A pajzsmirigy-problémával küzdőket jobban fenyegeti az újfajta koronavírus?

2020.március.28.

A pajzsmirigyzavarok igen sok embert érintenek, azon belül is nagy többség az autoimmun Hashimoto betegséggel küzd. Az állapot rendszerint könnyen kezelhető gyógyszeresen, így a betegek teljes életet élhetnek. A koronavírus járvány idején azonban sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon milyen hatással van rájuk a vírus, a veszélyeztetett csoportba tartoznak-e? A kérdésre dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa ad választ.

A pajzsmirigy-problémával küzdőket jobban fenyegeti az újfajta koronavírus?
Fotó: Getty Images

Pajzsmirigyzavarok egészségre gyakorolt hatása

A pajzsmirigy a nyak elülső részén található apró szerv, mely a pajzsmirigy hormonok előállításában vesz részt (T4, T3). Főként az anyagcsere folyamatokat szabályozza, ám szinte az egész endokrin rendszerre hatást gyakorol. Hormontermelési zavarai közül megkülönböztetjük az alul-és a túlműködést. Alulműködés esetén az anyagcsere lelassul, és emiatt lassul az emésztés, székrekedés alakulhat ki, csökken a beteg hidegtűrő képessége, felhalmozódik a zsírréteg, lassul a pulzus, a beteg kedvetlen, fáradékony, sokat alszik. Túlműködés esetén ezek ellenkezője figyelhető meg. Mindkét állapotra jellemző a hajhullás, meddőség, menstruációs zavarok.

A legtöbb esetben a probléma gyógyszeresen kezelhető, ám ha göbök, strúma, esetleg daganat áll fenn, úgy izotópos kezelésre, esetleg műtétre van szükség.

Mennyire veszélyes a betegekre a koronavírus?

7 tipp, hogy erősebbé tedd az immunrendszeredet

7 tipp, hogy erősebbé tedd az immunrendszeredet

Jól tudjuk, a koronavírus elsősorban az idősekre és a krónikus betegekre veszélyes. Ezért felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyire aggódjanak a pajzsmirigybetegek?

Bár még a vírust nem ismerjük jól, hiszen nagyon új, ám az eddigi adatok alapján nem látni, hogy a pajzsmirigyzavarokkal küzdőket jobban veszélyeztetné. Viszont azok, akik nemrégiben pajzsmirigy műtéten estek át, érdemes óvatosabbnak lenniük, ugyanis egy műtét - akármennyire is rutin műtét- igencsak megterhelő a szervezetnek, így az immunvédelem csökken. És minél gyengébb valakinek az immunrendszere, annál nagyobb eséllyel fertőződik meg és alakulnak ki súlyosabb tünetek. Éppen ezért őket még nagyobb óvatosságra intik az orvosok, és felhívják a figyelmet arra, hogy ne menjenek ki otthonukból!

A többi betegre - akár autoimmun, akár nem- a jelenlegi adatok alapján nem jelent nagyobb veszélyt, ráadásul az alkalmazott gyógyszerek sem nyomják el az immunrendszert, így az teljes üzemmódban működhet.

Nem árt az óvatosság

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa azonban felhívja a figyelmet, hogy nem árt óvatosnak lenni.

"A koronavírus járvány kapcsán több pajzsmirigybetegséggel küzdőnél felmerül, vajon őket is fokozottabban veszélyezteti-e a vírus. Én erre azt szoktam mondani, jobb félni, mint megijedni, így maximális odafigyeléssel és prevencióval kell ehhez az időszakhoz hozzáállni. Való igaz, hogy a jelenlegi adatok szerint a pajzsmirigybeteg nincsenek fokozottabb kockázatnak kitéve, mint pl. a szív-vagy a cukorbetegek (természetesen ez nem jelenti azt, hogy ők ne betegedhetnének meg). Viszont érdemes azt is figyelembe venni, hogy a pajzsmirigyzavarok gyakran más endokrin problémával, illetve D-vitamin hiánnyal is együtt járnak, ami viszont csökkenti az immunrendszer védekező képességét. Így akár fiatal, akár idős a páciens, nagy óvatosságra és tudatosságra intem"- mondja dr. Koppány Viktória.

Ezeket tartsd be, ha pajzsmirigybeteg vagy:

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

Ez is érdekelhet

Így teheted hangulatos randihelyszínné az otthonodat

Így teheted hangulatos randihelyszínné az otthonodat

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Monitor

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk