3 ok, ami miatt gyengülhet az intimitás egy párkapcsolatban (x)

Hirdetés

2022.július.4.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy jól működő kapcsolat fenntartása mindkét fél részéről erőfeszítéseket igényel. Ha azt vesszük észre, hogy az intimitás kezd kiveszni a kapcsolatunkból, az együttlétek száma drasztikusan csökken, ideje átgondolni, mi lehet a probléma, hogyan tudnánk párunkkal együtt dolgozni azon, hogy ismét minden a régi legyen.

3 ok, ami miatt gyengülhet az intimitás egy párkapcsolatban (x)
Fotó: Gettyimages.com

3 ok, ami miatt gyengülhet az intimitás egy párkapcsolatban

Érzelmi eltávolodás

A párkapcsolatok egyik legnagyobb buktatója hosszútávon az érzelmi eltávolodás. Sokáig alattomosan lappang egészen addig, amíg már megmérgezte a kapcsolatot és komoly problémákat okoz. Vannak olyan időszakok minden kapcsolatban, amikor az egyik fél jobban igényli az intimitást, mint a másik. Amikor a partnerünk több alkalommal is kihátrál, visszautasítja a közeledést, az tovább mélyítheti az űrt két ember között. Főleg akkor, ha nem ismerjük az okot és nem beszélünk róla.

Mit lehet tenni?

Ilyen esetben a megoldás kulcsa a kommunikáció. Sértődés és a neheztelés helyett próbáljuk megbeszélni, mi áll a dolog hátterében és keressünk rá együtt megoldást. Természetesen vannak olyan esetek is, amikor a gondokat a szerelem múlása okozza. Ha azt tapasztaljuk, hogy párunk már nem fektet annyi energiát a kapcsolatba, kerüli az intimitást, érdemes nyitott lapokkal játszani és őszintén beszélni a jövőről.

Önértékelési probléma

A szexualitás hihetetlenül összetett téma, szexuális élményeink pedig éppúgy befolyásolják az önértékelésünket, ahogy az önértékelésünk a szexuális életünket. Az alacsony önértékelés nagyon könnyen negatív irányba tereli a szexuális életünket. Itt pedig nem csupán arról van szó, hogy valaki csak lekapcsolt világítás mellett hajlandó szexelni, vagy a partnere csak bizonyos pontokat érinthet meg a testén. Természetesen ezek a dolgok is okozhatnak problémát, de a legnagyobb bajt az okozza, hogy az alacsony önbecsülés miatt sokan félnek kísérletezni, sebezhetővé válnak és megváltozik a reakciójuk partnerük cselekedeteire vagy javaslataira. Az alacsony önbecsülés megakadályozza a sikeres kommunikációt, ami elengedhetetlen az igazán élvezetes szexuális élményhez.

Mit lehet tenni?

Az első lépés, hogy ne hagyd figyelmen kívül a jeleket! Az alacsony önértékelés miatt nem kell szégyenkezni, ez nem azt jelenti, hogy valami nincs rendben veled.

Beszélj partnereddel a bizonytalanságaidról, ne titkold az érzelmeidet. A partnered csak támogatni tud téged a gyógyulási folyamat során, de korábbi negatív tapasztalataidat, traumáidat neked kell feldolgoznod. Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, bátran keress fel szakembert!

Betegségek

Az intimitás hiányát egy kapcsolatban nem csak érzelmi tényezők befolyásolhatják. Keveset beszélünk róla és sokan még mindig tabuként kezelik, de sokak életét gyakran megkeserítik a hüvelyfertőzések. Nem csak a tünetei kellemetlenek, de sok esetben partnerünk felé is nehezen tudjuk kommunikálni, hogy éppen min megyünk keresztül, miért utasítjuk vissza a közeledését.

A hüvelyfertőzés bárkit, bármikor érinthet, hiszen a hüvelyflóra egyensúlya könnyen felborulhat. Hatással van rá például a menstruációs vérzés, a stressz, a helytelen tisztálkodás, a fogamzásgátló szedése, de akár az antibiotikum-kúra is okozhatja a kellemetlenséget. A leggyakoribb két hüvelyfertőzés a bakteriális vaginózis, és a hüvelygomba. Hüvelygomba akkor alakul ki, amikor a hüvelyflóra egyensúlya felborul, és a gombák lesznek többségben a baktériumokkal szemben. Két jellegzetes tünete van. Az egyik a viszketés a másik pedig a fehér színű, túrós állagú hüvelyfolyás. Ha a viszketést mélyen, a hüvely belsejében érzed, akkor több, mint valószínű, hogy hüvelygombáról van szó, viszont ha a szeméremtesten jelentkezik a viszkető érzés, az más fertőzésre is utalhat.

Bakteriális vaginózisról akkor beszélhetünk, ha a hüvelyben elszaporodnak azok a baktériumok, amelyek egyébként is jelen vannak, csak normális körülmények között nem okoznak tüneteket. Az így kialakult hüvelygyulladás tünete a szürkés-fehéres, híg, halszagú hüvelyfolyás. Ezt néha égő érzés kíséri.

Mit lehet tenni?

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, a legjobb, ha orvoshoz fordulsz. Ha azonban valamilyen oknál fogva nem tudsz azonnal nőgyógyászhoz menni, egy speciális hüvelyteszt is segíthet a fertőzés beazonosításában. Kérd a gyógyszerész tanácsát, segít kiválasztani az adott probléma kezelésére javasolt vény nélkül kapható készítményt.

Edukációs célú online kampányt indított a Bayer Hungária Kft., a cél a 18-28 éves nők megszólítása egy sokak által tabuként kezelt témával kapcsolatban: az intim higiéniához fűződő tévhiteket szeretnék lerombolni és tisztába tenni az idevágó kérdéseket. A cikkek tartalmát támogatják, kiegészítik ezek a videók: vaginavigator.hu.

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

CH-20220626-03

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

7 kapcsolattípus, ami tökéletesen működik, és bátran építhetsz rá

7 kapcsolattípus, ami tökéletesen működik, és bátran építhetsz rá

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Idén visszatérünk a 90-es évekbe - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

Idén visszatérünk a 90-es évekbe - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)