez fordulni.

A 7 leginspirálóbb idézet, amit sztárok mondtak a bántalmazásról

A 7 leginspirálóbb idézet, amit sztárok mondtak a bántalmazásrólNyitottság a partnerrel

Az, hogy egy zaklatáson átesett személy mennyi információt oszt meg partnerével egy korábbi támadásról, több tényezőtől függ. Michelle Riba, a Michigan Egyetem pszichiátriai professzora arra bíztatja a pácienseit, hogy ha jól érzik magukat partnerükkel, bízzanak meg benne. Ez a kórtörténet része és mélyen személyes, így nyilván nem a megismerkedés első napjaiban kerül szóba. Az őszinteség segíthet a kellemetlen helyzetek elkerülésében vagy orvoslásában, és a bizalom, az egymás iránti érzelmek elmélyítésében is.

Tudja a partner, milyen szexuális tevékenység okoz kellemetlenséget

Fontos, hogy a partner is ismerje a határokat. Amelyik félnek negatív tapasztalata van, jeleznie kell, és meghatározni, miben milyen messzire megy el úgy, hogy nem éri kellemetlenség.

Mit tegyél, ha szexuálisan zaklattak, bántalmaztak?

Mit tegyél, ha szexuálisan zaklattak, bántalmaztak?Természetesen jó ötlet minden kapcsolatban, függetlenül attól, történt-e korábban szexuális zaklatás vagy sem, hogy a partnerek feltárják, mik az elképzeléseik és mivel nem elégedettek. De a legjobb az, ha azt határozzák meg, mi az, ami mindkettejük számára jó.

Ez nem jelenti azt, hogy a párok nem tudnak kipróbálni új dolgokat vagy nem színesíthetik a szexuális életüket, ha az egyik személy traumát élt át. "Valójában a szexuális zaklatás túlélői néha még terápiásan is kezelnek szexuális fantáziával kapcsolatos dolgokat vagy belemennek szerepjátékba", mondta Ian Kerner szexuálterapeuta. A legfontosabb, hogy mindkét partner kényelmesen érezze magát és minden cselekedet konszenzuális legyen.

A gondolkodásmód megváltoztatása

Könnyebb mondani, mint megtenni, de egy mentálhigiéniás szakember segíthet abban, hogy fokozatosan megváltozzon a szexuális gondolkodásmód tudatosan és tudattalanul. A cél az, hogy a szexuális zaklatás utáni gondolkodásmódból (vagyis hogy a szex nembiztonságos, kizsákmányoló vagy kényszerített) visszatérjen az áldozat az egészséges szexuális gondolkodáshoz (vagyis hogy a szex erősíti, ápolja a kapcsolatot, ami pedig a legfontosabb: egy választás).

Segít az is, ha elkerüli az áldozat a szexuális bántalmazás médiában való megjelenését is. Ez magában foglalja a nemi erőszakot ábrázoló televíziós műsorokat vagy filmeket, a pornográfiát és a #MeToo vádakról szóló híreket is. Segíthet a sértett félnek és a partnerének is, ha a szexet nem, mint erőszakos cselekményt látja, hanem pozitívan.

Most udvarol, vagy erőszakoskodik?

Most udvarol, vagy erőszakoskodik?Ha szükséges, szüneteltetni kell az intimitást

Néha szükség van arra, hogy a sértett elkerülje a szexuális kapcsolatot egy partnerrel, még akkor is, ha a támadás évekkel korábban történt, de éppen most érzi a hatásait. Ha valaki küzd az intimitással, az első lépés, hogy foglalkozni kell a pszichológiai tünetekkel. Amíg nem kezeli őket, jobb félretenni az intimitást.

Érdemes terapeutához fordulni, ha pedig van aktuális partner, másképp időt tölteni vele. Ha jobban érzi magát a sérült fél és a tünetei csillapodnak, akkor lassan elkezdheti újraépíteni az egész énjét a szexualitása szempontjából.

Ez is érdekelhet

Vörös helyett zöld szőnyeg: A fenntartható divat az Oscar gálát is meghódította

Vörös helyett zöld szőnyeg: A fenntartható divat az Oscar gálát is meghódította

GLAMOUR Horoszkóp

Muszáj kiállnod magadért! - Egymondatos horoszkóp: április 20.

Muszáj kiállnod magadért! - Egymondatos horoszkóp: április 20.

GLAMOUR Horoszkóp

Stílushoroszkóp: ami nem hiányozhat az Oroszlán ruhatárából

Stílushoroszkóp: ami nem hiányozhat az Oroszlán ruhatárából