18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Te tudod, hogy néz ki a csiklód? Le tudnád rajzolni?

2019.október.19.

A 2000-es években Annie Sautivet francia művészetpedagógus végzett egy igencsak tanulságos kísérletet francia serdülő lányokkal és fiúkkal. Pofonegyszerű dolgora kérte őket, le kellett rajzolniuk a férfi, illetve a női nemi szervet.

Te tudod, hogy néz ki a csiklód? Le tudnád rajzolni?
Fotó: Shutterstock

Ami igazán megdöbbentő, hogy a lányok mindössze 16%-a tudott nagyjából korrekt rajzot készíteni a saját nemi szervéről, még a fiúknak is valamivel nagyobb (28%-a) tudott értelmezhető ábrát készíteni a női nemi szervről. Érdekes módon a kísérletben résztvevő diákok 80%-a korrekt módon le tudta rajzolni a férfiak nemi szervét. Ezek után aligha meglepő, hogy a 14 éves lányok mindössze 18%-a ábrázolta a női nemi szerven a klitoriszt, vagyis a csiklót.

A kísérlet kérdőíves részén ugyan már a lányok 62%-a vallotta, hogy neki igenis van klitorisza, de mindössze a 35%-uk tudta megnevezni, hogy pontosan mi csuda is az. A női nemi öröm szerve tehát még a XXI. századi serdülők számára is fehér folt a saját testükön. Talán felismerik, de nem gondolják, hogy a nemi szervük része, nem igazán értik, hogy mit keres ott a lábuk között. Hogy alakult mindez így? Hogyan tagadták le, próbálták jelentékteleníteni a csikló szerepét? Erről szól Jean-Claude Piquard A klitorisz csodálatos története című nagyon is érdekfeszítő és tanulságos könyve. Igaz, a cím maga egy kissé félrevezető, valószínűleg helyesebb lett volna úgy, hogy a A csodálatos klitorisz története, ugyanis valljuk meg a szexológus könyve éppen arra bizonyíték, hogy a csikló útja nem éppen diadalmenet, hiszen a szerző is elmondja, hogy a szexológiai konferenciákon szinte soha nem esik szó róla manapság sem, miközben a pénisz ügyes-bajos dolgairól unásig képesek konferenciázni a szakemberek. Illetve vegyük hozzá azt is, hogy még mostanság is vannak kultúrák, ahol csonkolják a női nemi örömérzet szervét, ami egészen sokkoló, és abba az irányba mutat, hogy a szexualitással kapcsolatos gondolkodásban a nő orgazmusát még mindig kevésbé tartjuk fontos kérdésnek.

5 tévhit a maszturbálásról

5 tévhit a maszturbálásról

A klitorisz csodálatos története nagyon fontos könyv, mert pontosan bemutatja, hogy miként változik a testrészről alkotott vélemény, hogyan kerül a tudomány érdeklődésének a középpontjába, majd hogyan szorul perifériára, és még az anatómiakönyvek ábrázolásairól is lekerül. A csikló megítélése pontosan jelzi a társadalmak állapotát, és a női egyenlőség helyzetét egy-egy társadalmon belül. Ez a könyv hiánypótló, mindazt, amit a biológia órákon nem tartottak fontosnak elmondani a legmágikusabb testrészedről, azzal tényleg megismertet, és rávilágít arra is, hogy ez a tudás miért is jelent olyan sokat. Érdemes időt szánni rá!

Jean-Claude Piquard: A klitorisz csodálatos története, Jaffa, 3490 Ft

Ez is érdekelhet

Szex nélkül is lehetsz boldog? Az aszexualitás igenis létező dolog!

Szex nélkül is lehetsz boldog? Az aszexualitás igenis létező dolog!

GLAMOUR Horoszkóp

A mai nap váratlan ismeretségeket ígér: Napi horoszkóp, június 13.

A mai nap váratlan ismeretségeket ígér: Napi horoszkóp, június 13.

Monitor

Telkes Mária az a magyar tudós, aki a napenergia úttörője lett Amerikában

Telkes Mária az a magyar tudós, aki a napenergia úttörője lett Amerikában