18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Orgazmus, maszturbálás - az igazi alvásterápia

2020.március.28.

A szex jó dolog, és nem csupán úgy önmagáért, de ahogy már többször is megírtuk a mentális és testi egészséged szempontjából is jó. Az orgazmusnak rengeteg pozitív élettani hatás van, már csak ezért is fontos, hogy törekedj rá, hogy a szexuális életed kielégítő legyen.

Orgazmus, maszturbálás - az igazi alvásterápia
Fotó: Photo by Annie Spratt on Unsplash

A sok-sok pozitív hatás között szóba kerül mindig olyan is, ami az alvással van összefüggésben. Most azonban nem csupán érintőlegesen, hanem kizárólag az alvásra fókuszálva vizsgáltuk meg a kérdést, és kiderült, hogy bizony aligha van jobb, és hasznosabb dolog a szexnél, vagy a maszturbálásnál, amit lefekvés előtt csinálhatsz, íme:

Stresszhormon-gyilkos orgazmus

Nagyon sok ember küszködik alvásproblémákkal, talán nem meglepetés, hogy ezek leggyakrabban a stresszel vannak összefüggésben. Könnyen lehet, hogy nem érzed magad egyébként kifejezetten feszültnek, mégsem jön szemedre az álom, valószínűleg a stresszszinted magas. A helyzet az, hogy ez ellen persze sokféle módon tehetsz, például jógázol, valamilyen meditációt végzel, és persze ott van a maszturbálás. Ha csak forgolódsz az ágyban egy órája, akkor aligha van egyszerűbb módja annak, hogy teszteld a stresszszintedet, mintha csúcsra juttatod magad. Az orgazmus ugyanis bizonyítottan csökkenti a kortizol, a stresszhormon termelését. A maszturbálás után minden bizonnyal könnyebben álomba szenderülsz.

Az agyad összeköti a kellemest a hasznossal

Az agyad irányítja az egész testedet, és az emlékeid, a reakciókra kapott válaszokat nagyon mélyen őrzi meg. Például vannak bizonyos illatok, ízek, amik képesek évtizedekkel korábbi emlékeket előcsalni az agyból. Dolgok, amik hosszú ideig sose jutottak az eszedbe, egyszerre pontosan idéződnek fel egy emlékmorzsa hatására. Ugyanez igaz az orgazmusra is, ha többször is átélted este lefekvés környékén, akár a tinédzserkorodban maszturbálás közben, akár az esti szex miatt, az agyad összeköti a két dolgot, ezért lehet, hogy sokkal pihentetőbbnek találod az alvást, ha orgazmus előzi meg.

Alvásciklus orgazmussal

Az alvás egy nagyon rejtélyes dolog, és még mindig sok-sok megválaszolatlan kérdést van vele kapcsolatban. Viszonylag sokat tudunk arról, hogy milyen ciklusok, szakaszok különíthetők el az alvás során. Nem pontosan tudjuk, hogy mi a funkciója egy-egy szakasznak, de azt például már sikerült megállapítani a kutatóknak, hogy a REM szakaszban töltött alvásidő nagyon fontos, és az is, hogy ennek a hossza minél kiegyensúlyozottabb legyen. Nagyjából az alvásidőnk 20%-át ebben a szakaszban töltjük, ha valami okból ennél kevesebb idő jut a REM szakaszra, akkor fáradtnak, és kevésbé produktívnak fogjuk érezni magunkat másnap, illetve az agyunk a következő alvásidőben megpróbálja pótolni a REM-szakaszból előzőleg kiesett időt. És láss csodát azok, akik úgy alszanak el, hogy nem sokkal az alvásidejük előtt orgazmusuk volt, átlagosan valamivel tovább voltak a REM-szakaszban.

Miért fáj a szex?

Miért fáj a szex?

Az alvás a szexmotor

Az alvás növeli a teszttoszteron-szintet, a tesztoszteron pedig a szexuális aktivitást serkenti. Azoknak a férfiaknak, akik nem alszanak eleget, mérhetően alacsonyabb tesztoszteron-szintjük. De egyébként is alapvető tapasztalat, hogy az alvás mennyisége és az alvás minősége szoros összefüggésben van a szexuális aktivitással. Olyannyira, hogy egyes kutatók szerint ez az egyik legfontosabb tényezője az egészséges szexuális életnek, a megfelelő alvás. Éppen ezért kísérleteztek vele, hogy alacsony szexuális aktivitású, együtt, de rosszul alvó párokat vizsgáltak. Az egyik csoportnál az alvásminőség javítása érdekében a párokat arra kérték, hogy külön szobában aludjanak. Ahol bevált és a párok alvásideje és alvásminősége is javult a külön szobában történő alvás során, ott 40%-kal javult a szexuális életük minősége is. Persze, ez csak akkor lehet megoldás, ha a különalvás segít a problémákon, a közös alvásnak nagyon sok pozitív hatása van, de ezek csak akkor tudnak felszínre jutni, ha a közös alvás egyben jó alvás is. Figyelj a jó alvásra, jobbá teheti a szexuális életedet, és ez még fordítva is igaz, a lefekvés előtti szex, orgazmus jobbá teszi az éjszakádat.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Anyagi gyarapodásra számíthatsz - december 5.

Napi horoszkóp: Anyagi gyarapodásra számíthatsz - december 5.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói