6 ok, ami a mellviszketést okozhatja

2021.március.6.

Nem szeretnénk riogatni, már csak azért sem, mert a viszketés valószínűleg az élet kiküszöbölhetetlen velejárója. A krónikus, szűnni nem akaró viszketéssel persze érdemes szakemberhez fordulni, pláne, ha ez bőrkiütéssel párosul.

Karlie Kloss
Karlie Kloss
Fotó: Northfoto

A viszketést alapvetően a bőr szárazsága okozza legtöbb esetben, ezen segíthetsz, ha például többet iszol, lehetőleg vizet. Különböző belgyógyászati betegségek okozhatnak ilyen tünetet, a cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, de a májbetegségek is okozhatnak viszketést. A kifejezetten a mell területén jelentkező, visszatérő irritáció azonban kisebb eséllyel utalhat ilyen betegségekre.

Lássuk, hogy mik a ciciviszketés hátterében álló leggyakoribb okok?

Emlékszel mikor mostad ki utoljára a melltartód?

Teljesen normális, hogy hiába van több melltartód is, jó egy-kettő van, amit tényleg hosszú távon szeretsz hordani. Ez egyrészt felveti a kérdést, hogy valóban jól vásárolsz-e melltartót? Másrészt azonban legyünk őszinték, tuti, hogy nem mosod ki minden nap őket. Márpedig a mellkas, a mell környéke könnyen megizzad, a kosz, a baktériumok koncentrálódhatnak ezen a területen. Fürdéskor megszabadulsz mindezektől, de melltartódban tovább cipeled ezeket. Nem is olyan meglepő, ha elkezd viszketni a cicid, ha már a harmadik napja majd az egész napot ebben töltöd. Válassz jól melltartót, mindig öblítsd ki a nap végén, a sportoláshoz vegyél külön melltartót, ami edzés után azonnal moss ki. Lehet, hogy a viszketés már ettől elmúlik.

Bízol a szappanodban, mosószeredben?

A bőrirritáció egyik leggyakrabb oka valójában az, hogy valamelyik tisztítószeredre allergiás vagy, ha nem is allergiás, a bőröd egyszerűen nem bírja. Gyanakodhatsz a szappanodra, tusfürdődre is, illetve szóba jöhet a mosószered és az öblítőd is. Ugyan, a tested többi részét is irritálja valamennyire, ha ez áll a viszketés hátterében, de könnyen lehet, hogy a melleid tájékán érzed a leginkább, mégpedig azért, mert ez egy amúgy is érzékeny terület, az irritációra is érzékenyebben reagálhat. Érdemes kipróbálnod, hogy apránként lecseréled ezeket. Azért ne cserélj le egyszerre mindent, mert akkor sosem tudod kikövetkeztetni, hogy milyen összetevőre vagy érzékeny.

A cicid utálja a melltartódat

Könnyen lehet, hogy nem a tisztító- és tisztálkodási szerek okozzák az irritációt, hanem a melltartód, de nem azért mert koszos, hanem azért, mert az anyaga önmagában nem jó neked. A melltartókat jellemzően többféle anyagból készítik, amelyek közül könnyen lehet, hogy valamelyik irritálja a melleidet. Jellemzően a latex és poliészter anyagok váltanak ki allergiás tüneteket, okoznak viszketést. Figyelj oda, hogy lehetőleg ne vásárolj olyan melltartót, amiben szintetikus anyagok vannak.

Brrrr, élesztőgomba-fertőzés

Igen, sajnos nem csupán hüvelyi fertőzésed lehet, de azok a fránya gombák a mell alatti területen is elszaporodhatnak. Ez rettentően viszkető érzést vált ki, különösen nyáron gyakori az előfordulása, mert ekkor értelemszerűen jobban izzadunk, és a mell alatti terület könnyen befülledhet. Éppen ezért mindig igyekezz szárazon tartani ezt a területet. Ha valóban gombás fertőzésed van, a száraz környezet, és a megfelelő gombásodás elleni krémek gyógyszerek használata segíthet, de ezekről első sorban szakembert érdemes kérdezned.

Leégés

Ez elég kézenfekvőnek hangzik, de valamiért hiába ismételgetjük, valahogy mégis sokan meglepődnek, ha különböző testrészeik leégnek. A mell, mint már említettük, igen érzékeny terület, ha nem topless fekszel ki napozni, akkor is mindig kend be a melled teljes felületét napvédő krémmel.

Csak nem többen leszünk?

Egyelőre még nem sikerült elfogadható magyarázatot találni rá, de a várandósság ideje alatt a nők többsége hosszabb-rövidebb ideig mellviszketést tapasztal, ami valószínűleg a bőr tágulása miatt jelentkezik (terhesség alatt lényegesen megduzzadnak a melleid). Valószínűleg nem ebből fogod megtudni, hogy áldott állapotban vagy, de ha már gyereket vársz, akkor nem kell aggódnod a ciciviszketés miatt, a legvalószínűbb, hogy ez természetes dolog.

Ez is érdekelhet

Emily Ratajkowski saját testéhez való kapcsolatáról és az őt ért szexuális visszaélésekről is ír memoárjában

Emily Ratajkowski saját testéhez való kapcsolatáról és az őt ért szexuális visszaélésekről is ír memoárjában

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma belekeveredhetsz valami kínos ügybe - november 29.

Napi horoszkóp: Ma belekeveredhetsz valami kínos ügybe - november 29.

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp - Nagy lesz a hajtás ezen a héten - november 29. - december 5.

Heti horoszkóp - Nagy lesz a hajtás ezen a héten - november 29. - december 5.