A karácsonyi bódulat? Mire jó a mák?

2014.december.19.

(Cici, a kedvenc macskám, advent idején teljesen átalakul. Míg az év túlnyomórészében akaratos, elkényeztetett, cinikus, rosszmájú és elviselhetetlen, ebben az időszakban kedvessé válik, és úgy viselkedik, mint a mesebeli nagymamák. Ilyenkor előszedi a mákos bejglijének családi receptjét, és fejvesztett sütésbe fog. Még a varjakat is megkínálja, pedig ezek a gaz madarak az év során minden alkalmat megragadnak arra, hogy bekergessék szegényt a tetőről. Erre képes a szeretet ünnepe. Összehozza az ellentéteket, megszünteti a viszályokat. De ez a karácsonyi csoda is csak néhány napig tart, azután Cici ugyanolyan gorombává válik, mint azelőtt.)

A karácsonyi bódulat? Mire jó a mák?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

A mák hallatán a külföldieknek leginkább a kábítószer jut az eszébe, és elsőre csodálkoznak azon, hogy Magyarországon ezt édességek készítéséhez is használják. A mákos bejgli az egyik olyan kultikus karácsonyi sütemény, amelynek receptje családonként változik, a hozzávalók pontos arányát féltve őrzik, még leírni sem merik, és a titok generációról generációra kizárólag szájhagyomány útján örökítik tovább… vagy nem, és ilyenkor a lelkes bejglikészítők inkább az internetet hívják segítségül.

A mák nemcsak finom, hanem egészséges is. Viszonylag nagy mennyiségekben tartalmaz E-vitamint és különböző B-vitaminokat. Megannyi ásványi anyagban is bővelkedik, így például vasban, káliumban, kalciumban és magnéziumban. Méghozzá olyan formában, ami a szervezet számára könnyen hasznosítható. Ezek mellett a mák képes csökkenteni a koleszterinszintet, vagy mérsékelni a trombózis kialakulásának valószínűségét. És még sorolhatnám. De hát az emberek többsége nem ezért fogyasztja, hanem egyszerűen azért, mert finom.

A mák másik legális felhasználási területe az orvoslás, ahol kábító hatású készítményeket állítanak elő belőle. A fogyasztásnak szánt mákból is kitenyészthetők olyan vonalak, amelyben magasabb a kábító hatású anyagok előfordulása, ezért a máktermesztőknek évente meg kell méretni ezen anyagok szintjét a termésben. Ha ez határérték feletti, akkor nem hozható forgalomba.

A boltok polcain található mák esetében szinte kizárt, hogy bármiféle kábító hatást fejtsenek ki, mindazonáltal itt is vannak kiskapuk, feketeárusok és mákdílerek. Szóval reménykedjetek abban, hogy a nagyi nem seftelt, és csakis ellenőrzött mákot vásárolt, mert különben a meghitt családi vacsora egy bágyadt ópiumábrándba fog torkollani.

Ez is érdekelhet

Így teheted hangulatos randihelyszínné az otthonodat

Így teheted hangulatos randihelyszínné az otthonodat

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Monitor

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk