18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

8 tény a vagináról, amit minden nőnek tudnia kell

2020.augusztus.25.

Nőként, ha megkezded a szexuális életedet, de akár már azt megelőzően is, rendkívül fontos, hogy részt vegyél rendszeres szűrővizsgálatokon, hiszen ha bármilyen baj adódna, akkor időben észlelve szinte biztos, hogy azonnal kaphatsz hatásos segítséget, és teljesen meggyógyulhatsz. Fontos, hogy olyan nőgyógyászt válassz, akiben úgy érzed, hogy megbízhatsz, és bármit megkérdezhetsz tőle. Ha mégis vannak olyan kérdések, amik felmerülnek benned, de kínosnak érzed feltenni azokat, akkor íme néhány tény, amikkel biztos, hogy több kérdőjelet sikerül majd eloszlatnod.

8 tény a vagináról, amit minden nőnek tudnia kell
Fotó: Shutterstock
Fotó: giphy

1. A hüvelyi váladékozás alapvetően normális

Fotó: giphy

A váladékozás valójában egy nagyon jó jele annak, hogy a hüvelyed egészséges. Az átlátszó vagy tejszínű váladék teljesen normális. A hüvelyben termelődő váladék segít tisztán tartani a hüvelyt, megszabadítja különböző baktériumoktól és az elhalt sejtektől. A fertőzések megelőzésében is közreműködik, de annak is jelét adhatja, ha valamilyen fertőzésed van. Ha ugyanis viszkető érzést tapasztalsz a hüvelyednél, és a váladék állaga túrós vagy nagy mennyiségű, akkor valószínűleg valamilyen fertőzésed van, amivel érdemes minél előbb orvoshoz fordulnod.

2. A hüvelynek lehet szaga

Ha a hüvelyednek van egy kis szaga, ami még nem kellemetlen és szúrós, akkor semmi okod az aggodalomra. A hüvelyed szaga függhet a tested kémiájától, és a diétázás is befolyásolhatja. Sőt, a szaga még akkor is megváltozhat, ha bizonyos ételeket, például fűszereket, hagymát vagy spárgát fogyasztasz.

3. A szex nem teszi lazává a hüvelyt

A különféle mítoszokkal szemben az igazság az, hogy a szexuális együttlétek nem teszik lazává a hüvelyt. Ami a szülést illeti – különösen harminc éves korig bezárólag – lehet, hogy némi lazulás tapasztalható az első néhány hónapban, de nagyjából hat hónapon belül visszaáll a rugalmassága.

4. Bármilyen alakú és méretű hüvely normális

Fotó: giphy

Ha a hüvelyed alakja és mérete semmilyen kellemetlenséget nem okoz, akkor teljesen biztos, hogy rendben van. Felesleges azon idegeskedned, hogy éppen milyen formájú vagy mekkora, hiszen ha nincsenek panaszaid, akkor biztos, hogy teljesen normális mind a mérete, mind az alakja.

5. Ezért fájhat a szex

Igen, sajnos előfordulhat, hogy egy szexuális együttlét fájdalmat okozhat, de ilyen esetben se aggodalmaskodj rögtön. Ha éppen új a partnered, akkor lehet, hogy az izgalom okoz kellemetlenséget, vagy az, ha éppen most próbáltok ki először egy pózt. A menstruációs ciklus bizonyos pontjain is lehet, hogy kényelmetlennek fogod érezni a szexet, de az sem kizárt, hogy lelki okai vannak a fájdalomnak. Ha a fájdalom többször is előfordul, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnod, és a pároddal is beszélj róla. Lehet, hogy semmilyen fizikai gond nincs, egyszerűen csak egy kicsit nagyobb összecsiszolódásra van szükségetek.

6. Ezért lehet, ha gyakran pisilsz

Ha naponta több mint nyolcszor kell felkeresned az illemhelyet, az már kellemetlenséget is okozhat a teendőid zavartalan végzésében, nem igaz? Először is, vess egy pillantást arra, hogy mennyi alkoholt és koffeint fogyasztasz, illetve hogy mennyi vizet iszol. Ugyanis az előbb felsorolt italok vízhajtó hatással rendelkeznek (alkoholok, koffeines italok). De nyilvánvalóan, ha sok vizet iszol is teljesen normális, ha gyakrabban keresed fel az illemhelyiséget.

7. Ezért vérezhetsz menstruáció előtt és szex után

Sok oka lehet annak, ha vérzel a menstruációt megelőzően vagy egy szexuális együttlét után. Nem ritka, hogy ha fogamzásgátló tablettát váltasz, akkor néhány hónapig az ovulációs ciklusban gyenge vérzést tapasztalhatsz, ez még teljesen normális. Egyes szexuális úton terjedő fertőzések is vérzést okozhatnak, akárcsak a stressz. Mindezeken túl bizonyos nőgyógyászati betegségeknek is lehet a tünete a vérzés, ezért ha nincs semmilyen egyértelmű magyarázatod a vérzésre, akkor érdemes kivizsgáltatnod magad.

8. Ezért maradhat ki a menstruációd akkor is, ha nem vagy állapotos

Igen, a menstruációd akkor is kimaradhat, ha nem vagy állapotos, méghozzá akár hosszú hónapokon keresztül. Ennek okai lehetnek például a gyors súlyváltozás, különösen a hirtelen fogyás, a fel nem ismert cukorbetegség vagy a pajzsmirigy-túlműködés. A várandósság mellett a menopauza is menstruáció-kimaradással jár, de ha egyik sem jöhet szóba, akkor mindenképpen vizsgáltasd ki magad.

Ez is érdekelhet

„1 hónappal az esküvőm előtt derült ki, hogy megcsalt a vőlegényem"

„1 hónappal az esküvőm előtt derült ki, hogy megcsalt a vőlegényem"

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói