A fogamzásgátló tabletták kockázatai

A felelősségteljes szexuális élet alapja a megfelelő védekezési módszerek alkalmazása. Ma már bőséges a választék, de az egyik legelterjedtebb verzió továbbra is a különböző fogamzásgátló gyógyszerek használata. Jó ez nekünk?

A fogamzásgátló tabletták kockázatai
Fotó: Profimedia/GLAMOUR

Tény, hogy az egyik legkényelmesebb megoldás, azonban rengeteg olyan negatív velejárója is van, amit minden nőnek érdemes lenne mérlegelni, mielőtt emellett dönt. A témáról Dr. Dékány Ágnessel a Róbert Károly Magánkórház és a Szülni jó! rendelő szülész-nőgyógyászával, és perinatális szaktanácsadójával beszélgettünk.

A szexuális forradalom vívmánya

Hiába létezik rengeteg védekezési eljárás, a nem kívánt terhesség megelőzése leginkább még mindig a nőkre van bízva, pedig a szexuális együttléttel járó felelősség a párok közös ügye, tehát a férfié is. A fogamzásgátló tabletták létrejötte a szexuális forradalomnak köszönhető, ami az 1960-as évektől hirdette, hogy mindenkinek joga van szabadon eldönteni, hogy hol, mikor, kivel szeretne szexuális kapcsolatot létesíteni. A szexuális szabadság virágzásnak az egyik velejárója tehát a fogamzásgátló tabletták megszületése volt, ami nemcsak egy új védekezési formát jelentett, hanem több szexuális úton terjedő betegséget is eredményezett. A módszert a kényelmessége tette népszerűvé, de kevés szó esett az árnyoldalakról. A doktornő emlékeztetett bennünket arra, hogy az emberi szervezet működése rendkívül összetett. Ha belepiszkálunk a rendszerbe, annak előbb vagy utóbb mellékhatásai lehetnek. Bár a modern fogamzásgátlók lényegesebben korszerűbbek, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy továbbra is hormont tartalmaznak. A tabletta szedésével a női szervezet hormonális értelemben hasonló állapotba kerül, mint a klimax idején, ezért is van, hogy sok mellékhatás hasonló az idősebb nők problémáihoz. A tabletta elfedhet betegségeket, elfedheti azok tüneteit, sőt nem ritkán a tabletta elhagyása után jelentkeznek, vagy éppen térnek vissza fokozottan a panaszok. Ilyen betegség lehet például a policisztás ovárium szindróma (PCOS), vagy a rendellenes vérzéssel járó kórképek.

Kockázatok és mellékhatások

A fogamzásgátlók hosszú távú alkalmazása más mellékhatást is eredményezhet. „A súlygyarapodás, a pattanásos bőr, az időnként előforduló depresszió, a szorongási hajlam fokozódása, szexuális vágy csökkenése, hüvelyszárazság rengeteg nőnek okoz panaszt, azonban nem ez a jéghegy csúcsa. Minden évben van legalább egy vagy két fiatal lány az országban, aki fokozott trombózishajlama ellenére rendszeresen szed fogamzásgátló tablettát, aztán megtörténik tragédia” - meséli Dr. Dékány Ágnes. A trombózis akár halálhoz is vezethet, függetlenül attól, hogy valaki évekig, vagy két hónapig szedte a tablettát. Egy későbbi probléma elkerülésében nagyon sok múlik a választott szakorvos alaposságán és a páciens tájékozottságán. Ha mindenképpen a tabletta mellett döntenél, a szedését előzze meg egy alapos kivizsgálás, amihez hozzátartozik a trombóziskockázat-szűrés is. A fokozott hajlam esetén nem javasolt a tabletta szedése, más védekezési módszert kell alkalmazni. Fontos mérlegelned azt is, hogy a tabletta nem véd meg a szexuális úton terjedő betegségektől, ezért csak állandó partner mellett célszerű választani. Ha pedig bármilyen mellékhatás jelentkezik a fogamzásgátló szedése során, nem szabad félvállról venned a tüneteket, még a legapróbb panasszal is mihamarabb fordulj az orvosodhoz!

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2020. októberi számában jelent meg.

Ez is érdekelhet

Karakteres formák, látványos színek: megérkezett a Furla új kollekciója

Karakteres formák, látványos színek: megérkezett a Furla új kollekciója

G-Életstílus

Alvás előtti meditáció - Működik?

Alvás előtti meditáció - Működik?

G-Test

Férfiak, akik a mellrák elleni küzdelem aktivistái

Férfiak, akik a mellrák elleni küzdelem aktivistái