5 tévhit az egészségeddel kapcsolatban

2014.augusztus.7.

Ez ismét egy kicsit rendhagyó bejegyzés lesz, mivel öt, egészséggel kapcsolatos gyakori tévhitről fogok írni, szóval lássunk is hozzá:

Mindenre jó bogyó?
Mindenre jó bogyó?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

(– Ácsi, ácsi! Engem már ki is felejtesz! – szól közbe a kedvenc macskám, Cici. – Tévhitek! Na, erről tudnék mit mesélni! Ilyen tévhit például, hogy a cicák imádják a tejet. Nem tudom, hogy tudtad-e, de a felnőtt, hangsúlyozom, felnőtt cicusok le sem tudják bontani a tejet, mivel hiányzik egy enzimük, így szimplán fosnak tőle, kedves gazdám.)
(– Cici! El vagyok tőled ájulva! – kiáltok fel boldogan. – Ez körülbelül a második olyan alkalom, hogy valami hasznossal járultál hozzá a bejegyzésemhez… De most térjünk inkább rá az én listámra, rendicsek?)

1. Megfázásra mindig jó az antibiotikum.

Ez az egyik leggyakoribb tévhit, amivel találkozom. Rokonok, barátok, ismerősök, ismeretlen járókelők néznek rám megdöbbenve, mikor közlöm velük, hogy nem írok fel antibiotikumot egy banális felső légúti fertőzés miatt. Persze ilyenkor fogják magukat, és sunyiban elmennek a háziorvoshoz, aki ideális esetben hasonlóan jár el. Ha meg minden kötél szakad, akkor előkeresik az egyszer megkezdett és természetesen be nem fejezett antibiotikumokat, és csak úgy találomra beszednek egy párat. Sajnos a felső légúti fertőzések túlnyomó többségét vírus okozza, az antibiotikumok pedig egyáltalán nem hatnak a vírusokra.

2. Az oltások veszélyesek!

Az oltások nem veszélyesek. Punktum. A mellékhatások többsége ártalmatlan, maradandó károsodás extrém ritkán fordul elő, halált statisztikailag ki sem lehet mutatni. Összességében elmondható, hogy a fertőzések, amik ellen védenek, sokkal veszélyesebbek, mint az oltások maguk.

3. Van egészségesebb étrend, mint a vegyes táplálkozás.

Ez csak részben téves, mert van, méghozzá a vegetáriánus étrend, de kizárólag abban az esetben, ha azt tartósan és megfelelően végzik. Csupán zárójelben jegyzem meg, hogy alig ismerek olyan vegetáriánust, aki valóban tudatosan táplálkozna. A vegetáriánus étrenden kívül azonban tényleg nincsen egyetlen diéta sem, amelynek egészségességét olyan széles tudományos háttér igazolná, mint a vegyes táplálkozásét.

4. A tej és csapvíz mérgező.

A csapvíz és tej ócsárlása egy érthetetlen divat számomra, ami rendre elszomorít. Valószínűleg ez a pont lesz az, ami az emberek többségénél ki fogja verni a biztosítékot, pedig a tej kerülése, illetve a csapvíz helyettesítése jobb esetben ásványvízzel, rosszabb esetben cukrozott italokkal, sokkal több veszélyt hordoz magában. Azt meg csak végképp zárójelben merem megjegyezni, hogy a víztisztító berendezések az égadta világon semmire sem jók, mert általában olyan kezdetleges technológiákkal dolgoznak, hogy az nem is igaz.

5. Egy órát kell várni az úszással étkezés után.

És most zárásként következzen egy igazi nyári tévhit! Semmilyen kutatás nem igazolja, hogy egy órát kellene várni az úszással, miután ettünk volna. A tele pocaktól nem fog begörcsölni semmink, de ez még nem jelenti azt, hogy kötelező is úszni közvetlenül zabálás után. Én személy szerint aludni szoktam egy kiadósabb étkezést követően, de hát én köztudottan imádok lustálkodni és utálok mozogni. :)

Ez is érdekelhet

Az időskori szex nem rosszabb, csak más - Mutatjuk, mire számíthatsz

Az időskori szex nem rosszabb, csak más - Mutatjuk, mire számíthatsz

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói