Ég, szúr, viszket és bevörösödik a szemed? 5 dolog, ami felelős lehet érte

2021.május.10.

Ha a szemed vörös, viszket, ég, szúr, vagy egyéb kellemetlenségeket tapasztalsz ezekben a hetekben, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem vagy egyedül a problémával. De vajon milyen okok állhatnak a zavaró tényezők mögött, és hogyan szüntetheted meg azokat?

1. Allergiás vagy

Ezekben a hetekben kezdődött el az allergiaszezon, ezért könnyen lehet, hogy ha van valamilyen allergiád, az kihat a szemeidre is. Kellemetlen tünet lehet a viszketés, a könnyezés, a vörös szemek, sőt még a sötét karikákat is okozhatja allergia. Ha még nem tudod, pontosan mire vagy allergiás, érdemes számolnod azzal is, hogy nemcsak szabad levegőn lehet a baj forrása, hanem akár az otthonodban is, például porallergia esetén. Ha a probléma évek óta ugyanabban az időszakban jelentkezik, akkor érdemes elmenned egy allergiavizsgálatra, de addig is az antihisztamin tartalmú szemcseppek segíthetnek enyhíteni a tüneteidet.

2. Rosszul használod a kontaktlencsét

Ha túl sokáig hordod ugyanazt a kontaktlencsét, véletlenül elalszol benne vagy nem megfelelően tárolod, akkor a szaruhártyád nem kap megfelelő oxigénellátást, ami a szemeid irritációját és vörösségét is előidézheti. Mindenképpen ügyelj arra, hogy naponta legalább néhány órára kivedd a kontaktlencsét, ne aludj abban, moss kezet mielőtt hozzáérsz, és olyan gyakran váltsd le újra, ahogyan az utasítása szerint ajánlott.

3. Túl sok időt töltesz képernyő előtt

Ha előfordul, hogy órákon keresztül folyamatosan a képernyő előtt ülsz, könnyen jelentkezhet szemszárazság, szúró érzés vagy más irritáció, ugyanis ha folyamatosan a képernyőre koncentrálsz, a szükségesnél jóval kevesebbszer pislogsz. Így a szemed gyorsan kiszárad, és máris jelentkeznek a kellemetlen következmények. A szemed érdekében a legjobb, amit tehetsz, hogy nagyjából 45 percenként 10 percre felállsz a képernyő elől, és egy kicsit más dolgaiddal foglalkozol vagy lazítasz.

4. Száraz a szemed

A száraz szemet ugyan több dolog is előidézheti, de alapvetően is létezik olyan szembetegség, ami szemszárazsággal jár. Ahogy pedig öregszel, egyre inkább lelassul a könnytermelésed, ami szintén előidézheti a szemszárazságot. Ha érzed, hogy a probléma állandósul nálad, akkor mindenképpen érdemes felkeresned egy szemorvost, aki megállapítja, hogy pontosan milyen segítségre van szüksége a szemednek.

5. Gyakran vagy klíma/ventilátor közelében

Amint melegebbé válik az időjárás, egyre több helyen kapcsolják be a klímát és a ventilátorokat. Ezek alapvetően persze hasznosak, de ha pont a szemedet érik, vagy egész nap a közelükben vagy, akkor könnyen irritálhatják a szemedet, és szintén égő, viszkető, szúró érzés jelentkezhet. Amikor csak teheted, próbáld meg megóvni a szemedet attól, hogy közvetlenül érje a klíma vagy a ventilátor hatása.

Ez is érdekelhet

10 dolog, amiben nem ciki, ha felnőttként is gyerek maradsz

10 dolog, amiben nem ciki, ha felnőttként is gyerek maradsz

GLAMOUR Horoszkóp

Ma inkább a saját fejed után akarsz menni - Napi horoszkóp: július 31.

Ma inkább a saját fejed után akarsz menni - Napi horoszkóp: július 31.

Sztárhírek

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát