Minden, amit a libidóról tudnod kell

2021.június.1.

„A maszturbáció azért szép, mert egy kicsit kizökkent a közösségi médiából” – tette közzé nemrég Twitteren a humorista Ginny Hogan. Ezzel pedig sokakat emlékeztetett arra, hogy a libidó ápolása és az öröm meglelése, legyen az ember egyedül vagy a társával, az öngondoskodás erőteljes formája. Na de mi is pontosan a libidó, és miért elengedhetetlen a nemi vágyaid feltérképezéséhez?

Minden, amit a libidóról tudnod kell
Fotó: Northfoto/GLAMOUR

Mi a libidó?

Különböző emberek különböző módon definiálják a kifejezést, de leggyakrabban arra használják, hogy kifejezzék, valakit mennyire érdekel a szex, és menyire kívánja. A libidót biológiai, pszichológiai, társadalmi és környezeti tényezők befolyásolják. Alacsony libidónak tekintik azt, ha valakinek a szexhez minimális kedve van, vagy egyáltalán nincs, míg a magas libidó a gyakori és erős szexuális vágyra utal. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a nemi vágy szubjektív paraméter, és egyénenként változik. Ez tehát azt is jelenti, hogy egy ember számára a heti, míg egy másik számára a napi egy szexuális együttlét is teljesen normális lehet.

Mi okozza a libidó csökkenését?

Általánosságban elmondható, hogy ahhoz, hogy a nők szexre vágyjanak, el kell lazulniuk, míg a férfiaknak kipihentnek kell lenniük. Mivel azonban a stressz mindkét feltételre hatással van, ezért a folyamatos nyugtalanság és idegeskedés a libidó elvesztését okozhatja. A kiegyensúlyozott alvás segíthet abban, hogy megnövekedjen a nők szexuális étvágya, de ha rendszertelenül és nyugtalanul alszanak, akkor a hormonszintjük is felborulhat, ami szintén a libidó elvesztéséhez vezethet.

A libidóra szintén negatív hatással lehetnek bizonyos gyógyszerek, például az antidepresszánsok, a narkotikus fájdalomcsillapítók, a szorongásoldók vagy a vérnyomáscsökkentők. Az agyban rengeteg hormon receptor található, amik a szexuális vágy kiváltásában is szerepet játszanak. Ha ezek a receptorok nem működnek megfelelően, akkor az ösztrogén, a progeszteron, a tesztoszteron és a kortizol szintje is felborulhat, a folyamat pedig a szexuális vágyadat is erősen csökkentheti.

Hogyan befolyásolta a koronavírus-járvány a nők libidóját?

A koronavírus-járvány miatti lezárások világszerte csökkentette a legtöbb nő libidóját. Ez egyrészt összefügg a bizonytalanság okozta stresszel, szorongással és depresszióval, másrészt pedig a bezártság miatt előjövő párkapcsolati ellentétekkel. Több tanulmány is kimutatta, hogy az elmúlt egy évben sokkal több nőnek csökkent a szexuális vágya, mint férfinak, mivel általánosságban véve is rosszabbul élték meg a rájuk zúduló plusz terheket.

Hogyan fokozhatod a libidód?

A libidó fokozásához elengedhetetlen, hogy mélyen elmerülj abban, hogy mi az, ami leginkább meggátolja. Ha alaposan végiggondolod, hogy miért nincs kedved a szexhez, de nem találod meg a konkrét okát, akkor érdemes lehet orvoshoz fordulnod. Az alacsony libidót ugyanis olyan tartós szorongás vagy fizikai probléma is okozhatja, aminek megszüntetéséhez orvosi kezelés vagy terapeuta segítsége szükséges.

Az is lehetséges viszont, hogy csak több időt kell szánnod a szexre, esetleg érdemes kipróbálnod a partnereddel valamilyen szexjátékot vagy új pózokat. A lényeg, hogy tudd, számodra milyen a normális szexuális vágy, és ha úgy érzed, hogy alacsonyabb a libidód, mint kellene, akkor türelmesen kutasd fel a miértjeit és azt, hogyan fokozhatod annyira a szexuális vágyadat, amennyire szeretnéd.

Ez is érdekelhet

Ezért veszélyes a gyors fogyás

Ezért veszélyes a gyors fogyás

GLAMOUR Horoszkóp

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Sztárhírek

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére