Ellenőrizd magad! -

2013.május.9.

A múlt heti szelektívgyűjtésről szóló bejegyzésem után most egy olyan téma következik, amely leginkább a nőket érinti (egyébként a férfiakat is, csak jóval kisebb mértékben). Mint említettem korábban, évente 7500 új emlődaganatos esetet fedeznek fel és körülbelül 2500an halnak ebbe bele. Összességében elmondható, hogy nőkben a leggyakoribb daganattípus az
emlődaganat, de halálozás tekintetében "csak" a harmadik helyet foglalják el a tüdő-, illetve a vastagbél- és végbéldaganatok után.

A szűrővizsgálatok nagyon fontos szerepet töltenek be a különböző daganatok megelőzésében. Az emlődaganatok esetében ez nem más, mint a mammográfia. Nem a legkellemesebb élmény, de azért félni sem kell tőle. A mammográfia tulajdonképpen az emlők röntgenvizsgálatát jelenti. Ilyenkor két lemezzel összenyomják az emlőket, és így készítik el a felvételeket, hogy jobban át lehessen világítani a teljes szövetmennyiséget.

A kor előrehaladtával fokozódik az emlődaganat kialakulásának valószínűsége, tehát a szűréseket elsősorban 40-65 év között kétévente ajánlják. Ilyenkor célszerű elmenni, még akkor is, ha fárasztó a dolog, vagy elfoglalt az ember. A szűrésre alkalmas korban lévő szeretteitekre érdemes nyomást gyakorolni, amennyiben ellenkeznek, mert mint az összes daganat esetében, erre is igaz, hogy minél hamarabb fedezik fel, annál kisebb a halálozás valószínűsége.

A 40 évnél fiatalabbaknak érdemes havonta önvizsgálatot végezni. Elsősorban a felsőkülső (ez tulajdonképpen az emlők hónaljhoz közel eső részét jelenti) negyedére kell összpontosítani, mert ott a leggyakoribb az elváltozás előfordulása.

Ha meg felfedeznétek magatokon valamilyen csomót, nem szabad rögtön kétségbeesni, mert nagy valószínűséggel az elváltozás ártalmatlan, azonban ilyenkor mindenféleképpen fel kell keresni a háziorvost. Fájdalom csak ritkán fordul elő az emlődaganatok esetében, így többnyire fájdalommentes csomóként jelentkeznek, ezért semmiféleképpen sem szabad elbagatellizálni az ügyet.

Ez is érdekelhet

Ettől a 2 hozzávalótól sokkal finomabb lesz a palacsinta

Ettől a 2 hozzávalótól sokkal finomabb lesz a palacsinta

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói