Csodaszerektől gyógyulnál?

2015.február.26.

(– Kurkumát tessék! Kurkumát! Olcsó a kilója! – szűrődik be Cici hangja az utcáról. – Frissen porított kurkumát tessék! Minden betegségre gyógyír! Olcsó csodaszer kedvezményes áron! Kurkumát tessék!)
(– Cici, te mi a fenét csinálsz? – kiáltok ki az ablakon.)
(– Hogy-hogy mit csinálok? Találtam otthon egy kis fölösleges kurkumát, és úgy döntöttem, hogy pénzzé teszem. Mondd, mégis mi baj lehetne belőle?)
(– Baj, az talán nem lesz, de nem hiszem, hogy a kurkuma minden betegségre gyógyír lenne. Másrészt meg, légyszi, ne add már el a kurkumámat, mert szükségem lesz rá a vacsorához. Most meg gyere be, adok enni!)


Csodaszerektől gyógyulnál?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

A múlt héten olvastam egy oltásról szóló cikket, és volt egy-két hozzászóló, aki ha nem éppen ezekkel a szavakkal, de valami olyasmit mondott, hogy hülye lenne beoltatni magát, hisz ki tudja, hogy az oltóanyag hosszú távon milyen hatással lesz rá. Nekem úgy tűnik, hogy egyre divatosabbá kezd válni az orvostudománnyal szembeni bizalmatlanság, pedig a megannyi kuruzsló és álgyógyító között még mindig ez a legbiztonságosabb és leghatásosabb módszer.

Az egészségügyben nem lehet csak úgy kísérletezgetni az embereken. Általában csak akkor adható egy adott gyógyszer vagy kezdhető el egy terápia, ha a kutatások azt bizonyítják, hogy működik, és nem veszélyes hosszú távon. Ezek alapján azt nem értem, hogy azok, akik azt állítják, hogy minden bajod gyógyítható kurkumával, vagy arra próbálnak rávenni, hogy ezt meg ezt a szuper diétát kövesd, de előtte vedd meg ezt vagy azt a könyvet, csodaélelmiszert vagy vitaminkészítményt, miért nem kell igazolniuk a módszereiket ugyanilyen kutatásokkal. Ők mondhatnak bármit, és ebben sajnos senki sem fogja megakadályozni őket. Még akkor sem, ha ez akár emberek életébe is kerülhet, mint mondjuk, amikor azt bizonygatják, hogy a különböző csodagombák igenis képesek meggyógyítani a rákot en bloc.

Persze az álszakemberek erre azt fogják mondani, hogy ott van nekik a tapasztalat. Ők azt tapasztalták, hogy a módszerük nagyon is hatásos. Ez mind szép és jó, de attól még, hogy ők ezt tapasztalták, még nem feltétlenül igaz. Lehet, hogy valamilyen csoda folytán egy-két ember tényleg meggyógyult, de ezt a folyamatot olyan sok tényező befolyásolja, és az is megeshet, hogy a varázskezelésnek ebben nem volt semmilyen szerepe. Épp ezért van szükség jól megtervezett, nagy mintaszámú, hosszú távú kutatásokra, amik túlmutatnak egy-két ember tapasztalatán.

Az orvostudomány sem tévedhetetlen, azt nem mondom, de az orvosokat mégis rendszeresen felelősségre vonják, ha tévednek, nem úgy, mint az összes többi "szakembert", akik gombamód elárasztották az internetet, és hatástalan csodaszerekkel verik át a sokszor kiszolgáltatott helyzetben lévő, kétségbeesett betegeket.

Ez is érdekelhet

Neked az ökotudatosság alap? Megérkezett a Printa új kollekciója

Neked az ökotudatosság alap? Megérkezett a Printa új kollekciója

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói