Egészségesebbek a házasok?

2014.május.8.

(Cici felháborodottan jön haza, és dühösen nekem vágja a Chanel táskáját. – Kedves gazdám, el sem fogod hinni, hogy mi történt velem! Bizonyára ismered Heribertet. Tudod, a szív szerelmem a másodikról. Már hat éve együtt vagyunk, és úgy gondoltuk, most aztán végre eljött az ideje, hogy összeházasodjunk. El is mentünk a városházára, hogy megtegyük az előkészületeket, de képzeld, a portás még be sem engedett minket az épületbe! Egyszerűen elkergetett bennünket egy partvissal! Te tudtad, hogy a macskák nem házasodhatnak Magyarországon? Mert én nem…)

Sokszor lehet hallani, hogy az ember társas lény. Vannak, akik ezzel egyetértenek, vannak, akik nem. Azt azonban kár lenne tagadni, hogy egy párkapcsolat kedvezően hat a résztvevők egészségére.

Minden társadalom célja, hogy polgárai a lehető legegészségesebben éljenek. Ez az egyéni hatásokon túl kollektív, társadalmi szempontból is lényeges. Egy egészségesebb egyén értelemszerűen ritkábban veszi igénybe az egészségügyi forrásokat, kevesebb betegszabadságot vesz ki, jobban teljesít a munkában és így tovább. Ebből adódóan egy országnak mindent meg kell tennie, hogy a lakosságának egyes tagjai az általuk elérhető legjobb egészségi állapotnak örvendjenek. Itt röviden kitérnék arra, hogy nem véletlenül hangsúlyozom ennyire az "általuk elérhető legjobb egészségi állapot" szavakat, mert mikor egészségről beszélünk nehéz objektív kritériumokat felállítani, hisz azok nagyban függnek az egyén nézőpontjától, beállítottságától.

Érdekes módon már a párkapcsolat minősége is nagyban befolyásolja, hogy milyen mértékű az egészségre kifejtett kedvező hatás. Legerősebb a házasság esetén, második helyen áll az élettársi kapcsolat, végül pedig az egyszerű párkapcsolatok következnek. Ez a tendencia nemcsak a heteroszexuális kapcsolatban élőknél mutatkozik, hanem az azonos neműek között is. Dániában például azt találták, hogy a házasságban élő azonos neműeknek kedvezőbbek az egészségmutatói a párkapcsolatban vagy élettársi kapcsolatban élő azonos neműeknél.

A macskám helyzete a következő szempontból érdekes: azzal, hogy nincs engedélyezve számára a házasság, valamilyen szinten megfosztják attól, hogy a lehetőségeihez mérten a legegészségesebben éljen. Ezt a bejegyzést egy a WHO alkotmányából származó idézettel zárnám, miszerint mindenkinek az alapvető emberi joga, hogy elérje az általa elérhető legjobb egészségi állapotot.

Ez is érdekelhet

Vissza lehet szerezni az elveszett szerelmet?

Vissza lehet szerezni az elveszett szerelmet?

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.