6 ok, ami a ciciviszketést okozhatja

2018.február.19.

Nem szeretnénk riogatni, már csak azért sem, mert a viszketés valószínűleg az élet kiküszöbölhetetlen velejárója. A krónikus, szűnni nem akaró viszketéssel persze érdemes szakemberhez fordulni, pláne, ha ez bőrkiütéssel párosul.

6 ok, ami a ciciviszketést okozhatja
Fotó: Rexfeatures

A viszketést alapvetően a bőr szárazsága okozza legtöbb esetben, ezen segíthetsz, ha például többet iszol, lehetőleg vizet. Különböző belgyógyászati betegségek okozhatnak ilyen tünetet, a cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, de a májbetegségek is okozhatnak viszketést. A kifejezetten a mell területén jelentkező, visszatérő irritáció azonban kisebb eséllyel utalhat ilyen betegségekre. Lássuk, hogy mik a ciciviszketés hátterében álló leggyakoribb okok?

Teljesen normális, hogy hiába van több melltartód is, jó egy-kettő van, amit tényleg hosszú távon szeretsz hordani. Ez egyrészt felveti a kérdést, hogy valóban jól vásárolsz-e melltartót? Másrészt azonban legyünk őszinték, tuti, hogy nem mosod ki minden nap őket. Márpedig a mellkas, a mell környéke könnyen megizzad, a kosz, a baktériumok koncentrálódhatnak ezen a területen. Fürdéskor megszabadulsz mindezektől, de melltartódban tovább cipeled ezeket. Nem is olyan meglepő, ha elkezd viszketni a cicid, ha már a harmadik napja majd az egész napot ebben töltöd. Válassz jól melltartót, mindig öblítsd ki a nap végén, a sportoláshoz vegyél külön melltartót, ami edzés után azonnal moss ki. Lehet, hogy a viszketés már ettől elmúlik.

Olvastad már? Figyelem! Így néz ki az egészséges punci

A bőrirritáció egyik leggyakrabb oka valójában az, hogy valamelyik tisztítószeredre allergiás vagy, ha nem is allergiás, a bőröd egyszerűen nem bírja. Gyanakodhatsz a szappanodra, tusfürdődre is, illetve szóba jöhet a mosószered és az öblítőd is. Ugyan, a tested többi részét is irritálja valamennyire, ha ez áll a viszketés hátterében, de könnyen lehet, hogy a melleid tájékán érzed a leginkább, mégpedig azért, mert ez egy amúgy is érzékeny terület, az irritációra is érzékenyebben reagálhat. Érdemes kipróbálnod, hogy apránként lecseréled ezeket. Azért ne cserélj le egyszerre mindent, mert akkor sosem tudod kikövetkeztetni, hogy milyen összetevőre vagy érzékeny.

Könnyen lehet, hogy nem a tisztító- és tisztálkodási szerek okozzák az irritációt, hanem a melltartód, de nem azért mert koszos, hanem azért, mert az anyaga önmagában nem jó neked. A melltartókat jellemzően többféle anyagból készítik, amelyek közül könnyen lehet, hogy valamelyik irritálja a melleidet. Jellemzően a latex és poliészter anyagok váltanak ki allergiás tüneteket, okoznak viszketést. Figyelj oda, hogy lehetőleg ne vásárolj olyan melltartót, amiben szintetikus anyagok vannak.

Igen, sajnos nem csupán hüvelyi fertőzésed lehet, de azok a fránya gombák a mell alatti területen is elszaporodhatnak. Ez rettentően viszkető érzést vált ki, különösen nyáron gyakori az előfordulása, mert ekkor értelemszerűen jobban izzadunk, és a mell alatti terület könnyen befülledhet. Éppen ezért mindig igyekezz szárazon tartani ezt a területet. Ha valóban gombás fertőzésed van, a száraz környezet, és a megfelelő gombásodás elleni krémek gyógyszerek használata segíthet, de ezekről első sorban szakembert érdemes kérdezned.

Olvastad már? Miért növekszik az allergiások száma?

Ez elég kézenfekvőnek hangzik, de valamiért hiába ismételgetjük, valahogy mégis sokan meglepődnek, ha különböző testrészeik leégnek. A mell, mint már említettük, igen érzékeny terület, ha nem topless fekszel ki napozni, akkor is mindig kend be a melled teljes felületét napvédő krémmel.

Egyelőre még nem sikerült elfogadható magyarázatot találni rá, de a várandósság ideje alatt a nők többsége hosszabb-rövidebb ideig mellviszketést tapasztal, ami valószínűleg a bőr tágulása miatt jelentkezik (terhesség alatt lényegesen megduzzadnak a melleid). Valószínűleg nem ebből fogod megtudni, hogy áldott állapotban vagy, de ha már gyereket vársz, akkor nem kell aggódnod a ciciviszketés miatt, a legvalószínűbb, hogy ez természetes dolog.

Ez is érdekelhet

Egy kapcsolat 5 szakasza, amin minden pár keresztülmegy

Egy kapcsolat 5 szakasza, amin minden pár keresztülmegy

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját