7 tényező, ami befolyásolhatja a melleid méretét

2022.március.12.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Tudtad, hogy a füleid sosem állnak meg a növekedésben? Ugyanez vonatkozik az orrodra is; ez a két testrész folyamatosan tágul, ahogy öregszel.

7 tényező, ami befolyásolhatja a melleid méretét
Fotó: Gettyimages.com

Van azonban még egy testrész, ami a 20-as évek elejéig sok változáson megy át, és később is könnyen megtörténhet, hogy a mérete és az alakja is változik. Ezek pedig a mellek. Na de miért van ez így? Melyek azok a tényezők, amik befolyásolhatják a melleid méretét?

1. Genetika

Ahogy a gének hatással vannak a hajad és a bőröd színére, a magasságodra és sok más tényezőre, a melleid méretéhez is van némi köze. Ez persze nem azt jelenti, hogy garantáltan C-s kosárméretre van szükséged, ha a közvetlen családtagjaid is azt hordanak, de határozottabban nagyobb esélyed van erre, mint abban az esetben, ha a rokonaidnak A-s a kosármérete.

2. Testsúly

A mellek rendkívül összetetten működnek: kötőszövetek, tejmirigyek, csatornák és zsírszövetek is a részüket képezik. Minden nő esetében egyedülálló a szövetek pontos aránya, így lehet, hogy a te esetedben alapvetően éppen nagyobb részben vannak jelen zsírszövetek, és ha felszedsz vagy leadsz néhány kilót, az a melleid méretén is meglátszik. Ez a változás azonban csak akkor látványos, ha drasztikus súlygyarapodáson vagy súlyvesztésen mész keresztül.

3. Edzési rutin

Ha a közelmúltban alakítottál ki egy új edzési rutint, lehet, hogy az alakod egyéb változásai mellett a melleidet is feszesebbnek fogod látni. Ez azért lehet, mert ha a mellizmokat érintő gyakorlatokat is végzel, akkor a melleidet tartó fő izmok erősödhetnek, ezáltal pedig a végeredmény feszesebb hatást kelthet.

4. Menstruációs ciklus

A menstruációs ciklus a mellek méretére és alakjára is hatással lehet. A menstruáció előtt nagyjából egy héttel megemelkedik a test progeszteronszintje, ami a tejmirigyek növekedését stimulálja, a mellek pedig duzzadtabbak lesznek. Ez a folyamat gyakran kellemetlen és fájó érzéssel jár, de aggodalomra nincs okod, ez a szervezet teljesen normális reakciója.

5. Hormonális fogamzásgátló

A hormonális fogamzásgátlók többre képesek annál, minthogy megakadályozzák a nem kívánt terhességet és segítenek szabályozni a menstruációt: többek közt megnövelhetik a mellek méretét, mivel a bennük található progeszteron és ösztrogén vízvisszatartó hatású. Abban az esetben, ha van változás, akkor az a hormonális fogamzásgátló alkalmazásának kezdete után néhány héttel jelentkezik.

6. Terhesség és szoptatás

A terhesség egyik legjellemzőbb tünete, hogy megnövekednek a mellek. Ez a megnövekedett progeszteronszint miatt van, ahogy pedig telnek a hónapok, a mellek mérete is egyre nagyobb lesz, hiszen elkezd beindulni a tejtermelődés. Ez a folyamat pedig egészen a szülést követő szoptatás utáni 3-6 hónapig marad így, majd a mellek mérete általában visszatér az eredeti állapotba.

7. Életkor

A melleid az életkorod előrehaladtával is változnak. Minél közelebb érsz a menopauzához, a hormonális változások annál inkább hatással lesznek a melleid méretére és alakjára. Amikor az ösztrogén szintje csökken a testedben, a mellekben lévő szövetek egy része dehidratált lesz, és elveszíti a rugalmasságát. Emellett a bőr is veszít a rugalmasságából mind a mellek, mind a test többi tájékán, de emiatt ne aggódj, hiszen ez az élet természetes velejárója.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

7 dolog, amiben az introvertáltak sokkal jobbak, mint az extrovertáltak

7 dolog, amiben az introvertáltak sokkal jobbak, mint az extrovertáltak

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője