5 ok, amiért késhet a menstruációd

2018.április.11.

Minden nő pontosan tudja, milyen ijesztő is az, ha nem jön meg a menstruáció a naptár szerinti időpontban. A legtöbben rögtön terhességre gyanakodnak - olykor már azt is beképzelik, hogy erősebbek érzik a szagokat és nagyobb az étvágyuk - holott ezer más dolog állhat a késedelem hátterében.

Most eláruljuk, mi az 5 leggyakoribb ok, ami miatt késhet a havid:

A legtöbb nő ciklusa nem pontos, és simán előfordulhat, hogy olykor 24, máskor akár 32 napra is elhúzódik. Amennyiben nem szedsz gyógyszert, ez teljesen természetes, és csupán arról van szó, hogy ebben a hónapban tovább tart a ciklusod.

Valószínűleg nem árulunk el titkot azzal, hogy stressz hatására simán késhet a menstruációd. Amennyiben a tested nincs a megfelelő pszichés állapotban, eltolódhat az ovulációd időpontja, akár egy vagy több héttel is.

Amennyiben a szervezeted úgy ítéli meg, hogy ez nem alkalmas időpont a teherbe esésre, hiszen fizikálisan nem állsz készen rá, egészen addig eltolhatja az ovulációt, amíg újra egészséges nem leszel. Ennek fényében evidens módon a vérzés is tolódhat.

Láttad már? Amit sosem mertél megkérdezni: Mi számít rendellenes vérzésnek?

Amennyiben túl sokat és túl intenzíven sportolsz, ugyanaz a helyzet áll fent, mint az előző pontban: a tested nem kész a teherbe esésre, így tolódhat a menstruáció. Evészavarok következtében teljességgel rendszertelenné válhat a vérzésed, vagy akár meg is szűnhet pár hónapra - erre mindenképpen figyelj oda!

Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a ciklusodat - például egyes antibiotikumok - így erről érdemes konzultálni az orvosoddal, mielőtt szedni kezdenéd őket.

Ez is érdekelhet

Esőhöz is stílusos megjelenés dukál

Esőhöz is stílusos megjelenés dukál

Divathírek

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

G-Életstílus

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk