„A fájdalmas menstruáció nem normális, a női egészség nem tabu!” - Interjú HeyJulie-val

2021.április.17.

Március volt az endometriózis hónapja. Ez az az időszak, amikor a különböző szervezetek, orvosok, tartalomgyártók számos edukációs programot készítenek az emberek számára, hogy bemutassák nekik, mi is ez a betegség. Most Julcsival beszélgettem, aki tabuk nélkül beszél a különböző platformjain az endometriózisról, elmeséli ő hogyan él együtt a betegséggel, és hogy szerinte miért lenne fontos, még több emberhez eljuttatni a témát.

Azoknak, akik nem tudják miről van szó, el tudnád magyarázni, mi is pontosan az endometriózis?

Az endometriózis egy jóindulatú, krónikus betegség, ami a termékeny életkorban lévő nők között tízből egyet érint. Magyarországon ez nagyjából 200.000 nőt jelent. Endometriózis esetében a szervezetben a méhnyálkahártyához hasonló sejtek a méhen kívül is megtalálhatóak és ott különböző problémákat okozhatnak. A betegségnek 4 stádiuma van, de a tünetek erőssége nem mindig függ össze az endometriózis súlyosságával. Kialakulásának az oka ismeretlen ezért sajnos nem is megelőzhető.

Hogyan derült ki, hogy endometriózisod van? Milyen jelei voltak?

Az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalmas menstruáció. Minden második nő ugyanis, aki ezzel küzd, érintett a betegségben. Én is egy vagyok közülük és bár egészen fiatal korom óta fájdalom kísérte a menstruációmat, 3 évvel ezelőtt vált ez olyan súlyossá, hogy bevittek a sürgősségire is miatta. Innen sajnos még nem egyenes út vezetett a megoldásig, de a kezembe vettem a sorsom és az Együtt Könnyebb Női Egészségért alapítvány segítségével eljutottam a megfelelő szakemberhez, aki végül megműtött és diagnosztizált. Ezután kezdtem el én is segíteni az alapítvány munkáját és a saját felületeimen is nyíltan beszélni a betegségről, hogy az érintettek minél hamarabb diagnózishoz jussanak.

Hogyan tudsz a mindennapokban ezzel együtt élni? Miben gátol a betegség?

Mivel az endometriózis körül sajnos még mindig nagyon sok a kérdés és nincs rá konkrét gyógymód sem, sok teher hárul az emberre azzal kapcsolatban, hogy egyénileg megtalálja azokat a kezeléseket, módszereket, amik remélhetőleg segítik a gyógyulásban vagy a betegség szinten tartásában. Most elsősorban életmódbeli változtatásokra gondolok, amelyek egyébként az általános testi-lelki egészséget is támogatják, ezért mindenképp érdemes foglalkozni velük. Ettől függetlenül ez sok lemondással jár akár az étrend tekintetében is. Ezen felül pedig sokan élnek állandó fájdalommal és hiába tesznek meg minden tőlük telhetőt, a betegség attól még romolhat és újabb műtétre is szükségük lehet.

Miután kiderül a diagnózis, mire érdemes odafigyelni, esetleg változtatni?

Hivatalosan diagnosztizálni egy specialista által végzett laparoszkópos műtéttel lehet az endometriózist, ezért ő fog tudni mindenki számára személyre szólóan egy kezelési tervet készíteni. Ez sokszor hormonok szedését jelenti, mert ez tudja gátolni az endometriózis terjedését vagy újra kialakulását a szervezetben. Az életmódbeli változtatások pedig tényleg nagyon sokrétűek. A cukor és a vörös hús elhagyása, a rendszeres mozgás és a stressz jelentős csökkentése a legszélesebb körben elfogadott tanácsok. Ezen felül viszont sokan a tejtermékek, glutén, feldolgozott ételek (és még más ételcsoportok) elhagyását is jó lehetőségnek tartják. Illetve érdemes utánanézni olyan alternatív kezeléseknek, mint az akupunktúra, a shiatsu, a meditáció, a pszichoterápia, a fitoterápia és még sok más.

Miért érzed fontosnak, hogy minél több emberhez eljusson ez a téma? Mit teszel ennek érdekében?

Azért, mert a diagnózis sajnos évekbe telhet. Itthon átlagosan 4 évig küzdenek a nők a tünetekkel, több orvossal is konzultálnak, mire felmerül az endometriózis gyanúja és a laparoszkópos műtéttel történő diagnosztizálásra sor kerül. Ez azért is van, mert a fájdalmas menstruációt normálisnak tekinti a társadalom, pedig nem az. Az endometriózis egyéb tünetei a krónikus kismedencei fájdalom, a szexuális élet során fellépő fájdalom, valamint vizelet- és székletürítést kísérő fájdalom is, de ezek nem külön-külön is megjelenhetnek, sőt a betegség teljesen tünetmentes is lehet. Ezért tartom olyan fontosnak, hogy a saját példámon és érintettségemen keresztül beszéljek arról videókban, podcastben és Instagramon, hogy a fájdalmas menstruáció nem normális, és hogy a női egészség nem tabu. Sőt. Sokan írtak már nekem azzal kapcsolatban, hogy az én hatásomra kerestek fel orvost, mert rájöttek, hogy nem normális együtt élni az állandó fájdalommal, és így jutottak közelebb a megoldáshoz. Számomra felbecsülhetetlen érzést ezt tudni.

A jövőben ez mennyire befolyásolja a családalapítást?

Sajnos a meddőség, vagy még inkább a nehezített termékenység nagyon is összefügg a betegséggel. Az érintettek 40%-a küzd ezzel és a meddőség egyik vezető oka is az endometriózis. Korántsem lehetetlen természetes úton vagy lombik programban való részvétel során a várandósság létrejötte, de sajnos mindenképp nehezebb. Ha olyan szervi érintettség van, ami ezt közvetlenül befolyásolja, akkor azért, de nagyon sokan vannak, akik esetében valójában nem lehet tudni pontosan, hogy az endometriózis miért akadályozza a teherbeesést.

Mit tanácsolnál azoknak, akik félnek az endometriózistól?

A legfontosabb igazság ezzel kapcsolatban szerintem, hogy nem az endometriózistól kell félni, hanem az ismeretlentől. Számomra nagy megkönnyebbülés volt a diagnózisom, mert magyarázatot kaptam egy olyan fájdalomra, amivel az addigi életemet éltem. Sokkal jobb tudni és tenni ellene, valamint magunkért, mint kétségek között lenni. Ha ez indít el minket egy egészségesebb életmód felé, és főleg azon az úton, ahol alaposan megismerjük a testünk működését és összhangba kerülünk a nőiségünkkel, akkor valahol még hálásak is lehetünk érte. Az endometriózissal és/vagy termékenységi problémákkal küzdő nők, akiket ismerek, egytől-egyig nagyon erősek és kitartóak. Felnézek rájuk és akármilyen furcsán hangzik, néha örülök, hogy közéjük tartozom. Olyan dolgokat tanít az életről egy ilyen küzdelem, ami nagyon sokat hozzáad az emberhez.

Szöveg: Horváth Nikolett

Ez is érdekelhet

„Nem félsz, hogy beteg lesz?” - Miért bünteti a társadalom a nőt, ha 40 felett vállal gyereket, és miért nem gáz, ha a férfi elmúlt 80?

„Nem félsz, hogy beteg lesz?” - Miért bünteti a társadalom a nőt, ha 40 felett vállal gyereket, és miért nem gáz, ha a férfi elmúlt 80?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)

PR

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)