Ezek a hírességek mellrákkal élnek együtt

2021.október.16.

Október a mellrák hónapja, és ezért ebben a hónapban külön figyelmet kapnak mind azok a tevékenységek, alapítványok, amelyek ennek a rettentő kórnak, ami a nőket veszélyezteti, a legyőzését és minél szélesebb körben való ismertetését tűzték a zászlajukra.

Ezek a hírességek mellrákkal élnek együtt
Fotó: Getty Images

Az egyik legújabb amerikai kutatás szerint 8-ból egy nő életében kialakul a mellrák, ami bár korábban inkább a 40 éven felüli nőkre jelentett veszélyt, ma már egyre több nő esetéből látszik, hogy akár a 20-as éveik derekán is már megjelenhet.

A mellrák-szűrés életet menthet - a járványügyi helyzetben is élj vele

A mellrák-szűrés életet menthet - a járványügyi helyzetben is élj veleMivel ennyire sok nőt érint ez a kór, a hírességek sem képeznek alóla kivételt, és most már sajnos egyáltalán nem jelent olyan nagy meglepetést, ha egy sztár felvállalja a nyilvánosság előtt, hogy mellrákban szenved. Az időben diagnosztizált mellrákos esetek 30%-ában is sajnos eljut a betegség a metasztatikus, vagyis a 4. stádiumba, amikor az emlő mellett más szerveket is elkezd megtámadni rák az áttétekkel. Ez az a pont, amire nincs már gyógyír, és bizony a mellrákkal küzdő hírességek között is akad sajnos olyan, akinek a rivaldafényben kell leélni ilyen körülmények között is a hátralevő életét.

Az alábbi hírességek mind mellrákban szenvednek, és befolyásukat, ismertségüket arra is használják, hogy minél jobban felhívják a társadalom figyelmét erre a rettenetes betegségre, amit ha időben, korán elkapnak, akkor akár teljes gyógyulást is jelenthet.

Olivia Newton-John

Fotó: Getty Images

A Grease sztárjánál először 1992-ben diagnosztizáltak emlőrákot, ekkor masztektómián, rekonstrukción és 9 hónapnyi kemoterápián esett át. A kezelése alatt teljeskörű életmódváltásra szánta el magát, a jóga és a meditáció is sokat segített a felépülésben számára. 2012-ben megalapított Melbourne-ben saját neve alatt egy mellrákkutatási központot, amivel széles körben tudta a számára bevált kezelési módszereket a mellrákkal élőkhöz is eljuttatni. 25 évvel az első diagnózisa után a rák immár negyedik stádiumban tért vissza nála. Elmondása szerint jól érzi magát és mindent megtesz azért, hogy minél tovább életben maradhasson, miközben újabb alapítványt indított barátja, Kelly Preston mellrákban bekövetkezett halálát követően.

Shannen Doherty

Fotó: Getty Images

A Beverly Hills és a Bűbájos boszorkák sztárja 2015-ben jelentette be, hogy mellrák-kezelést kap, 2016-ban a második körös kemoterápia után a haját is teljesen levágatta. 2017-ben a rák visszahúzódott, de idén ismét visszatért és immár sajnos a negyedik stádiumban. Az egészségügyi gondjai ellenére, tavaly visszatért a Beverly Hills rebootjában, amellyel azt szeretne volna bizonyítani, hogy ezzel a kórral is lehet teljes életet élni.

Christina Applegate

Fotó: Getty Images

A komikánál 2008-ban fedezték fel a mellrák-sejtet, így 36 éves korában dupla masztektómián esett át. A rákos sejteket egy MRI-vizsgálaton sikerült kiszűrni, és mivel ilyen korán megtalálták, ezért meg lehetett állítani, mielőtt eljutott volna a további szervekig. A színésznő pedig azóta azért küzd, hogy minél több nőnek lehetősége legyen az MRI-vizsgálatra és így jóval korábban felfedezni az esetleges kórt, hogy megelőzhető legyen a súlyosbodása.

Kylie Minogue

Fotó: Getty Images

Az ausztrál popsztárnál 2005-ben 39 éves korában diagnosztizáltak korai stádiumú mellrákot, mindössze néhány hónappal később, hogy az orvosa negatívnak ítélte meg a leleteit. Azóta pedig széles körben hirdeti, hogy csak azért, mert valakinek orvosi diplomája van és fehér köpenyt hord, még nem jelenti azt, hogy igaza is van, biztatja a nőket, hogy bízzanak a megérzéseikben. A diagnózist követően megműtötték és kemoterápiát is kapott. Azóta pedig ráktól mentesen éli az életét.

További hírességek, akik mellrákkal élnek együtt: Cynthia Nixon, Wanda Sykes, Suzanne Somers, Julia Louis-Dreyfuss, Maggie Smith, Kathy Bates, Gloria Steinem. Carly Simon, Sheryl Crow.

Ez is érdekelhet

"Nem hiszed el, mi történt velem az ágyban!" - Elképesztő olvasói történetek

"Nem hiszed el, mi történt velem az ágyban!" - Elképesztő olvasói történetek

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról