Napi szex: Létezik még szexuális hűség?

2021. szeptember 19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha azt gondolod, addig tart a hűség egy párkapcsolatban, amíg te vagy a párod meg nem kívántok mást, akkor könnyen lehet, hogy elsiklottál a lényeg felett. Nem az ugyanis a jó kapcsolat, ahol nincs kísértés, hanem ahol ellen tudnak neki állni.

 Napi szex: Létezik még szexuális hűség?
Napi szex: Létezik még szexuális hűség?
Fotó: Northfoto

Tegyük félre a lányregényeket, és fogadjuk el, hogy hosszú párkapcsolatban van olyan, hogy a másik nem csak velünk feküdne le, esetleg mi magunk kívánunk meg mást. Turbó fokozatra gyorsult a világ, egyre több a kísértés; őrülten vonzó nők és férfiak szaladgálnak a városban kihívó öltözékekben, szupermodellre photoshoppolt pofik mosolyognak a közösségi oldalakon, profi szívrablók vadásznak férjekre és feleségekre. Azt sem várhatjuk el, hogy párunk bekötött szemmel vagy lesütött fejjel éljen mellettünk. De vajon a szexuális hűség kérdését biztosan a libidó dönti el?

Fejben dől el

Mostanában mindent túl gyorsan feladunk, eladunk, másikat veszünk. A szerelmi kapcsolatunkat is pótolhatónak tartjuk, és ahelyett, hogy helyrehoznánk, inkább szakítunk, elválunk, tovább lépünk. Normális, hogy szívszerelmünk nem mindig tart minket szívdöglesztőnek, de ez nem jelenti, hogy kiszeretett belőlünk. A szerelemben a lila köd eloszlása után némi erőfeszítésre van szükség a harmóniához – mindkét fél részéről. Ha az egyik ezt nem így gondolja, felborul az egyensúly, a másik hamarosan kifullad az igyekezettől, a párosnak befellegzett. Közben nem lehet elégszer hangsúlyozni: attól, hogy a pillangók tánca alábbhagy a hasunkban, a párkapcsolatunk ugyanolyan jó lehet, sőt mélyebb is, mint az elején. Néhány intim dolog nem a libidó szintjén, hanem fejben dől el – a hűség is. Vagyis, először azt kell belátni, hogy a hűség is elhatározás kérdése, ahogyan az is, hogy teszünk-e erőfeszítéseket azért, hogy fenntartsuk a szenvedélyt.

Bevált praktikák

Hűség – vagyis a pár tagjai tudatosan eldöntik, hogy együtt akarnak maradni, pedig tisztában vannak azzal, hogy léteznek a partnerüknél vonzóbb emberek is a Földön. Nem őket kell lekörözni, hanem elsősorban a saját testünkkel kell jóban lennünk, mert akkor társunk is izgalmasnak fog találni, sokadszorra is. A bevált praktikák közt szerepel az időnkénti randizás – ki mondta, hogy egy bejáratott páros nem adhat egymásnak találkát? –, gyengéd simogatás, élénkítő csókcsaták, a jó értelemben vett erotikus meglepetések és az intimitást és elköteleződést segítő közös programok.

A bizalom sosem megy ki a divatból

A férfiak genetikusan vadászatra vannak kódolva, nekik talán nehezebb megállni, hogy ne essenek kísértésbe, de ésszel felülírhatják programjukat, a civilizációs és szocializációs normák szerint. Egyszerűen fogalmazva: nem keresik a bajt, ha kellemes intim viszonyban vannak. És ez így majdnem elég lenne, azonban egy kívánatos nő ostroma embert próbáló feladat, a megoldás sem egyértelmű ilyenkor. Ami biztosan kimondható, hogy a nyitott kapcsolat szinte soha nem megoldás – erre a szerelmes ember alkatilag képtelen. Mi lehet mégis a leghatásosabb „fegyver” egy jó kapcsolat védelmében? A jó öreg bizalom. Bíznunk kell kivételes kettősünkben, magunkban és főleg a párunkban – nem véletlen választottuk pont őt. Kissé naiv hozzáállás? Lehet. Mégiscsak vegyük elő azokat a lányregényeket!

Szöveg: Kiss Annamária

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A ruhadarab, ami a legerősebben szennyezi a környezetet mégis mindenki gardróbjában ott lapul

glamour plusz ikon A ruhadarab, ami a legerősebben szennyezi a környezetet mégis mindenki gardróbjában ott lapul

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)