Egészség fillérekért: bazsalikom

2015.április.11.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

(Gyanútlanul bezárom az ajtót, mire szemtől szembe találom magam Cicivel. – Hol voltál? – kérdezi hűvösen.)
(– Hogy-hogy hol? Hát kint – felelem gyanútlanul.)
(– Ne hazudjál! Tudom, hogy a szomszéd macskánál voltál, te szemét. Már napok óta "kijársz" hozzá!)
(– Te meg vagy húzatva, Cici! Csak locsolom a fűszernövényeket. Esküszöm!)
(– Hazudsz. Tudom, hogy nála voltál. Ő biztos nem karmol annyit, mint én, és nem is teszi tönkre a bútoraidat, igaz? De mondd, mit tegyek, ha én ilyen vagyok? Nem tudok már megváltozni!)
(– Cici, nyugalom, tényleg csak a fűszernövényeket locsolom. És ne feledd, én olyannak szeretlek, amilyen vagy.)


Egészség fillérekért: bazsalikom
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Végre itt a tavasz, amit mi sem jelez jobban, hogy egyrészt ki lehet kapcsolni a fűtést, így végre nem kell félnem a szénmonoxid-mérgezéstől, másrészt pedig lassan itt az ideje elvetni a fűszernövények magvait. Én már el is ültettem néhányat. Nem vagyok nagy szakértő, sőt igazából most próbálkozok ilyesmivel először. Bár szóról szóra követtem az utasításokat, egyelőre erősen kételkedek abban, hogy ebből bármi is ki fog kelni.

A hagyományos mediterrán diéta – amely a legegészségesebb mind közül – egyik alapfűszere a bazsalikom. Persze szárított formában is lehet vásárolni, de ezek közelébe sem érnek a friss bazsalikom karakteres ízéhez. Én például bazsalikomból használok a legtöbbet, általában pesztót készítek belőle, vagy egyszerűen díszítésként szolgál a bolognai spagettin, így idén úgy döntöttem, hogy két ládányival is fogok termeszteni belőle. És nemcsak finom, hanem még egészséges is, mert azontúl, hogy nagyon sok K-vitamint, magnéziumot, rezet, A-vitamint, illetve további 80 ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, még antibakteriális hatását és DNS-védő képességét is kimutatták.

Egy korábbi bejegyzésben már említettem, hogy számos növény, de különösen azok, amelyeknek a levelét fogyasztjuk el, így például a fűszernövények is, elég sok vegyszert tudnak felhalmozni, amelyek a különböző irtószerekből vagy épp a műtrágyából származnak. Tehát, ha mi magunk termesztjük őket, és bioföldet használunk hozzá, akkor már ennyivel kevesebb vegyszert vittünk be a szervezetünkbe.

Aztán még ott van az ár kérdése. Mert a hipermarketekben kapható palánták nem éppen olcsóak, és sokszor nem is maradnak meg túl sokáig. Ezzel szemben, ha az ember ügyesen ülteti el a magokat, és még a szerencse is mellé áll, akkor több hónapra biztosíthatja magának a fűszernövény-szükségletét, mindezt néhány száz forintból, mert egy csomagnyi mag kb. 250 Ft, 40 liter bioföld pedig kb. 750 Ft. Egyébként érdemes körülnézni az interneten, onnan szinte minden beszerezhető.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nyilvános illemhely, mint művészeti alkotás? Kiss Miklós bebizonyította, hogy lehetséges

Nyilvános illemhely, mint művészeti alkotás? Kiss Miklós bebizonyította, hogy lehetséges

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője