Botox, hurka, bénulás

2014.március.13.

(– Cici! Te mégis mi a fenét csináltál magaddal!? – kiáltok fel rémülten, mikor meglátom a macskám rendellenesen kisimult arcát.)
(– Na, mit szólsz? – kérdezi. – Épp most jövök egy botox kezelésről. Hát nem letagadhatnék tíz évet? Gyönyörű vagyok, kedves gazdám, gyönyörű és fiatal. Ki mondta, hogy nem lehet a korosodást legyőzni? Nekem bizony sikerült. Nézz csak rám!)


Botox, hurka, bénulás
Fotó: Thinkstock

A botox hallatán általában olyan gazdag nők jutnak eszembe, akik mindent megtesznek, hogy szépek maradjanak. Természetesen nemcsak nők veszik igénybe, hanem a férfiak körében is egyre inkább kezd elterjedni. Elég felidézni néhány külföldi, emblematikus férfipolitikus arcát. És épp a botoxot övező fényűzés miatt szoktam rendre elmosolyodni, mert belegondolok, hogy a kezelés során használt toxin ugyanaz, amely tulajdonképpen a hurka-kolbász betegségért is felelős.

A hurka-kolbász betegség onnan kapta a nevét, hogy a nem megfelelően megsütött hurka vagy kolbász felelős a kialakulásáért. A toxint egy olyan baktérium (Clostridium botulinum) termeli, amely vígan eléldegél a sertés belében. Amíg az állat maga életben van, a baktérium nem veszélyes, mert képes kivonni magának a szükséges oxigént. Mikor a disznót viszont levágják, és nem tisztítják ki a belét rendesen, amit aztán alaposan meg is töltenek, a baktérium nemhogy benne marad, még oxigénmentes környezetbe is kerül, és mérget kezd termelni. Ha megfelelően megsütik a hurkát, a toxin elbomlik, de ha nem, a szervezetbe kerülve megbénítja az izmokat, és végső soron légzésmegálláshoz vezet.

A betegség sokszor disznóvágáskor szokott bekövetkezni, ahol a résztvevők gyakran isznak is. Mindezért a kezdeti tüneteket nem könnyű észrevenni. Kettős látás, dülöngélő járás, beszédzavar, ezek alapján nehéz megmondani, hogy valaki részeg-e vagy most készül meghalni. A toxint a legveszélyesebb méreganyagként tartják számon, ennek ellenére a terápia viszonylag egyszerű, csak beadják az ellenmérget. Amennyiben ez nem történik meg időben, akkor a halálozás valószínűsége szinte bizonyos. Szóval, Glamour-lányok, ha disznóvágáson vagytok, mindenféleképpen ügyeljetek arra, hogy a hurka jól meglegyen sütve ám! :)

A botoxra visszatérve, az igaz, hogy a kezelés hatására a bőr kisimul, de mindez a mimika rovására történik, hisz a toxin megbénítja az arcizmokat. Én nem akarok senkit sem bátorítani a beavatkozásra, sem elrettenteni tőle, ugyanakkor nem tagadhatom, hogy nincsen annál ijesztőbb, mint mikor egy olyan korosodó hölgyet látok, akinek bőre igaz sima, de mimika nélkül mégis élettelen.

Ez is érdekelhet

A 90-es évek egyik legnagyobb trendje, a karmos hajcsipeszek újra visszatértek!

A 90-es évek egyik legnagyobb trendje, a karmos hajcsipeszek újra visszatértek!

Divathírek

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

G-Életstílus

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk