6 meglepő ok, amitől kiszáradnak az ajkaid

2021.március.26.

Sokszor előfordul, hogy kiszárad a szánk. Ez ráadásul gyakran teljesen random történik meg, és nem értjük a miértjét. Pontosan miért történik ez? Nos, ezekre az okokra még lehet, hogy nem is gondoltál!

6 meglepő ok, amitől kiszáradnak az ajkaid
Fotó: Getty images/Glamour

Vitaminhiány

A B2-vitamin elengedhetetlen a sejtek működéséhez és az egészséges ajkakhoz. Ennek érdekében fogyassz egész évben olyan B2-vitaminban gazdag ételeket, mint a tojás és a sovány hús. A cink - és vashiány szintén összefüggésbe hozható a száraz ajkakkal, így a zöldségfogyasztás is elsődleges fontosságú. Szervezeted ásványianyag-egyensúlyát is mindig szinten kell tartanod.

Az ajkaid nyalogatása

Fotó: giphy

Gondoltad volna, hogy az ajkaid nyalogatása megkönnyítheti később a szárazság kialakulását? A nyál egy idő után lemossa az ajkak természetes zsírrétegét, ami szárazsághoz vezethet.

Illatosított ajakbalzsamok

Ha ajakbalzsamot használsz, de ajkaid ennek ellenére szárazak, feltétlenül ellenőrizd az összetevőit. Egyes ajakbalzsamok olyan illatanyagokat tartalmaznak, amelyekre akár a te ajkad is érzékeny lehet, emiatt pedig kiszáradhat. Mindig nézd meg alaposan, milyen ajakbalzsamot választasz.

Nem iszol eleget

Fotó: giphy

Ha nem biztosítod a kellő mennyiségű folyadékot a tested számára, azt az ajkaidon keresztül fogja jelezni. A száraz, kicserepesedett ajkak azt is jelenthetik, hogy helyre kell állítanod a szervezeted hidratációs egyensúlyát. Éppen ezért figyelj, hogy igyál meg naponta legalább 2-2,5 liter vizet és a különbséget néhány hét elteltével látni fogod!

Kylie Jenner megvált szájimplantátumától mi pedig mutatjuk, hogyan történik ez a valóságban!

Kylie Jenner megvált szájimplantátumától mi pedig mutatjuk, hogyan történik ez a valóságban!Akár gombás fertőzés is lehet

A száraz ajkak, különösen a száj sarkainál jelentkező szárazság utalhat arra, hogy valamilyen gombás fertőzés áll a háttérben. Ha észleled magadon ezt a tünetet, fordulj orvoshoz, nem kizárt, hogy antibiotikumra lesz szükséged.

Nincs az ajakbalzsamodban SPF

Fotó: giphy

Ha nyáron túl sok napsütés, ezáltal erős UV-sugárzás érte az ajkaidat, most bizony visszaüthet. Legyél elővigyázatos és használj fényvédőt tartalmazó ajakápolót egész évben, de a tavaszi-nyári hónapokban mindenképpen! Hidd el, tested többi felületéhez hasonlóan az ajkaid is le tudnak égni, az pedig nem éppen a legkellemesebb.

Ez is érdekelhet

Szűkül a baráti köröd? Probléma vagy teljesen normális folyamat?

Szűkül a baráti köröd? Probléma vagy teljesen normális folyamat?

GLAMOUR Horoszkóp

Ma kerüld a drámázást - Egymondatos horoszkóp: május 18. kedd

Ma kerüld a drámázást - Egymondatos horoszkóp: május 18. kedd

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod