Ez lehet az egyik oka a tinédzserkori asztmának, allergiának

2020.július.19.

A legtöbb tizenéves valószínűleg kipróbálta, - ha éppen nem feszegette - az ébresztőóra szundi gombjának határait, vagy könyörgött a szüleinek még öt percért. Kutatások szerint nem a felkelés nehézsége az egyetlen hátránya a későn fekvésnek.

A tanulmány az European Respiratory Journal-ban jelent meg, és azt a kérdést veszi górcső alá, hogy azok a fiatalok, akik későn alszanak el nagyobb eséllyel szenvednek-e asztmától és allergiától, mint koránfekvő társaik.

Mi a kapcsolat az alvás és az asztma között?

Mindkettő a-val kezdődik, mondaná a laikus, pedig korábbi kutatások kimutatták a kapcsolatot a cirkadián ritmus – köznyelvben biológiai óra – az alváshormon (melatonin) és az asztma között. A kanadai Alberta egyetem kutatói tovább kívánják vizsgálni ezek kapcsolatát összpontosítva a tinédzserek alvásmintáira.

Az asztma és az allergiás betegségek gyakoriak, de a serdülők körében a leggyakoribb. Az előfordulásának gyakorisága is egyre inkább növekvő tendenciát mutat, mondta a tanulmány vezetőszerzője, Dr. Subhabrata Moitra egy sajtóközleményben. Tudjuk, hogy ennek a gyarapodásnak okai vannak, mint például a dohányfüst és egyéb szennyeződések, de még mindig többet kell tudnunk.

Mit találtak a kutatók?

A tanulmány során 1684 13-14 éves kamaszt vizsgáltak Nyugat-Bengáliban, Indiában. A résztvevőket arra kérték, hogy osszák meg a tapasztalataikat az asztmás zihálásról, magáról az asztmáról, az orrfolyásról és a tüsszentésről. Arra a kérdésre is válaszoltak, hogy reggeli pacsirták, éjszakai baglyok vagy valahol a kettő között helyezkednek-e el.

Azok a gyerekek, akik sokáig fent maradnak és később fekszenek le aludni, háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek asztmában és kétszer nagyobb valószínűséggel egyéb allergiás náthában, mint azok, akik hamarabb fellövik a pizsit. "Az eredmények arra mutatnak, hogy van összefüggés az alvási idő és az asztmás, illetve allergiás tünetek között", mondja Dr. Moitra.

Több kutatás szükséges még ahhoz, hogy bizonyítsa, a sokáig fennmaradás ténylegesen lehet-e az asztma egyik kiváltó oka, ám Dr. Moitra úgy gondolja, hogy a szervezet természetes alváshormonja, a melatonin megzavarása is allergiás tüneteket válthat ki.

Ez is érdekelhet

Mit tanulhatsz a Sárkányok házából egy pszichológus szerint? Stratégiát és mentális védekezést mindenképpen

Mit tanulhatsz a Sárkányok házából egy pszichológus szerint? Stratégiát és mentális védekezést mindenképpen

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói