8 szokás, amitől még borzalmasabb lesz a menstruáció

2022.január.26.

Minden hónapban eljön egyszer és minden pillanatát utáljuk, a menstruáció tényleg valami olyasmi, amiről szívesen lemondanánk. Több felmérés is bizonyítja, hogy ebben a periódusban a legtöbb nő arról számol be, hogy sokkal kevésbé hatékony a munkában, tanulásban, és a kreativitását is gátolja a menzesz. És akkor még szót sem ejtettünk arról, hogy időnként azon kapjuk magunkat, hogy valóságos hárpiákká változunk.

8 szokás, amitől még borzalmasabb lesz a menstruáció
Fotó: Gettyimages.com

Azon kívül, hogy türelmesebbek vagyunk másokkal és első sorban saját magunkkal, sok mindent nem tudunk tenni, hogy átvészeljük ezt a periódust. Vagyis dehogynem, egy nagy kutatás alapján most összeszedték azokat a mindennapi szokásokat, amik még inkább megnehezítik a menstruáció idejét, ha mindezekre figyelemmel vagy, talán valamivel könnyebb lesz:

1. Alkohol

Kifejezetten rontja a közérzetedet az alkohol, hosszú távon biztosan. A szeszes italok dehidratálnak és a szervezeted magnéziumszintjét is csökkentik. Ez a kombináció vezethet könnyedén fejfájáshoz, idegességhez, de például a mell feszességérzetéhez is köze lehet.

2. Alvás

A jó alvásnak az egészséged és a közérzeted szempontjából fontos szerepe van, különösen menstruáció idején. A szexhormonok az alvás-ébredés periódusban termelődnek, kerülnek egyensúlyba, ha kimarad az alvás, vagy kevesebbet alszol mint szoktál a menzesz alatt, akkor egyrészt könnyen lehet, hogy tovább fog tartani, másrészt kellemetlenebbnek fogod megélni ezt az időszakot.

3. Túl sok koffein

A koffeines italok 30%-kal emelik a PMS esélyét, ugyanis dehidratálják a szervezetedet és gyulladásokat okozhatnak, sőt növelik a menstruációs migrén kockázatát. Igaz, egyénenként nagyon változatosan reagálunk a koffeinre, van akire például gyakorlatilag nincs hatással.

4. Dohányzás

Egy kutatás megállapította, hogy a cigarettázó nők 69%-a erősebb hasi görcsöket tapasztal a menstruáció idején, mint a nem dohányzó társaik. Egyébként a menzesz előtti két hét a felmérések szerint a legjobb időpont arra, hogy leszokj a cigiről, az ebben az időpontban próbálkozók 70%-kal sikeresebben hagyják el a káros szokást.

5. Az ülés

Rossz hír az ülőmunkát végzőknek, sajnos bizonyítottan sokkal kellemetlenebbül élik meg a menzeszt, azok, akik keveset mozognak, sokat ülnek. Ők sokkal inkább ki vannak téve a hasi görcsöknek. A testmozgás a vér áramlását segíti elő. Tabunak számító dolog, de szintén bizonyított, hogy azok, akik a menstruáció ideje alatt is aktív szexuális életet élnek, sokkal kevesebb kellemetlen és fájdalmas mellékhatását tapasztalják a menzesznek. Igazából, megfelelő higiéniai körülmények között semmi kockázata, veszélye nincs szexelni azokon a napokon.

6. Fájdalomcsillapítók

A legtöbben a legkritikusabb periódusban fájdalomcsillapítókkal igyekeznek úrrá lenni a fájdalmon, a görcsöket valóban enyhítheted így, viszont kevésbé ismert tény, hogy a vérzés időtartamát növeli. Ez természetesen nem minden fájdalomcsillapítóra igaz, de például az aszpirinre igen.

7. Túl sok cukor, túl sok só

Egyik sem tesz jót, sőt! A sok só megköti a vizet, ami kifejezetten a puffadásoknak kedvez. A menstruáció ideje alatt, amúgy is több folyadékot kellene innod, mint általában. A cukor szintén nem jó, szintén felerősítheti a hasi panaszaidat.

8. Spirál

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök, például a spirálok fémből készülnek, steril gyulladást váltanak ki, így akadályozzák meg a megtermékenyülést. Könnyen lehet, hogy ez a fém hosszú távon irritálja a szervezetedet és egyúttal fájdalmasabbá teszi a menzeszt is.

Ez is érdekelhet

Merész ruhákból nem volt hiány a  GLAMOUR Women of the Year gálán

Merész ruhákból nem volt hiány a GLAMOUR Women of the Year gálán

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói