A beszélgetés segít, hogy leszokj?

2015.május.21.

Hangsúlyozom, nekem szerencsém volt, mert sokaknak nem megy ez ilyen könnyen, és akár évekig, évtizedekig küszködnek sikertelenül. Ha ti is ebben a cipőben jártok, akkor érdemes megfontolni a következőket. A kutatások szerint a legnagyobb sikert azok érték el, akik nikotintartalmú vagy nikotinhatást utánzó készítmények mellett még pszichológiai tanácsadáson is részt vettek.

A nikotintartalmú készítmények között nagyjából mindegyik egyformán hatásos, legyen az tapasz, rágó vagy orrspray. Lényegében rajtatok múlik, hogy mit választotok. Egy fokkal jobb eredmény érhető el a nikotinhatást utánzó készítményekkel, amelyek havonta sajnos több tízezerbe kerülhetnek, de még ezekkel sem garantálható a siker. Az ilyen készítmények talán megszabadítanak a testi függőség okozta kellemetlen tünetektől, de hatástalanok a pszichológiai függőség leküzdésében, ezért sem lehet eléggé hangsúlyozni a tanácsadás fontosságát.

Nincs nekem pénzem ilyenekre, mondják erre egyesek. Nem is kell erre külön költeni. Hívjátok az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központot (06 80 44-20-44), és ott képzett szakemberek fognak segíteni nektek. Ezt ne úgy képzeljétek el, hogy felhívjátok őket, és valaki majd unottan sorolni kezdi a dohányzás káros hatásait és következményeit. Ez az egész telefonbeszélgetés inkább olyan, mintha pszichológushoz mennétek. Segítenek feltárni a dohányzás hátterében húzódó esetleges okokat, személyre szabott tanácsokkal látnak el, megszervezik a következő alkalmakat, amelyek során majd ők fognak felhívni titeket a megbeszélt időpontokban, és átbeszélitek, hogy az előző üléshez képest történt-e változás, mit csináltatok rosszul, mit jól. És mindezt teljesen ingyen.

Most már tényleg csak rajtatok múlik, hogy le akartok-e szokni, mert a lehetőség adott. A telefonon keresztül végzett pszichológiai tanácsadás nyílván nem ideális, ugyanakkor nem kerül semmibe. Legalább adjatok neki egy esélyt, csináljátok végig az üléssorozatot, hátha ezúttal sikerrel jártok.

Ez is érdekelhet

Ilyen látványos kabátot már rég viselt Katalin hercegné

Ilyen látványos kabátot már rég viselt Katalin hercegné

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

G-Életstílus

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?