Cicinek nem mindegy, neked se legyen!

2015.október.1.

(– Jaj, gazdi, épp az imént voltam emlőrákszűrésen – mondja a macskám, miközben veszi le magáról az esőkabátját. – Hát nem volt valami kellemes élmény, ezt aláírom. És ez az esős idő csak még jobban betett. Mondjuk, az sem segített kimondottan, hogy hat mellem van. Mindenesetre túl vagyok rajta. Megtettem, amit megkövetelt a haza, és most már egész nyugodtan folytathatom a bosszantásodat. Micsoda megkönnyebbülés!)
(Ez igen! Erre csak ezt tudom mondani. Mindenkinek így kellene hozzáállni az emlőrákszűréshez.)

Cicinek nem mindegy, neked se legyen!
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Sokak igen sajnálatos módon teherként, nyűgként élik meg ezt az egész emlőrákszűrést. Leginkább azért, mert nem éppen valami kellemes foglalatosság, így az emberek jobb esetben hajlamosak halogatni a vizsgálatot, rosszabb esetben el sem mennek. Nem véletlenül ilyen alacsony a részvételi arány. A legtöbb szűrőállomáson örülnek, ha a szűrésre jogosult nők 40%-a megjelenik. Ez egyébként leginkább az emlőrákszűrésre igaz, a méhnyakrákszűrés esetében már lényegesen jobb ez az arány, ami olyan szempontból érthetetlen a számomra, hogy az emlőrák a leggyakoribb női daganat.

Magyarországon az 50-64 éveseket kétévente hívják be emlőrákszűrésre. Nagyon fontos, hogy a mammográfia (vagyis az emlők röntgenvizsgálata) eredménye még nem elég a diagnózis felállításához, mert sok esetben a pozitív lelet ártalmatlan elváltozást takar. Általában ezután következik a biopszia, vagyis a tű segítségével történő mintavétel, aminek az eredményétől függően döntik el, hogy kell-e műteni vagy sem. Akár hiszitek, akár nem még ez sem elég a végső diagnózishoz. Ehhez szövettani vizsgálatot kell végezni a már kimetszett elváltozásból.

A bejegyzés aktualitását egyébként az adja, hogy egy nagyon közeli rokonomnál pont a hetekben fedeztek fel egy elváltozást, ami emlődaganatot takarhat, és épp a napokban volt a műtétje. Jelenleg a szövettani eredményre várunk. Miután rendszeresen járt szűrésre, elég hamar észrevették az elváltozást, így ha be is bizonyosodik róla, hogy valóban daganat volt, akkor sincs baj. Ha viszont kihagyta volna ezt az alkalmat, akkor elképzelhető, hogy nem járt volna ilyen szerencsésen.

Amennyiben van 50-64 éves nőnemű rokonotok, akkor mindenféleképpen kérdezzetek rá, hogy volt-e szűrésen, és ha nem, akkor könyörögjetek neki, hogy menjen már el, mert a szűrés igenis életeket menthet.

Ez is érdekelhet

Sosem cserélném le a párom egy vibrátorra, de attól még imádom

Sosem cserélném le a párom egy vibrátorra, de attól még imádom

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját