Csodaszer? Ez az igazság a kókuszolajról

2015.július.2.

(Végre beköszöntött a nyár, és amíg én a kínzó negyven fokban vagyok kénytelen munkába menni, mindezt természetesen hosszú nadrágban, miután a rövidnadrág valamiért ellenkezik a munkahelyi öltözködési etikettel, addig Cici vígan szürcsölgeti a kókusztejet egyenesen a kókuszdióból, amibe előzőleg még egy gerezd lime-ot is facsart, mindezt természetesen a felfújható medencéje melletti kis napozóágyán fekve. A rádiójából pedig eközben mi más szólna, mint az egyik kedvenc számom, vagyis a Lime in the Coconut. Néha én is úgy lennék egy macska. Nyilván akkor nem annyira, amikor belefeledkezve nyaldossák a saját feneküket, de ilyenkor igen, amikor ilyen látványosan lustálkodnak.)

Csodaszer? Ez az igazság a kókuszolajról
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Sokan ódákat zengenek a kókuszolajról. Úgy állítják be, mintha ez valami csodaszer lenne, ami szó szerint kigyógyít minden bajból. Bevallom, eddig nem sokat tudtam a kókuszolajról, így most egy kicsit utánanéztem.

Először is az lepett meg, hogy mennyire nem egységesek a minőségi követelmények. Mert amíg az olivaolaj esetében az extraszűz felirat garantálja, hogy az valóban úgy készült, addig a kókuszolajnál ez nincs így. A címkére igaz ráírják, hogy szűz vagy extraszűz, de ez nem jelenti ugyanazt, mint a hidegen sajtolt olivaolajnál, mert a kókuszból csak hőkezelés útján lehet kinyerni az olajat.

De most térjünk rá arra, hogy mit mond a tudomány a kókuszolaj hatásairól:

1. A kutatások szerint a kókuszolaj nem befolyásolja a szívinfarktus kialakulásának a valószínűségét. Tehát nem is véd, de nem is segíti elő a megjelenését.

2. Kókuszolaj fogyasztásával igaz megemelkedik a "jó" zsír szintje a vérben, de ezzel párhuzamosan a "rossz" zsír szintje is.

3. Egyes kutatások arra utalnak – nagyon halványan ugyan –, hogy napi 10ml kókuszolaj csökkentheti a haskörfogatot.

4. Bár sokan ajánlják a kókuszolajat hasmenésre, ennek értelmét azonban számos kutatás cáfolja.

5. A napi kétszeri kókuszolajtartalmú kenőcsök alkalmazása viszont valóban csökkenti a bőrszárazságot.

Ha tehetitek, akkor inkább extraszűz olivaolajat fogyasszatok, mert ennek jótékony hatását széles körben igazolták már. De ne feledjétek, ha túl sokáig hevítitek az olivaolajat, akkor elveszíti minden jótékony hatását. Ráadásul amiatt, hogy csak alacsonyabb hőmérsékletre melegíthető, tovább tart átsütni az ételeket, így nagyobb mennyiségben halmozódnak fel benne a különböző rákkeltő anyagok. Tehát az olivaolajat csakis hidegen érdemes fogyasztani. Minden másra ott a napraforgóolaj.

Ez is érdekelhet

Esküvőszervezés a járvány idején? Windflower Weddings esküvőszervező vállalkozás megálmodóival beszélgettünk

Esküvőszervezés a járvány idején? Windflower Weddings esküvőszervező vállalkozás megálmodóival beszélgettünk

Szépség

Sosem gondolnád, milyen extra előnyei vannak még a lézeres szőrtelenítésnek!

Sosem gondolnád, milyen extra előnyei vannak még a lézeres szőrtelenítésnek!

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján