Így reagál a tested, ha abbahagyod a fogamzásgátló szedését

2015.május.12.

Manapság egyre többen tiltakoznak a fogamzásgátló tabletták használata ellen, ennek ellenére mégis rengeteg nő már nagyon fiatal kora óta használja őket. Tényleg annyira károsak, mint azt mondják? Milyen hatásai vannak hosszútávon a szervezetre? Lehet, hogy gondolkoztál is már rajta, hogy abba kellene hagynod? Vajon mi történne?

Így reagál a tested, ha abbahagyod a fogamzásgátló szedését
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

A 25 éves Daisy Schmitt kipróbálta. 15 éves kora óta használt fogamzásgátló tablettákat, mivel az orvos úgy ítélte meg, hogy túl vékony, túl pattanásos és rendszertelen a havi ciklusa. 10 év után azonban Daisy úgy döntött elég volt a hormonokból és ideje megnézni mi történik a szervezetével, ha felhagy velük.

Az első héten egy nagyon pozitív hatást észlelt. A libidó szintje újra az egekbe szállt. Az elmúlt 10 év alatt a tabletta hatására Daisy szexuális vágya hagyott némi kivetnivalót maga után. A legfélelmetesebb pedig az, hogy akkor ezt egyáltalán nem érzékelte és azt hitte minden rendben van. A különbséget csak most vette észre, hiszen szexuális élete visszatért a normális kerékvágásba. Gondoltad volna, hogy ilyen hatással lehetnek ránk a hormonok?

A második héten szörnyű görcsök kínozták egész éjjel és reggel is. A Mittelschmerz-görcsök a menstruációs ciklus közepén jelentkezhetnek. Daisy esetében ezeket a görcsöket a szervezet összezavarodása a hormonháztartás felborulása okozta. Ha azt tervezed, hogy leállsz a tablettákkal mindenképp számolj ezekkel a kellemetlen tünetekkel.

Üdv újra pattanásos bőr! Ha más előnye nincs is az mindenképp pozitívumnak számít, hogy a tablettáknak köszönhetően a fájdalmas, csúnya pattanások eltűnnek. Azonban mi van akkor, ha már nem számíthatunk a tablettákra? Hát újra pattanásosak leszünk. Daisy a harmadik héten tapasztalta ezt a kellemetlenséget. Nem csak az arcán, a hajtövében, hátán és a mellkasán is újra megjelentek a rég elfeledett aknék és mitesszerek.

A megszakítás után Daisy más tüneteket is észlelt. Ilyenek voltak a gyakori vizelési inger, elalvástól való félelem, hőhullámok és a reggeli szorongás. Vitatható, hogy ezek tényleg a hormonok megvonása miatt történtek, vagy egyszerűen azért, mert a lány túlságosan odafigyelt minden részletre ebben az egy hónapban? Neked mi a véleményed?

Ez is érdekelhet

Molnár Szilágyi Szilvi: „Ez a szülési élményem talán olyan lesz, amilyennek megálmodtam”

Molnár Szilágyi Szilvi: „Ez a szülési élményem talán olyan lesz, amilyennek megálmodtam”

Tedd & Ne tedd

Kate Middleton, a szépséges kalapos hercegné

Kate Middleton, a szépséges kalapos hercegné

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a sztár a lelki társad a horoszkópod szerint

Ez a sztár a lelki társad a horoszkópod szerint