Beszéljünk az abortuszról ítélkezésmentesen!

2022.március.27.

A nem kívánt terhesség nagyon megterhelő lelkileg az érintettnek, és ezt csak fokozza a terhességmegszakítás mellett döntő nők stigmatizálása. Egy támogató társadalomban nem kellene így éreznünk magunkat.

Az abortuszról ítélkezésmentesen
Beszéljünk az abortuszról ítélkezésmentesen!
Fotó: Gettyimages.com

A terhességmegszakítás nagyon kényes téma, de fontos beszélnünk róla. Dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyász szakorvos, a Babagenetika Egyesület szakértője elmondja a legfontosabb tudnivalókat.

Az első lépések

A Magyarországon hatályos törvények szerint terhességmegszakításra csak alapos indokkal kerülhet sor. A tizenkettedik hétig ilyen indok, ha a terhesség bűncselekmény (szexuális erőszak) következménye, ha a várandósság veszélyezteti az anya egészségét, ha a magzat valószínűleg súlyos fejlődési rendellenességgel vagy fogyatékossággal bír, és ha a terhes nő súlyos válsághelyzetben van.

Speciális esetekben tovább is megszakítható a terhesség. A tizennyolcadik hétig abban az esetben, ha a terhesség ténye a várandósnak fel nem róható egészségügyi ok miatt nem derült ki korábban, ha az orvos nem ismerte fel a terhességet korábban, vagy ha a hatóság vagy egészségügyi intézmény mulasztása miatt haladt előre a terhesség. A huszadik hétig megszakítható a várandósság, ha legalább ötven százalék esélye van annak, hogy a magzat genetikai vagy környezeti behatás miatt károsodott.

Végül pedig bármikor megszakítható a terhesség, ha az az anya életét veszélyezteti, vagy a magzatnak élettel összeegyeztethetetlen károsodása van. A terhességmegszakítás során a családvédelmi szolgálatnál részt kell venni egy első tanácsadáson. Ha a várandós a súlyos válsághelyzetre hivatkozik, azt esetében senki sem ellenőrzi, ő nem köteles bizonyítani, hogy mit érez súlyos válsághelyzetnek – ebben egyedül neki van joga döntést hozni. A tanácsadáson részletesen tájékoztatják például a családtámogatásokról, az örökbeadás lehetőségeiről – ez a beszélgetés alapvetően arra irányul, hogy a nő lehetőség szerint megtartsa a babát.

Ha nem kívánja, akkor részt kell vennie a második tanácsadáson (kivéve szexuális erőszak esetén). Ide már vinnie kell a terhességről szakorvosi igazolást. A családvédelmi szolgálat munkatársa itt tájékoztatást ad a terhességmegszakítás menetéről, és arról, milyen további segítséget kaphat a várandós. Ennek végén, ha fenntartja szándékát, a műtétet végző egészségügyi intézménybe irányítják.

Hogyan zajlik a műtét?

A terhességmegszakítás általában altatásban zajlik. A méhnyaktágítás többféle módszerrel történhet. A méhnyak feltágítását követően a méhüregből a terhességi szövet eltávolítása következik vákuumszívó és küretkanál segítségével – mondja dr. Pethő Boglárka. – A beavatkozás során sérülés keletkezhet a méhen és ritkán a környező szerveken, a beleken, húgyhólyagon. Abortusz után a fertőzésveszély is megnőhet. A méhnyak feltágítása kapcsán sérülhet a méhnyak zárófunkciója, mely a következő terhességek során szövődmény kialakulásához vezethet, például koraszüléshez, vetéléshez” – mondja a szakértő.

A cikk eredetileg a GLAMOUR 2022-es márciusi számában jelent meg.

Szöveg: Kerekes Anna

Ez is érdekelhet

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő