A vizeleted segíthet meghatározni milyen diétára van szükséged

2020.július.10.

Amikor megpróbálod kitalálni melyik diétád kellene követned, sokszor tanácstalanná válhatsz. A Mediterrán étrendet kéne követned? Vagy a ketogén étrendet? Vagy böjtölnöd kellene? A dietetikusok szerint az ideális életmód személyenként változik. A Londoni Imperial College és a Northwestern University kutatói szerint a válasz vizeletben rejlik.

A vizeleted segíthet meghatározni milyen diétára van szükséged
Fotó: Rexfeatures

Mit találtak a kutatók?

A kutatók 1848 vizeletmintát elemeztek az Egyesült Államokban és 46 különböző metabolit szintet kerestek. A metabolitok az emésztés során képződnek, és segíthetnek az étrend minőségének felfedésében. Akár azt is felfedhetik, hogy az adott személy fogyasztott-e alkoholt, citrusféléket, gyümölcscukrot (fruktózt), egyszerű cukrokat (glükózt), vörös húst vagy baromfit. A metabolitok azt is kimutathatják, hogy milyen tápanyagok és vitaminok vannak a szervezetben (pl.: kalcium, C-vitamin vagy nátrium). A metabolitok és az azok által kimutatott tápanyagok további egészségügyi állapotokat is jelezhetnek, mint például az elhízást, magas vérnyomást, illetve, szív- és érrendszeri betegségeket.

Egy második vizsgálat során azt fedezték fel, hogy a vizeletben lévő metabolitok emberenként változhatnak. Ez azt indikálja, hogy az egyik ember számára egészséges étrend nem feltétlenül egészséges a másik számára. Ezek a vizeletvizsgálatok még egy személy "étrend-metabolit pontszámát" is képesek feltárni - állítják a tanulmány szerzői.

Fotó: giphy

Hogyan lehet ezt a tesztet használni?

A teszt segítségével meghatározható, hogy az étkezési szokások jót tesznek-e az egészségnek. Ez persze nagyban függ az adott ember metabolizmusától és testalkatától is.

"Az étrend kulcsfontosságú hatalmas befolyással van az ember egészségére és betegségeire" - mondja Joram Posma, Ph.D. a tanulmány egyik szerzője – "bár kifejezetten nehéz pontosan mérni, hiszen mindenki saját emlékezete szerint mondja el mit és mikor evett."

Az egyén DMS (Dietary Metabotype Score=étrendi metabolit pontszám) eredményei alapján a dietetikusok speciális diétákat hozhatnak létre számukra az egészségi állapotuk optimalizálása érdekében. "Ezek az eredmények új perspektívát és jelentést biztosítanak arra, hogy testünk hogyan dolgozza fel és hasznosítja az élelmiszereket molekuláris szinten" - mondja Gary Frost, Ph.D. társszerző. Míg további vizsgálatokra van szükség, a kutatók remélik, hogy ezek az eredmények javítják a közegészségügyet azáltal, hogy azonosítják az ember betegségének kockázatát, és potenciálisan csökkentik azt egy megfelelő és tápláló étrend révén.

Igaz, további vizsgálatok szükségesek, de a kutatók remélik, hogy az eredmények javítanak a közegészségügyön azáltal, hogy azonosítják a betegségek kockázatát és potenciálisan csökkentik azt, egy az egyén számára megfelelő és tápláló étrend révén.

Ez is érdekelhet

Külföldön elfogadott, itthon bűnözőnek számítana, ha valaki béranyát fogadna

Külföldön elfogadott, itthon bűnözőnek számítana, ha valaki béranyát fogadna

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói